Kaip galima paįvairinti namuose kepamą duoną, kokius miltus geriausiai naudoti, pataria maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Pasak jos, duoną kepant namuose verta dažniau rinktis viso grūdo ruginius, rečiau viso grūdo kvietinius miltus. Tačiau galima duonos iškepti ir su spelta kvietiniais miltais, nors šie taip pat gali būti rafinuoti (tokiuose iš dalies pašalintos sėlenos ir gemalas), tačiau būna ir viso grūdo. Spelta kvietiniai miltai palankesni sveikatai, nes juose mažiau kviečių baltymo glitimo ir jo struktūra skiriasi nuo įprastinių kviečių glitimo. Jie atsparesni ligoms ir klimato sąlygoms, nes spelta kviečių grūdelius apsaugo žvyneliai, štai kodėl auginimas nereikalauja daug sintetinių cheminių medžiagų.
Grikių ir avižų miltai ne tik turtingi skaidulinių medžiagų, juose gausu ir vitaminų, kepiniai iš šių miltų gerai virškinami, šie miltai tinka įvairiems kepiniams.
Jei namuose turite tik grikių, avižų ar sorų kruopų, pasinaudokite kavamale ir po 5 min. turėsite miltus. Taip pat galite paįvairinti mitybą ir nešlifuotų ryžių ar kukurūzų miltais, jų privalumas tas, kad neturi glitimo.
Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais
Ingredientai:
- 2 puodeliai vandens;
- 2 puodeliai saulėgrąžų sėklų;
- 1/2 puodelio nešlifuotų ryžių;
- 1 puodelis lazdynų riešutų (tinka ir kokosų drožlės);
- 2 valg. šaukšt. chia sėklų;
- žiupsnelis Himalajų druskos;
- 3 valg. šaukšt. balkšvųjų gysločių sėklų luobelių (galima nupirkti vaistinėje, šis produktas labai svarbus, nes „suriša“ visus ingredientus).
Gaminimas:
1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.
2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.
3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.
Desertinė bananų duona
Ingredientai:
- ⅓ puodelio ištirpinto kokosų aliejaus;
- ½ puodelio medaus arba klevų sirupo;
- 2 kiaušinių;
- 1 puodelio trintų gerai prinokusių bananų (apie 2½ vidutinių arba 2 dideli bananai);
- ¼ puodelio vandens;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos;
- ½ arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1¾ puodelio viso grūdo spelta kvietinių miltų;
- ½ puodelio kapotų graikinių riešutų arba pekano riešutų, galite įberti ir razinų ar kitų smulkintų džiovintų vaisių.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje šluotele suplakite aliejų ir medų.
2. Sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite, tada įmaišykite sutrintus bananus ir vandenį (jei kokosų aliejus sukietėja nuo sąlyčio su šaltais ingredientais, tegul dubuo pabūna šiltoje vietoje kelias minutes). Sudėkite sodą, vanilę, druską ir cinamoną, išmaišykite.
3. Galiausiai, dideliu šaukštu įmaišykite miltus, kol pasidarys vientisa tešla be gumulėlių. Jei norite, pridėkite papildomų ingredientų (riešutų, džiovintų vaisių).
4. Supilkite tešlą į kepimo formą ir pabarstykite cinamonu. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C ir įdėkite kepimo formą. Kepkite 55 iki 60 minučių (arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į centrą, ištrauktas taps švarus). Paprastai duona be papildomų ingredientų kepa apie 55 min, o su jais apie 60-65 min. Iškepusią duoną palikite formoje vėsti 10 min., vėliau perkelkite ant grotelių. Ragaukite tik visiškai atvėsusią.