Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių miltų reikia tobuliems blynams ir 3 ekspertės patikrinti receptai

Sakoma, kad kiekvienos šeimininkės barščiai, nors ir pagal tą patį receptą virti, visada būna skirtingi. Tą patį galima pasakyti ir apie blynus – sunku juos būtų surasti vienodo skonio. Artėjant Užgavėnėms teiraujamės ekspertų, kokius miltus reiktų rinktis blynams, kad jie būtų gardžiausi.
Blynai
Blynai / 123RF.com nuotr.

„Rivonos“ kulinarijos skyriaus technologės Jūratės Abračinskienės teigimu, besirenkant miltus verta atkreipti dėmesį į pakuotėje nurodytus skaičius bei raides (405D, 550D, 550C ir pan.). Raidė ant pakuotės nurodo glitimo kiekį miltuose. Glitimas – dviejų baltymų, glutenino ir gliadino junginys. Lietuvoje dažniausiai prasideda raide B, o pasibaigia raide F. Kuo artimesnė raidė pagal alfabetą, tuo miltuose daugiau glitimo.

„Minkant B bei C raidėmis pažymėtus miltus, susidaro ilgos gliuteno juostos, kurios sudaro korėtą, tvirtą ir elastingą struktūrą, kurioje įsiterpia oras ir kepinys gražiai iškyla. Būtent todėl šie miltai dažniausiai naudojami konditerijoje, įvairių bandelių, pyragų ar riestainių gamyboje. E, F raidėmis pažymėtuose miltuose yra mažiausiai glitimo, tad jie labiausiai tinka tokiems gaminiams, kurių nereikia kildinti – vafliams, sausainiams ar blynams kepti“, – sako technologė.

Asmeninio arch. nuotr./Jūratė Abračinskienė
Asmeninio arch. nuotr./Jūratė Abračinskienė


Šalia raidės esantis skaičius nurodo miltų peleningumą. „Būtent miltų pelenuose slypi visos naudingosios medžiagos – mineralai, vitaminai bei skaidulinės medžiagos. Peleningumas, priklausomai nuo miltų rūšies, gali svyruoti nuo 400 iki 1800 gramų. Šie skaičiai parodo, kiek kartų prieš malimą grūdai buvo valomi ar lupami, kiek juose išlikę vertingų medžiagų“, – pabrėžia J.Abračinskienė.


Pasak specialistės, nuo miltų peleningumo priklauso ir pačių miltų spalva. Todėl tokie gaminiai kaip batonas, bandelės ar pinti pyragai dažniausiai gaminami iš baltų – 550C, 550D tipo miltų. Po kepimo šių gaminių tešlos spalva išlieka šviesi.

Kvietinių miltų analogu yra laikoma speltos (laukinių kviečių) miltų rūšis. Speltos grūdai ypatingi tuo, jog naudingi vitaminai bei mineralai kaupiasi ne tik grūdų apvalkaluose, bet ir kituose grūdo sluoksniuose, tad ir po malimo šiuose miltuose išlieka visi naudingi vitaminai bei mineralai.

„Tuo tarpu kvietiniai miltai didžiausią dalį naudingų medžiagų turi grūdų apvalkaluose, kurių dauguma po malimo yra pašalinama. Lietuvoje galima įsigyti viso grūdo bei šviesių speltos miltų. Iš viso grūdo speltos miltų išsikepsite maistingos duonos, pyragų, šviesios − picų, bandelių, blynų ar sausainių“, – sako technologė ir speltos miltus pataria rinktis žmonėms, kurie netoleruoja įprastų kviečų arba yra jiems alergiški.

„Rivonos“ kulinarijos cecho technologė dalijasi savo patikrintais blynų receptais.

Vieni jos mėgstamiausių yra grikių blynai, kurie paruošiami labai greitai ir yra labai skanūs.

123RF.com nuotr./Grikių blynai
123RF.com nuotr./Grikių blynai

Norint juos pagaminti Jums reikės:

  • Apie 2,5 stiklinės virtų grikių,
  • 1 nedidelės morkos,
  • 1 svogūno,
  • sviesto (pakepinti svogūną ir morką),
  • 2 kiaušinių,
  • 3 valg. š. miltų,
  • 100 g. pieno,
  • žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų,
  • aliejaus kepimui.

Morkas supjaustyti šiaudeliais, svogūnus kubeliais. Morkas ir svogūnus pakepinti ant sviesto, kol daržovės suminkštėja. Į dubenėlį sudėti virtus grikius, atvėsinti kepintas daržoves, įmušti du kiaušinius, įberti tris šaukštus miltų, druskos, pipirų ir supilti pieną, viską gerai išmaišyti ir kepti ant įkaitinto aliejaus. Blynus apkepti iš abiejų pusių, kol lengvai ir gražiai apkeps.

