Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kokios vestuvės be torto! Ekspertės – apie jų madas, sudėtį ir kainas, kurios gali nustebinti

Gimtadienis ar kitos kalendorinės šventės turi aiškią datą, o vestuves daugelis porų planuoja šiltuoju sezonu. Tad visai su tuo susijusiai industrijai – nuo vestuvių planuotojų iki makiažo meistrų ar konditerių – pats darbymetis jau prasidėjo. Viena centrinių šventinio stalo puošmenų nuo seno yra tortas, net ir šiais laikais, kai viskas kinta, šio deserto atsisakoma itin retai. Kokios šiemet jų mados, ko nori užsakovai ir kiek tortai brango, kai aplinkui brangsta viskas?
Vestuviniai tortai: „Bijola“, „Su meile, keksas“ ir „Tie kepėjai“
Vestuviniai tortai: „Bijola“, „Su meile, keksas“ ir „Tie kepėjai“ / Desertų studijos nuotr.

Vertindami drabužių, avalynės, net interjerų madas dažnai sakome, kad viskas sukasi ratu. Pasirodo, tai galioja ir tortams. Tiesa, priešingai nei greitoji mada, tortų mados keičiasi kiek lėčiau.

Madų bangavimas: pradeda drąsiausi, tuomet – pikas ir nuolydis

Kaip pastebi desertų studijos „Tie kepėjai“ įkūrėja, konditerė Laura Donėlė, kadangi tortai ir desertai yra tik viena sudedamoji šventės dalis, jie keičiasi panašiu tempu, kaip ir kitos vestuvių sudedamosios dalys – naujų tendencijų tortų ir desertų srityje atsiranda nuolat. „Tik dažniausiai prireikia bent metų, kad nauja tendencija stipriai išpopuliarėtų – pradžioje naujus, nematytus dekorus ar skonių derinius renkasi drąsiausi, vėliau, maždaug po metų – tai pasidaro trokštama daugelio, dar po poros metų – populiarumas ima mažėti“, – sako ji.

Asmeninio albumo nuotr./Laura Donėlė
Asmeninio albumo nuotr./Laura Donėlė

L.Donėlę papildo desertų studijos „Su meile, keksas“ įkūrėja Indrė Vitkūnaitė, pasak kurios, vestuvinių tortų mados kinta kiek rečiau nei kas sezoną: „Prieš kurį laiką turėjom vadinamųjų nuogų tortų madą, sakyčiau, jog ji jau praėjo, bet likučių dar yra – kartais jų vis dar prašoma“.

Desertų studijos nuotr./„Su meile, keksas“ vestuvinis tortas
Desertų studijos nuotr./„Su meile, keksas“ vestuvinis tortas

UAB „Bijola“ gamybos vadovė Rima Tataurovė pradeda nuo to, kad tortai dažniausiai gaminami individualiai, tad įprasta vadovautis asmeniniais poreikiais, o ne vyraujančia mada. „Pas mus ateinantis žmogus tortą mato kaip savo šventės akcentą ir labai svarbų atributą“, – komentuoja ji. Kita vertus, tam tikras kryptis vis tiek galima įžvelgti. Desertų ekspertė sako, jog kasmet išryškėja viena ar kita tendencija ir ji gyvuoja ne vieną sezoną.

Gamintojo nuotr./„Bijolos“ vestuvinis tortas
Gamintojo nuotr./„Bijolos“ vestuvinis tortas

Vestuvėms esame gaminę įvairiausių spalvų tortų – nuo juodų iki rožinių.

„Pavyzdžiui, prieš kokius penkerius metus buvo populiarūs du dalykai – itin dideli, penkių ar net daugiau aukštų tortai arba tik pertepti kremu – juos floristai dekoruodavo gyvomis gėlėmis. Tokių užsakymų yra ir dabar, tačiau pastebime, kad vis dažniau tortas derinamas prie bendros šventės temos, dekoracijų, nuotakos suknelės atspalvio. Tad, vestuvėms esame gaminę įvairiausių spalvų tortų – nuo juodų iki rožinių“, – vardija ji.

Gamintojo nuotr./„Bijolos“ vestuvinis tortas
Gamintojo nuotr./„Bijolos“ vestuvinis tortas

Šią vasarą bus ir vintažo, ir ryškių spalvų

O kas karščiausia šiemet, ką užsakovams siūlo patys konditeriai, o ko pageidauja ir užsakovai, prisigaudę idėjų socialiniuose tinkluose ir kitur?

Šią vasarą iškepsim ne vieną vintažinės išvaizdos tortą su gausybe kremo „garbanėlių“.

L.Donėlė pastebi, jog kiekvienas klientas labai skirtingas, tad ir norus apibendrinti labai sudėtinga. „Vieni ieško saugaus varianto – skonio, kuris būtų universalus ir patiktų visiems, pavyzdžiui, tai gali būti medaus tortas, aviečių-pistacijų derinys, šokoladinis tortas su karamele. Kiti nori išskirtinio, įdomesnio skonio, tarkim, torto su salyklu ir figomis, red velvet torto su raudonos spalvos biskvitais. O jei kalbame apie išvaizdą, pažadu, kad šią vasarą iškepsim ne vieną vintažinės išvaizdos tortą su gausybe kremo „garbanėlių“, subtiliais karpiniais puoštų tortų, taip pat tortų, gausiai puoštų džiovintomis plokščiomis gėlėmis“, – žada konditerė.

