Su skrudintu saliamiu
6 saujos šviežių gražgarsčių, 8 vidutinio dydžio pomidorai, 250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 200 g česnakinės dešros, 2 mėlynieji svogūnai.
Užpilui: 1,5 šaukšto chereso acto, 6 šaukštai alyvuogių aliejaus, skiltelė česnako, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir nusausinkite arba išsukite salotų džiovyklėje.
Alyvuoges perpjaukite per pusę arba supjaustykite griežinėliais. Nuluptus svogūnus supjaustykite žiedeliais, pomidorus – stambiais griežiniais.
Dubenėlyje kruopščiai išsukite chereso actą su alyvuogių aliejumi. Sumeskite trintus česnakus, pagal skonį berkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
Kiekvienoje salotų lėkštėje (galima tiekti ir pusgiliame dubenyje) tolygiai paskleiskite smulkintų svogūnų, klokite sluoksniais šviežių gražgarsčių, pomidorų, užberkite juodųjų alyvuogių.
Griežinėliais supjaustytą saliamio dešrą paskrudinkite virš žarijų. Galite apkepinti ir keptuvėje be riebalų, tačiau skrudinta ant laužo daug skanesnė. Sudėkite ant salotų ir apšlakstykite padažu.
Kiaulpienės su saulėje džiovintais pomidorais
Kelios saujos kiaulpienių lapelių, 20 džiovintų pomidorų aliejuje, 5 kietai virti kiaušiniai, 150 g brandinto sūrio, 200 g šoninės arba kumpio.
Užpilui: 5 šaukštai aliejaus, 2 šaukštai citrinos sulčių, 2 šaukšteliai bazilikų padažo, 2 saujelės šviežių dilgėlių lapelių, 4 skiltelės česnako, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Šoninę arba kumpį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol apskrus.
Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve. Išdėliokite lėkštėse.
Kietai virtus kiaušinius nulupkite, supjaustykite ketvirčiais arba skritulėliais ir dėkite ant salotų.
Džiovintus pomidorus nuvarvinkite (didesnius galite perpjauti pusiau) ir sudėkite ant salotų.
Užberkite specialiu sūrio gremžtuku smulkinto brandinto sūrio (ypač tinka „Džiugas“) ir kumpio kubelių.
Paruoškite užpilą. Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į plakiklį. Supilkite aliejų, citrinos sultis ir sukrėskite pestą. Iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Gerai atvėsinusi apliekite salotas.
Su sūriu ir braškėmis
Saujelė gražgarsčių, 12 didelių braškių, 12 didelių graikinių riešutų, 240 g (4 gabalėliai po 60 g) ožkų pieno sūrio, saujelė pipirnių daigų, pagal skonį natūralaus skonio balzaminio padažo (ne acto!).
Užpilui: 4 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus, 2 šaukšteliai citrinos sulčių, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.
Gražgarstes nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir paskleiskite lėkštėse. Kiekvienos viduryje dėkite ožkų sūrio griežinėlį, apšlakstykite balzaminiu padažu.
Braškes nuplaukite, apdžiovinkite ir perpjaukite pusiau kartu su žiedynėliais. Išdėliokite uogas aplink ožkų sūrį.
Ant salotų užberkite pipirnių daigelių, sausoje keptuvėje paskrudintų gliaudytų graikinių riešutų.
Paruoškite užpilą: aliejų sumaišykite su šviežiai spaustomis citrinos sultimis, druska ir maltais juodaisiais pipirais. Apie 10 minučių palikite, kad susimaišytų skoniai. Apšlakstykite salotas ir patiekite.
Su burokėliais ir daigais
Kelios saujos įvairių salotų lapelių (špinatų, burokėlių, salotinių sultenių ar kt.), 2 burokėliai, 4 trumpavaisiai agurkai, 3 didesnės morkos, 2 raudonos saldžiosios paprikos, po saujelę įvairių grūdų daigų (liucernų, pipirnių, ridikėlių ar kt.).
Užpilui: 6 šaukštai sezamų aliejaus, 2 šaukštai citrinos sulčių, 4 skiltelės česnako, 2 saliero lapkočiai, druskos ir maltų juodųjų pipirų, 4 šaukšteliai medaus.
Salotų lapelius nuplaukite, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų, arba išsukite salotų džiovyklėje.
Burokėlius nulupkite, morkas nuskuskite ir trintuve sutarkuokite plonyčiais šiaudeliais.
Agurkus ir išvalytą papriką supjaustykite plonais šiaudeliais.
Paruoškite užpilą. Saliero stiebą susmulkinkite, sumeskite į plakimo indą. Ten pat dėkite česnako skilteles, supilkite aliejų, citrinos sultis, lydytą medų. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pusvalandžiui palikite, kad susimaišytų skoniai.
Į salotų lėkštes klokite po saują salotų, užberkite smulkintų burokėlių, paprikų ir agurkų, ant viršaus paskleiskite daigintų grūdų mišinio (daugiau ar mažiau, kaip norite).
Užpilkite paruoštu padažu.
Skanių akimirkų!