Gaunasi labai purūs, skanūs blyneliai. Grikių blynai yra ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes grikiuose gausu daug baltymų, vitaminų, mineralų, amino rūgščių, skaidulinių medžiagų ir antioksidantų, tokių kaip rutinas, taninas, katechinas, kurie dažnai vadinami „supermaistu“. Jie gali palaikyti gerą širdies veiklą, taip pat padeda išvengti cukrinio diabeto ir virškinimo sutrikimų.

Blynus skaniausia valgyti su grietine ar baravykų padažu.

Taip pat Jūratė Abračinskienė rekomenduoja per Užgavines kepti mielinius blynus su razinomis. Jiems šiek tiek reikės kantrybės, bet rezultatu liksite labai patenkinti.

123RF.com nuotr./Mieliniai blynai su razinomis
123RF.com nuotr./Mieliniai blynai su razinomis

Mieliniams blynams reikės:

  • 2 stiklinių šilto pieno,
  • 2 stiklinių miltų,
  • 0,5 stiklinės razinų,
  • 1 kiaušinio,
  • 3 valg. š. cukraus,
  • 2 valg. š. aliejaus,
  • 1 valg. š. sausų mielių,
  • žiupsnelio druskos.

Į pieną suberti mieles ir cukrų. Išmaišyti, pridengti ir palikti 10 – 15 minučių pastovėti, kad mielės suputotų. Į pieną įmušti kiaušinį, įberti druskos ir paplakti. Suberti miltus ir išmaišyti. Indą pridengti rankšluostėliu ir palikti apie 30 minučių, kol masė pakils du, tris kartus.

Razinas gerai nuplauti, nusausinti, apvolioti miltuose ir įmaišyti į tešlą. Keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti po porą šaukštų tešlos ir kepti ant nedidelės kaitros iš abiejų pusių, kol blynai lengvai apkeps iš abiejų pusių ir įgaus auksinę spalva. Jei kepsite ant keptuvės nelimpančiu paviršiumi, galima aliejaus ir nenaudoti. Skanaus!

Lietiniai blynai gali būti valgomi ir pusryčiams, ir pietums ar vakarienei ir netgi atstoti desertą. Deja, ne visada pavyksta išgauti tobulą šių blynų tešlą. Štai kaip ją gaminti pataria technologė J.Abračinskienė.

123RF.com nuotr./Lietiniai blynai
123RF.com nuotr./Lietiniai blynai

Tobulai lietinių tešlai pagaminti Jums reikės:

  • 360 g miltų (Rekomenduočiau naudoti miltus pažymėte raide E, F, nes juose yra mažiausiai glitimo, tad jie labiausiai tinka tokiems gaminiams, kurių nereikia kildinti – vafliams, sausainiams ar blynams kepti),
  • 340 g vandens,
  • 300 g pieno,
  • 2 kiaušinių,
  • 45 g aliejaus (arba galime dėti lydyto sviesto),
  • 30 g cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • ciberžolės (tada blynai įgauna gelsvą gražią spalvą).

Gamybos procesas yra labai greitas ir paprastas, visi ingredientai sudedami ir mikseriu išplakami iki vientisos, tolygios masės. Masė maišoma tol, kol nelieka gumuliukų. Lietiniams kepti papildomai nereikia naudoti aliejaus, nes jau yra tešloje.

Lietiniai apkepami iš abiejų pusių. Įdarą galime pasirinkti kokį tik norite, pagal Jūsų skonį ir norą. Gali būti įdarai: su varške, su vištiena, su sūriu ir kumpiu, su pievagrybiais, su bananais, su miško uogomis ir kiti.

Gardžių blynų ir smagių Užgavėnių!

Na, o Jus, mieli skaitytojai, kviečiame dalyvauti gardžiausių blynų konkurse!

Jūsų receptų, parašytų taisyklinga lietuvių kalba, kartu su nuotraukomis laukiame el. paštu konkursai@15min.lt iki kovo 3 d. Na, o kovo 4-ąją paskelbsime nugalėtojus.

Prekybos tinklas „Norfa“ trims gardžiausių blynų receptų autoriams padovanos po kilogramą kvapnių šviežių spurgyčių, ką tik pagamintų „Rivonos“ kulinarijos ceche, bei po du stiklainiukus „Rivonos“ išvirtos uogienės, kurią galėsite išsirinkti pagal savo skonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?