Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ko verti pirktiniai sultiniai? Maisto kokybės specialistė išanalizavo 4 pavyzdžius

Daugelis be sultinio neįsivaizduoja namuose virtos sriubos. Tačiau, kad pagamintume naminį sultinį, reikia daug laiko tam, kad išvirtų mėsa su daržovėmis. Todėl prekyboje matome šį etapą palengvinančių produktų – sultinių kubelių arba jau išvirtų ir koncentruotų mėsos ar daržovių sultinių skysčio pavidalu.
Sultinys iš kubelio
Sultinys iš kubelio / Vida Press nuotr.

Apie sultinio naudą ir nenaudą dabar galime rasti įvairių nuomonių, tačiau, bendrai kalbant, tai yra tik sriubų ar troškinių pagardintojas, nes mokslinių straipsnių apie tai, kad iš nuvirtų kaulų gautas kalogenas turi naudos organizmui – nėra.

Jei kalbame apie sultinio kubelius, tai yra koncentruotas daržovių ir nuvirtos mėsos išdžiovintas gabaliukas. Taip pat yra ir vegetariškų sultinių – tai bus tiesiog įvairios daržovės ir kiti priedai.

Geriausi sultiniai yra tie, kuriuos sudaro druska ir daržovės. Bet tokių rinkoje nėra labai daug. Daugeliu atveju dedamas ir krakmolas, kuris ne tik kubelį suriša, bet ir šiek tiek patirština patį sultinį. Taip pat dažnai mėgstama dėti skonio stipriklių, tokių kaip E621, kurie suintensyvina skonį. Ir tada jau apstu konservantų, cukraus ir saldiklių. Iš tiesų gamintojų fantazija begalinė, kai jie nori gauti gerą skonį, naudojant pigiausias žaliavas.

Vida Press nuotr./Sultinys
Vida Press nuotr./Sultinys

Noriu panagrinėti kelis rinkoje esančius sultinius, nenurodydama jų gamintojų, tačiau analizuodama sudėtį. Pažiūrėkime, ar prekybos vietose galime rasti kokybiškų, tarsi namie gamintų sultinių.

1. Populiarus vištienos sultinys kubeliais

Sudėtis: Joduota druska, maltodekstrinas, palmių riebalai, aromato ir skonio stiprikliai (mononatrio glutamatas, dinatrio 5 –ribonukleotidai), kukurūzų krakmolas, dekstrozė, cukrus, saulėgrąžų aliejus, kvapiosios medžiagos, ciberžolės milteliai, džiovintos vištienos milteliai 0,15% (sudėtyje yra antioksidantas (rozmarino ekstraktas)), džiovintos petražolės. Sudėtyje gali būti GLITIMO, PIENO, KIAUŠINIŲ, SOJŲ, SALIERŲ ir ŽUVIES pėdsakų.

Šį sultinį sudaro 50 proc. druskos (reikia žiūrėti į maistinę vertę). Toliau rikiuojasi palmių riebalai, kurie yra prieštaringai vertinami, nes turi daug sočiųjų riebalų, o kita problema yra ekologinė – būtent dėl šių riebalų kertami atogrąžų miškai. Kodėl tada šis aliejus naudojamas? Nes jis yra vienas iš pigiausių ir pakankamai atsparus oksidacijai, t.y produkto gedimui. Trečioje vietoje yra mano taip nemėgstamas E621, kuris suintensyvina skonį. Kuo jo daugiau dedama į produktą, tuo skonis, tarkim, sūrumas, tampa intensyvesnis. Tai tarsi receptorių apgaulė. Toliau eina krakmolas, dekstrozė, cukrus ir tik pačioje pabaigoje – ciberžolė ir vištienos milteliai – 0,15 proc. Dar pilna alergenų pėdsakų.

Realiai šio sultinio pagrindas – didžiulis druskos kiekis ir natrio glutamato mišinys su įvairiais priedais. Jis tikrai suteiks skonį, bet gana apgaulingą. Daržovių ir mėsos koncentrato čia beveik nerasta.

Vida Press nuotr./Sultinio kubeliai
Vida Press nuotr./Sultinio kubeliai

2. Ekologiškas daržovių sultinys kubeliais be mielių

Sudėtis: jūros druska*, taukmedžio sviestas*, daržovės* (16,2 %) (morkos* (4,8 %), svogūnai* (3,2 %), pastarnokai*, porai*, pomidorai*, moliūgai*), kukurūzų krakmolas*, koncentruotos daržovių sultys* (morkų*, svogūnų*), saulėgrąžų aliejus, prieskoninės žolelės* (gelsvės lapai*, lauro lapeliai*), prieskoniai (pipirai*, ciberžolė*, gelsvės šaknis*, muskato riešutai*, pankolio sėklos*), česnakai*. *-sertifikuotos, ekologiškos žaliavos. Sudėtyje gali būti pieno, glitimo, sojos, garstyčių, salierų ir kiaušinių pėdsakų.

