„Šie du dalykai labai susiję. Neįvardinčiau, kuris yra svarbesnis. Idealu būtų nusipirkti tinkamos, geros mėsos, pasidaryti sau patinkantį marinatą ir visa tai su meile sujungti“, – šypsosi „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Ne paslaptis, kad žmonės šašlyką bando iškepti iš įvairios mėsos, nes arba neranda nusipirkti tinkamos, arba tiesiog žinių pritrūksta. Todėl dažnai tenka dantimis nuo iešmo sumedėjusius gabaliukus traukti ir ilgai žandikauliais darbuotis. Kad taip nenutiktų ir jums, klausiame eksperto D.Bartošiaus, kokią dar mėsytę galima rinktis šašlykams be sprandinės?
„Kalbant apie kiaulieną, be sprandinės tinkamesnė mėsa šašlykui būtų mentė, kiaulienos kumpio kryžminė dalis – tai mėsa, kuri turi daugiau skiriamojo audinio, riebaliuko, kuris kepant neleidžia mėsytei išsausėti, ji būna sultingesnė. Yra žmonių, kuriems patinka liesesnė, „sausesnė“ mėsa, tai tada galima naudoti ir kiaulienos kumpį. Aišku, iškeptas jis nebus toks sultingas, kaip sprandinės. Kumpį reiktų marinuoti aliejiniame marinate t.y. naudoti aliejų, mėgstamus prieskonius ir šiek tiek druskos, kurios reikėtų dėti minimaliai. Iš viso rekomenduočiau pasūdyti kepimo metu, nes, kaip žinome, druska sausina mėsą, išstumdama iš jos drėgmę“, – pataria D.Bartošius.
Marinuojant specialistas pataria nepersistengti su prieskoniais, neperdėti ne tik druskos, bet ir rūgšties, kuri taip pat išsausina mėsą, nemarinuoti per ilgai, nes visi šie dalykai garantuotai sugadins net patį geriausią produktą.
Grilyje kepti galima įvairią mėsytę, tačiau pradedantiesiems kepėjams ekspertas nerekomenduoja čiupti ėrienos ar jautienos, kurių kepimui reikia daugiau žinių ir patirties, o išmėginti, pavyzdžiui, vištieną. Tai mėsa, kurią lengviausiai paruošti, o kepsniams galite naudoti krūtinėlę, šlaunelių mėsą. Perkandę jos kepimą, galėsite imtis kiaulienos ir mėginti kepsniukus kepti iš išpjovos, nugarinės, sprandinės, mentės, šoninės, netgi kulninės dalies.
Gerokai pažengę kepėjai gali ryžtis grilyje išsikepti ir visą kumpį – jeigu jums pasiseks, tikrai nustebinsite tą gausų būrį draugų, kurie varvins seilę, laukdami rezultato.
Visgi mėsininkas perspėja, kad kumpį reikia marinuoti daug ilgiau, nei įprastus kepsnius, nors jam tinka tie patys marinatai. Marinavimo metu kumpį reikia laikas nuo laiko pavartyti, pakartotinai įtrinant marinatu. Na, o pats kepimas yra daug kantrybės reikalaujantis procesas.
Jeigu norite išmėginti kepti mėsytę su kaulu, bet nedrįstate, D.Bartošius patikina – kepsniai su kauliuku yra puikus pasirinkimas. „Nuo seno žinome posakį, kad prie kaulo mėsa skanesnė, tikrai rekomenduoju pabandyti. Nugarinė su šonkauliuku, sprandinė su kauliuku, šonkauliukai, kas mėgsta riebiau – šoninė ar mentė su kauliuku – kiekvienas išsirinks pagal savo skonį. Privalumas tokio kepsnio tas, kad prie kaulo visada daugiau skonio.“
Šiuos kepsnius ekspertas rekomenduoja kepti kaip ir įprastus, tik keliomis minutėmis ilgiau, kad geriau iškeptų mėsa prie kaulo.
Na, o pradedantiesiems grilio sezono atidarymui D.Bartošius siūlo išmėginti savo šeimos pamėgtą paskutinių sezonų receptą. Sako, tikrai pavyks visiems!
Reikės: 1 kg vištienos šlaunelių mėsos be odos, 200 g majonezo, poros skiltelių susmulkinto česnako, maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas: Viską sumaišykite ir padėkite porai valandų šaltai. Paskui verkite ant iešmo ar dėkite ant grotelių – kaip labiau norisi, ir kepkite, kol gražiai apskrus.
Smagaus jums grilio sezono atidarymo!