Desertų studijos nuotr./„Tie kepėjai“ tortas
Desertų studijos nuotr./„Tie kepėjai“ tortas

Ji priduria, jog mažėjant labai įmantrių cukraus masės dekoracijų populiarumui, darosi vis populiariau užsakyti gana paprasto, neperkrauto dizaino tortą (pavyzdžiui, tiesiog dailiai apteptą vienos spalvos kremu) labiau koncentruojamasi į gerą ir kokybišką torto skonį, labai neinvestuojant į perkrautą išvaizdą.

Desertų studijos nuotr./„Tie kepėjai“ tortai
Desertų studijos nuotr./„Tie kepėjai“ tortai

Kremo „garbanėles“, tortų vintažiškumą mini ir I.Vitkūnaitė. „Populiarėja tokie it Viktorijos laikų tortai, pernai buvo vienas kitas, o šiemet tendencija vis ryškesnė. Taip pat pastebiu, kad žmonės nebebijo ryškių spalvų. Anksčiau tortas dažnai būdavo šviesus, ryškios būdavo tik jį puošiančios gėlės, o dabar pats tortas gali būti ir oranžinis, ir salotinis“, – teigia „Su meile, keksas“ įkūrėja.

„d-photo“ nuotr./Indrė Vitkūnaitė
„d-photo“ nuotr./Indrė Vitkūnaitė

Vis labiau rūpi natūralumas, ekologija

Kalbėdama apie tortų sudėtį I.Vitkūnaitė sako, jog žmonės vis labiau paiso ekologijos, nori mažiau cukraus, mažiau chemijos, jokia išimtimi tampa ir veganiški tortai arba tokie, kur bent vienas torto aukštas yra veganiškas ar mažiau saldus, nei likusieji.

Desertų studijos nuotr./„Su meile, keksas“ vestuvinis tortas
Desertų studijos nuotr./„Su meile, keksas“ vestuvinis tortas

Įmonės „Bijola“ atstovė R.Tataurovė pastebi, kad užsakant tortus individualumas tikrai išliks, tačiau galima pastebėti, kad žmonės darosi sąmoningesni, labai svarbu tampa ingredientų natūralumas, jų kokybė, ekologiškumas, nenaudojami dirbtiniai dažikliai, sintetiniai maisto priedai.

„Žmonėms pirmiausia rūpi kokybė, vis dažniau atsisakoma gausių ir perkrautų dekoro elementų, labiau orientuojamasi į skonį. Šiuo metu labai mėgstami subtilūs ir gražūs gėlių dekorai“, – pastebi ji.

Gamintojo nuotr./„Bijolos“ saldusis stalas
Gamintojo nuotr./„Bijolos“ saldusis stalas

Nors klasikinių vestuvių kokiame nors klasikiniame filme tortas yra ikoniškas daugiaaukštis, šiais laikais pasirinkimų tiek, jog tortai gali būti ir daugiaaukščiai, ir dekonstruoti, ir papildyti kitų saldumynų kompanija.

Didesniam žmonių būriui vis dažniau ruošiame efektingai atrodantį visą tortų stalą su 8–10 tortų.

Tendencija ant stalo tiekti ne vieną milžinišką tortą vis dar ryški, pasakoja L.Donėlė, ji ir jos komanda vestuvėms dažnai gamina dekonstruotus tortus (tarkim, kai ant vieno padėklo pateikiami trys skirtingo aukščio tortai), taip pat keletą ant skirtingų padėklų pateikiamų suderintos išvaizdos tortų. „O didesniam žmonių būriui vis dažniau ruošiame efektingai atrodantį visą tortų stalą su 8–10 tortų“, – pasakoja ji.

Desertų studijos nuotr./„Tie kepėjai“ tortai
Desertų studijos nuotr./„Tie kepėjai“ tortai

Bent man vestuvių be torto nepasitaikė.

I.Vitkūnaitė sako pastebinti, jog žmonės šiais laikais stengiasi nebeperkrauti desertų stalų, kita vertus, tortas vis dar išlieka tarsi būtinas elementas „Bent man vestuvių be torto nepasitaikė, net vienam vadinamajam „susirašymui“ esu kepusi nediduką tortą“, – šypteli ji.

Paskui produktus ir elektrą brango ir tortai

Per metus, kai brango daugybė dalykų, nuo maisto produktų iki elektros, neišvengiamai kito ir desertų kainos.

„Su meile, keksas“ įkūrėja skaičiuoja, jog, palyginus su pernai, jos studijoje tortai brango apie 20 proc. Paprašyta įvardinti, kiek atsieitų vestuvinis tortas, skirtas 10-iai žmonių, sako, jog tai būtų apie 1,5 kg svorio tortas ir jis vidutiniškai atsieitų 60–70 Eur. Tačiau panorus kokio nors ištaigingesnio dekoro, sudėtingesnių sprendimų, kaina gali būti ir didesnė.

Desertų studijos nuotr./„Su meile, keksas“ vestuvinis tortas
Desertų studijos nuotr./„Su meile, keksas“ vestuvinis tortas

Priklausomai nuo galutinės išvaizdos, skonio ir dydžio, tortas 10-iai žmonių gali kainuoti nuo 40 iki 70 Eur.

Brangimas buvo neišvengiamas ir studijoje „Tie kepėjai“, kaip sako jos šeimininkė L.Donėlė, kadangi tortų kainai tiesioginę įtaką daro žaliavų ir kitų kepyklos sąnaudų kainos, tad kylant joms neišvengiamas ir galutinio produkto kainos pokytis.

„Taip pat individualaus dizaino torto kaina skiriasi nuo standartiškai puošiamo desertų studijos vitrinoje parduodamo torto, tad priklausomai nuo galutinės torto išvaizdos, jo skonio ir dydžio, tortas 10-iai žmonių gali kainuoti maždaug nuo 40 iki 70 Eur“, – įvardija ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius