Kokį aliejų rinktis kepimui?

Beveik visi receptai prasideda prasideda tuo, kad reikės šlakelio aliejaus. O kokį pasirinkti? Vienas labiau tiks salotoms, kitas – kepimui, trečias – pagardinti troškinį ar marinavimui. Pasidomėkime.
Aliejus
Aliejus / Fotolia nuotr.

Alyvuogių aliejus

Sutikite, tai pats populiariausias aliejus, kuriame nestinga nei naudingų medžiagų, nei apskritai gurmanų liaupsių. Tik kaip išsirinkti? Žinoma, kad geriausias aukščiausios rūšies (extra virgin, gilios žalios spalvos ir turtingo skonio), šalto spaudimo gaminys. Jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, todėl rinkitės tik kokybišką, ekologišką. 

Verta žinoti, kad alyvuogių aliejus turi labai daug rūšių ir yra išgaunamas skirtingai. Pavyzdžiui, ar žinote, kad pirkdami alyvuogių išspaudų aliejų, iš tikrųjų gaunate cheminiu būdu iš kelis kartus išspaustų alyvuogių paruoštą aliejų? Toks tikrai nebus naudingas. Atsižvelgdami į rūšį atrasite tiek kepimui, tiek salotoms tinkamą alyvuogių aliejų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Alyvuogių aliejaus stebuklas – 3 šaukštai padės numesti svorio ir ilgiau gyventi

Kokosų aliejus

Puikiai tinka kepti, pavyzdžiui, blynus, rytietiškiems patiekalams ruošti, kadangi suteikia nepakartojamą skonį ir kvapą. Kietas, kai yra kambario temperatūros, tačiau suminkštėja, kai sušyla. Kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, į kuriuos žvelgiama su nepasitikėjimu, tačiau pastaruoju metu tokia nuostata bliūkšta. Įdomu tai, kaip tvirtina specialistai, kad visiškas tokio tipo riebalų atsisakymas gali net sukelti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kokosų aliejus naudingas ir tuo, kad ilgiau padės išlaikyti sotumo jausmą.

Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį, ar jis rafinuotas, ar ne. Geriausia rinktis šalto spaudimo, nerafinuotą ir žiūrėti, kad jis būtų tinkamas maisto gamybai.

Jeigu aliejus tinka valgymui, jis tiks ir kosmetiniam naudojimui, tačiau atvirkščiai geriau nebandyti, nes kosmetiniam būdingi kiti išgavimo būdai.

Augalinis aliejus (saulėgrąžų, sojų pupelių ir pan.)

Saulėgrąžų ar sojų pupelių aliejus išties populiarus, kadangi jo degimo temperatūra yra gana aukšta. Rinktis reikėtų nerafinuotą, organišką, kadangi tokiame daugiausiai naudingųjų medžiagų, pavyzdžiui, omega-6 riebalų rūgščių. Bet, ką verta žinoti? 

Pavyzdžiui, tai, jog sojų pupelių aliejus gali būti pagamintas iš genetiškai modifikuotos sojos. Arba tai, kad kepimas saulėgrąžų aliejuje nėra toks nekaltas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. 

Štai tyrėjai įspėja, kad kepant maistą saulėgrąžų ar kukurūzų aliejuje, išsiskiria toksiški chemikalai, galintys sukelti vėžį ir kitas ligas. Mokslininkai siūlo kepti alyvuogių, kokosų aliejuje, rinktis sviestą ir net taukus, rašo „The Telegraph“.

Tyrimų rezultatai grasina apversti aukštyn kojomis vyraujančią nuomonę, jog aliejuje gausus polinesočiųjų riebalų kiekis yra sveikiau nei sotieji riebalai gyvūninės kilmės produktuose.

Mokslininkai aptiko, kad kaitinamas augalinis aliejus išskiria didelę koncentraciją chemikalų aldehidų, kurie sukelia vėžį, demenciją ir širdies ligas. Bioanalitinės chemijos ir chemikalų patologijos profesorius Martinas Grootveldas atskleidžia, jog „tipiškas žuvies ir keptų bulvyčių maistas“, keptas augaliniame aliejuje, turi nuo 100 iki 200 kartų daugiau toksiškų aldehidų, palyginti su saugiu dienos limitu, rekomenduojamu Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO).

TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos specialistas: blogai, ir kai vartojate per daug baltymų, ir kai – per mažai

Per didelis omega-6 riebalų rūgščių vartojimas trukdo įsisavinti omega-3 riebalų rūgštis. Apskritai šių dviejų riebalų rūgščių kiekis, viršijantis normas, grasina įvairiomis ligomis. 

Palmių aliejus

Tai vienas prieštaringiausiai vertinamų aliejų. Ir ne tik dėl to, kad jo išgavimas grasina ekologine katastrofa Malaizijoje ir Indonezijoje – gamintojai masiškai kerta džiungles, jas paversdami palmių plantacijomis. Tikinama, kad šis aliejus turi mažiausiai naudingų medžiagų ir yra pigiausia tokio pobūdžio žaliava, todėl palmių aliejaus aptiksite visur kur tik įmanoma – nuo maisto produktų iki kosmetikos. 

Lydytas sviestas ir taukai – tinkamiausi kepti?

„Lydytas sviestas (dar daugeliui žinomas ir vadinamas ghi) yra tikrai geras pasirinkimas. Tačiau noriu pabrėžti, kad tai yra absoliučiai lietuviškas, nacionalinis produktas, kurį naudojo dar mūsų močiutės ir seneliai, tad, mano nuomone, jį reikėtų vadinti lydytu sviestu, o ne ghi. Kepti tinka ir lydyti taukai, tačiau jų skonis nėra visiems priimtinas“, – teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, mananti, kad nebūtina visur šlakstyti riebalų – geriau juos vartoti saikingai. 

Įsidėmėkite!

  • Negalima kepti kelissyk tame pačiame aliejuje, nes jame susidaro kenksmingų kancerogeninių medžiagų.
  • Riebalų (be jų nevyktų normali medžiagų apykaita) turite gauti net laikydamosi dietos. Jie turi sudaryti ne daugiau kaip 25–30 proc. bendros dienos kalorijų normos. Iš jų didesnė dalis turėtų būti augalinės kilmės. Anot mitybos specialistų, per dieną galima suvartoti 3 šaukštus aliejaus arba 2 šaukštus aliejaus ir šaukštelį sviesto.

TAIP PAT SKAITYKITE: Alyvuogių aliejus: kiek ir kada jo vartoti? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis