- Į puodą supilkite vyną, granatų sultis, suberkite cukrų, druską, žalumynus, trintas česnako skilteles.
- Gerai išmaišykite ir leiskite virti apie 20 minučių. Nepamirškite maišyti.
- Likus penkioms minutėms, įmaišykite į padažą krakmolą (prieš tai geriausia jį išmaišyti nedideliame kiekyje vyno ar sulčių).
- Virkite, kol padažas kiek sutirštės. Patiekite šaltą.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus skystus ingredientus iki vientisos konsistencijos, suberkite smulkiai kapotą raudonąjį svogūną. Gautu padažu apliekite mėgstamų žalėsių salotas (šias galite pagardinti šviežiais pomidorais, keptomis cukinijomis, apvirtais šparagais ar brokoliais etc.) ir užbarstykite granato sėklų.
- Sumaišykite visus ingredientus ir gautame marinate laikykite mėsą mažiausiai 2 val., o galima ir pernakt. Idealiai tinka jautienai, kiaulienai ar avienai.
- Nulupkite daržoves ir supjaustykite ilgomis piršto storio lazdelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir 1 šaukštu granatų melasos, pabarstykite pipirais bei druska.
- Dėkite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 min., porąsyk pavartydami, kol daržovės iškeps, o paviršius ims karamelizuotis.
- Iškepusias daržoves sudėkite į plokščią lėkštę, pašlakstykite likusia granatų melasa, užtrupinkite feta sūrio, užbarstykite kapotų petražolių. Jei rodosi, jog patiekalas sausokas, galite pašlakstyti ir dar šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Puikiai tinka kaip savarankiška lengva vakarienė ar garnyras šalia keptos vištienos ar kalakutienos pietums.
1. Vieną baklažaną supjaustykite plonomis pailgomis juostelėmis – į jas suksime įdarą.
2. Kitą baklažaną supjaustykite nedideliais (5 mm) kubeliais. Kubelius gerai apkepinkite alyvuogių aliejuje.
3. Į indą sudėkite smulkintas petražoles ir mėtas, granato sėklas, šiek tiek druskos ir pipirų bei granatų melasą – viską gerai išmaišykite. Sudėkite iškepusius baklažano kubelius ir dar kartą gerai išmaišykite.
4. Pailgąsias baklažanų juosteles šiek tiek apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite keptuvėje, kol iš abiejų pusių apskrus (tik stebėkite, kad kepant per daug nesukietėtų).
5. Pasiruoštą įdarą susukite į apkeptas baklažano juosteles.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, svogūnus – žiedais, prieskonius sutrinkite trintuvėje.
- Mėsą sudėkite į indą, suberkite prieskonius ir svogūnus bei viską gerai permaišykite.
- Supilkite į mėsą granatų sultis ir gerai viską permaišykite, tada supilkite aliejų ir dar kartą gerai sumaišykite. Marinuokite mėsą vieną parą, o druską suberkite likus kuriam laikui iki šašlykų kepimo.
- Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
- Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
- Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
- Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
- 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
- Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
- Gerai išmaišykite.
- Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
- Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).
1. Granatų sultis supilkite į puodą, suberkite cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 20 minučių. Šiek tiek atvėsinkite, įdėkite saują ledukų ir maišykite, kol ištirps.
2. Paruoštas sultis supilkite į platų indą ir dėkite į šaldiklį, kad sušaltų iki sniego košės. Sušalusias sultis sukrėskite į plaktuvą ir išplakite. Į platesnes taures dėkite po šaukštą ledų ir užpilkite sultimis. Tiekite tuoj pat.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į stiklines įdėkite po rutuliuką šerbeto. Granatų sirupą, sultis išplakite su ledukais ir supilkite ant šerberto. Puoškite žaliųjų citrinų skiltelėmis.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Paruoškite citrusinius vaisius: dideliu aštriu peiliu nulupkite žievelę. Atsargiai atskirkite skilteles ir nulupkite odeles. Kartokite su visais citrusiniais – mandarinais ir raudonaisiais apelsinais.
- Iš 4 paprastų apelsinų išspauskite sultis. Sumaišykite jas su tiek apelsinų sulčių, kad būtų 2 stiklinės.
- Paruoškite želatiną: mažame puode šildykite 1,5 stiklinės sulčių (sultys neturi užvirti). Tuo tarpu į likusias sultis supilkite želatiną ir 2 minutes leiskite brinkti. Į šį mišinį supilkite pakaitintas sultis. Maišykite, kol ištirps želatina. Įdėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek atšaltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių. Supjaustykite keksą (biskvitą) 4 cm riekelėmis, išdėliokite ant kepimo skardos. Dėkite į orkaitę ir laikykite, kol išdžius; vieną kartą apverskite (iš viso apie 20 minučių). Atvėsinkite.
- Pradėkite desertą: Stiklinio dubens dugną išklokite išdžiovinto pyrago gabaliukais (jei reikia, apipjaustykite, kad tilptų). Pašlakstykite amareto ir apelsinų likeriu. Dėkite sluoksnį iš apelsinų ir mandarinų. Užpilkite želatinos mišinį, uždenkite dubenį maisto plėvele. Įdėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol želatina sustings (8 valandas).
- Užpilkite kremą. Prieš patiekdami, suplakite grietinėlę iki kol susidarys švelnūs smaili kalneliai. Pridėkite medaus ir migdolų ekstrakto ir toliau plakite tol, kol grietinėlė išlaikysi formą. Atsargiai įmaišykite jogurtą. Papuoškite šia mase desertą. Papuoškite granato sėklytėmis. Patiekite.