Čia pirmoje vietoje taip pat matome druską, kurios yra apie 40 proc. Tačiau šį produktą jau galime vadinti sultiniu, nes po druskos rikiuojasi daug daržovių ir prieskonių. Visi jie yra ekologiški, o tai labai iškelia produkto kainą. Kad kubelis būtų kubelis, dar dedama ir krakmolo.

Perkant ekologišką sultinį išvengiame tokių priedų kaip E621 bei gauname ekologiškas daržoves, tačiau alergenų neišvengiame. Sudėtis tikrai gera, tik reikia atsiminti, kad dedant kubelį, reikėtų paragauti, ar dar verta papildomai berti druskos.

Vida Press nuotr./Sultinio kubeliai
Vida Press nuotr./Sultinio kubeliai

3. Skystas vištienos sultinys pakuotėje

Sudėtis: vištienos sultinys (vanduo, vištienos rinkinys sriubai ir vištų sparneliai, svogūnai, morkos, petražolių šaknys, lauro lapai, juodieji pipirai), jūros druska.

Sudėtis tikrai labai džiuginanti, nes nėra jokių krakmolų, stabilizatorių ar dažiklių. Ir tik paskutinėje vietoje druska. Aišku, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra koncentratas, kaip kubelis. Šis sultinys yra paruoštas vartoti, tai tikrai neblogas variantas namuose ar net iškyloje. Bet skaitant sudėtį man vienintelis klausimas: o kokios rūšies vištiena čia naudojama? Galbūt kokie nors jos likučiai, o gal vištų su antibiotikais mėsa?

4. Sodrus jautienos sultinys kubeliais

Sudėtis: joduota druska, palmių riebalai (palmių riebalai, antioksidantas: rozmarinų ekstraktai), kukurūzų krakmolas, aromato ir skonio stipriklis (mononatrio glutamatas, dinatrio 5′-ribonukleotidai), cukrus, džiovintų svogūnų milteliai, dažiklis (sulfitinė amoniakinė karamelė), kvapiosios medžiagos, džiovintos jautienos milteliai (jautiena 0,4%, joduota druska, antioksidantas: rozmarinų ekstraktai), malta ciberžolė. Sudėtyje gali būti GLITIMO, PIENO, KIAUŠINIŲ, SOJŲ, SALIERŲ ir ŽUVIES pėdsakų.

Jautienos čia mes matome tik 0,4 proc. Daržovių irgi labai nedaug: džiovinti svogūnai, rozmarino ekstraktas ir ciberžolė. Jei sultinį virtumėt namie, bent morką įmestumėt. Ir dar prie šios puokštės pilna alergenų. Mano nuomone, tai vienas iš prastesnių pasirinkimų. Skonis, manau, tikrai geras, nes yra daug druskos, skonio stipriklio ir riebalų. Bet ar verta tokį vartoti? Čia jau jūsų teisė rinktis.

Išvados

Parduotuvių lentynose tikrai galime rinktis ne iš vieno gamintojo. Jeigu matote patį pigiausią sultinį, tikėtina, kad daržovių ar mėsos nelabai rasite, bet skonis, manau, tikrai garantuotas.

Dažniausiai patys pigiausi sultiniai yra sudaryti iš druskos, riebalų ir priedų, kurių visuma suteikia labai intensyvų, gerą skonį.

Pirkdami ekologiškus sultinius apsidraudžiate, kad bus kuo mažiau pakaitalų, nebus skonių stipriklių, ir daržovės bus auginamos ekologiškuose ūkiuose, o mėsa – be antibiotikų ar steroidų.

Dažniausiai patys pigiausi sultiniai yra sudaryti iš druskos, riebalų ir priedų, kurių visuma suteikia labai intensyvų, gerą skonį. Čia kaip toje pasakoje, kaip išvirti iš kirvio gardžią sriubą – tiesiog įmeskite sultinio kubelį.

Tad noriu paskatinti skaityti etiketes, atsirinkti geriausią sultinį bei sekti naujoves. Nes technologijos eina į priekį, žmonių supratimas apie maisto sudėtį taip pat didėja, todėl dabar didelis dėmesys yra skiriamas būtent jo grynumui. Rinktis visada yra iš ko.

Asta Kairiūkštė yra didelę patirtį turinti maisto kokybės specialistė, dirbusi įvairiose maisto gamybos įmonėse. Kai turi laiko, ji rašo straipsnius savo tinklaraščiui www.kairiukste.lt Šis straipsnis perpublikuotas su autorės leidimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas