Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: užkandis su keptais burokėliais

Šis receptas ne mano, o Dalios, kurią sutikau ir susidraugavau, kai Vilniuje ruošiausi savo knygos pristatymui. Užkandis, kuriuo ji mane vaišino ir kuriuo dalinuosi jau aš, nepaprastai skanus.
Dangira Šimašiutė ir jos užkandis su keptais burokėliais
Dangira Šimašiutė ir jos užkandis su keptais burokėliais / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.
Temos: 2 Maistas Burokėliai

Dalia, visai kaip aš, yra sveiko maisto šalininkė, bet taip pat ir visiška gurmanė. Ji, kaip ir aš, per daug mėgsta maistą, kad ko nors visiškai atsisakytų, net jei tai daroma dėl sveikesnės gyvensenos.

Jai pro akis nepraslys nė viena gurmaniška detalė, labai gardžiai gamina ir tai žino visi jos draugai. Dar daugiau – visi draugai žino jos garsiuosius užkandžius su keptais burokėliais. Jums taip pat verta su tuo susipažinti – susidraugausite iškart!

Ingredientai (2 asm.):

  • 2 nedideli raudonieji burokėliai arba keletas mažyčių (iš viso apie 300 g);
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. juodojo balzaminio acto;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • druskos;
  • 12 šviežių šalavijo lapelių;
  • 6 riekių skersai perpjauto prancūziško batono;
  • 50 g šviežio ožkų pieno sūrio (arba kito mėgstamo tepamo sūrio).

Gaminimas:

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite 1,5 cm kubeliais.

2. Keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite burokėlių kubelius, pagardinkite žiupsneliu druskos, kepkite apie 3 minutes, apliekite juoduoju balzaminiu actu, kepkite dar apie 14–17 minučių, kol burokėliai suminkštės, tada į keptuvę sudėkite medų ir kepkite dar apie 2 minutes, kol medus karamelizuosis ir tolygiai padengs burokėlių kubelius. Patraukite keptuvę į šalį ir leiskite burokėliams atvėsti.

3. Švarioje keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, kepkite su juo šalavijo lapus apie 30 sekundžių iš kiekvienos pusės, kol šalavijo lapeliai taps traškūs. Išimkite iš keptuvės ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad aliejus nuvarvėtų. Pabarstykite druska.

4. Prancūziško batono riekeles paskrudinkite karštoje orkaitėje, gruzdintuvėje arba sausoje keptuvėje.

5. Aptepkite riekeles ožkų pieno sūriu (arba kitu mėgstamu), ant viršaus dėkite karamelizuotus burokėlių kubelius ir po du skrudintus šalavijo lapus.

Mėgaukitės drauge su širdžiai maloniais žmonėmis!

Pastaba: jei po ranka neturite šviežio šalavijo ar, galbūt, jo nemėgstate, pakeiskite jį keliais rukolos lapeliais. Žinoma, jų kepti nereikia, tiesiog gardinkite sumuštinukus šviežiais. Taip pat galima gardinti ir džiovintu raudonėliu, čia jis taip pat labai tiks. Kaip jau minėjau, vietoje ožkų pieno sūrio galite naudoti bet kokį kitą mėgstamą tepamą sūrį – natūralų, o gal su žolelėmis ar česnaku.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Užkandis su keptais burokėliais
Dangiros Šimašiutės nuotr./Užkandis su keptais burokėliais

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis