Kaip ir daugumą „įžymybių“, Benedikto kiaušinį gaubia paslaptys. Pasaulyje sklando net kelios šio patiekalo atsiradimo versijos ir, panašu, niekas jau nebeatseks, kuri iš jų yra tikroji. Pavyzdžiui, viena iš Benedikto kiaušinio recepto atsiradimo versijų, manoma, susijusi su... pagiriomis.
Pasakojama, kad 1894 m. Niujorko akcijų biržos prekeivis Lemuelis Benedictas užėjo į Penktojoje aveniu esantį „Waldorf“ viešbutį ir, norėdamas numalšinti siaubingas pagirias po vakarėlio, užsisakė du virtus kiaušinius be lukštų, sviestinės skrudintos duonelės, šoninės griežinėlių ir indelį olandiško padažo. Virtuvės šefas Oscaras Tschirsky buvo taip sužavėtas keistu patiekalu, jog vėliau pats išbandė ir galiausiai įtraukė jį į meniu.
Kiti šaltiniai teigia, kad patiekalą išrado pats O. Tschirsky. Tik vietoje šoninės griežinėlių naudojo kumpį, o vietoje skrudintos duonos – angliškas mielines bandeles (muffins). Būtent angliška bandelė šiandien ir yra vienas pagrindinių Benedikto kiaušinio ingredientų.
O kokia istorija be moters. Štai trečioji Benedikto kiaušinio gimimo versija nukelia į 1860 m. Niujorką, „Delmonico“ viešbutį. Pasak legendos, šiame viešbutyje labai mėgo lankytis ponia LeGrand Benedict. Ji buvo išragavusi jau visus meniu patiekalus, todėl vieną dieną paprašė šefų pagaminti kažką naujo. Šie sukūrė Benedikto kiaušinį.
Nepakeičiamas vėlyvųjų pusryčių patiekalas
Šiandien aišku viena – Benedikto kiaušinis atsirado JAV, tačiau, kaip ir dera tikram amerikiečiui, šis patiekalas yra tarpkultūriškas. Tradiciškai jį sudaro kanadietiškos šoninės griežinėliai, angliška bandelė, olandiškas padažas ir, žinoma, kiaušiniai. Dabar Benedikto kiaušinį mėgsta visame pasaulyje. Jis yra neatsiejama vėlyvųjų pusryčių, dar vadinamų „branču“, dalis.
Lietuvoje šis patiekalas išpopuliarėjo gana neseniai. Pirmiausiai jį pamėgo naujoms tendencijoms atviri miestiečiai, kurie nuolat ieško gurmaniškų naujovų. Pastebima, jog jiems svarbu tampa ne tik skonis ir patirtis, kurią suteikia patiekalas, bet ir patiekalo pagaminimo aplinkybės.
Vieni Benedikto kiaušinio skanautojai šoninę keičia kažkuo vegetarišku, kiti gi didelį dėmesį skiria būtent kiaušiniams ir renkasi tuos, kuriuos padėjo, pavyzdžiui, laisvai ant kraiko laikomos vištos.
„Vartotojai darosi sąmoningesni. Jie atsakingiau žiūri aplinką ir šios atsakomybės tikisi ir iš restoranų, kuriuose mėgsta lankytis. Todėl užsisakydami patiekalų, jie vis dažniau padavėjų teiraujasi, ar yra vegetariškų pasirinkimų bei, pavyzdžiui, kokiomis sąlygomis laikomos vištos, kurių kiaušiniai naudojami patiekalų gamybai“, – naujomis tendencijomis dalijasi Tomas Rumelaitis, ant kraiko laikomų vištų kiaušinius „Rido“ tiekiančios bendrovės „Groward Group“ atstovas.
Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį namuose?
Ingredientai (1 asmeniui):
- angliška bandelė (English muffin);
- 2 ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai „Rido“;
- keli šoninės arba kumpio griežinėliai.
„hollandaise“ padažui:
- 150 g sviesto;
- 4 kiaušinių trynių;
- šlakelio vandens;
- 1 a. š. baltojo vyno acto;
- citrinos sulčių;
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. „Hollandaise“ padažui pagaminti paimkite mažą dubenėlį ir uždėkite jį ant puodo, kuriame jau verda vanduo. Dubenėlio dugnas neturėtų liestis prie vandens. Tada į dubenėlį įpilkite šaukštą vandens ir acto. Kai jie sušils, įberkite druskos ir pipirų, įspauskite citrinos sulčių ir išsukite trynius su lydytu sviestu.
2. Tada gilioje keptuvėje ar plačiame puode užvirkite apie 4–5 cm vandens. Įpilkite acto – vanduo turi būti šiek tiek rūgštokas. Prieš įmušdami kiaušinius, išsukite vandenį. Kol jis sukasi, įmuškite į jį du kiaušinius ir toliau sukite. Virkite apie 3 minutes, bet ne ilgiau. Kiaušinio baltymas turėtų šiek tiek sutirštėti, tačiau trynys išlikti skystas.
3. Atskirai paskrudinkite šoninę. Jeigu naudojate kumpį – jo kepti nereikia. Keptuvėje taip pat paskrudinkite anglišką bandelę ir negailėkite sviesto.
4. Ant paskrudintos bandelės dėkite šoninę arba kumpį, o ant viršaus – iš puodo išgriebtą kiaušinį. Viską užpilkite „hollandaise“ padažu. Legendinis Benedikto kiaušinis paruoštas.