„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kol grilis kaista, pasiruoškite skirtingų salotų – tiks ir kaip patiekalas, ir šalia kepsnio

Kol mėsytė ruošiama kepti ar laukiate, kol žarijos bus tinkamos kaitros, patiekite salotų. Juk kartais taip sunku sulaukti kepsnio! Kad laukimas netaptų alkio iššūkiu, galite pasimėgauti salotomis, o vėliau lengvesnes derinti ir prie pagrindinio patiekalo. Skanu, gera dalintis ir jokių gurgiančių pilvų!
Salotos
Salotos / Shutterstock nuotr.

Su skrudintu saliamiu

6 saujos šviežių gražgarsčių, 8 vidutinio dydžio pomidorai, 250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 200 g česnakinės dešros, 2 mėlynieji svogūnai.

Užpilui: 1,5 šaukšto chereso acto, 6 šaukštai alyvuogių aliejaus, skiltelė česnako, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir nusausinkite arba išsukite salotų džiovyklėje.

Alyvuoges perpjaukite per pusę arba supjaustykite griežinėliais. Nuluptus svogūnus supjaustykite žiedeliais, pomidorus – stambiais griežiniais.

Dubenėlyje kruopščiai išsukite chereso actą su alyvuogių aliejumi. Sumeskite trintus česnakus, pagal skonį berkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.

Kiekvienoje salotų lėkštėje (galima tiekti ir pusgiliame dubenyje) tolygiai paskleiskite smulkintų svogūnų, klokite sluoksniais šviežių gražgarsčių, pomidorų, užberkite juodųjų alyvuogių.

Griežinėliais supjaustytą saliamio dešrą paskrudinkite virš žarijų. Galite apkepinti ir keptuvėje be riebalų, tačiau skrudinta ant laužo daug skanesnė. Sudėkite ant salotų ir apšlakstykite padažu.

Shutterstock nuotr./Salotų gaminimas
Shutterstock nuotr./Salotų gaminimas

Kiaulpienės su saulėje džiovintais pomidorais

Kelios saujos kiaulpienių lapelių, 20 džiovintų pomidorų aliejuje, 5 kietai virti kiaušiniai, 150 g brandinto sūrio, 200 g šoninės arba kumpio.

Užpilui: 5 šaukštai aliejaus, 2 šaukštai citrinos sulčių, 2 šaukšteliai bazilikų padažo, 2 saujelės šviežių dilgėlių lapelių, 4 skiltelės česnako, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Šoninę arba kumpį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol apskrus.

Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve. Išdėliokite lėkštėse.

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, supjaustykite ketvirčiais arba skritulėliais ir dėkite ant salotų.

Džiovintus pomidorus nuvarvinkite (didesnius galite perpjauti pusiau) ir sudėkite ant salotų.

Užberkite specialiu sūrio gremžtuku smulkinto brandinto sūrio (ypač tinka „Džiugas“) ir kumpio kubelių.

Paruoškite užpilą. Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į plakiklį. Supilkite aliejų, citrinos sultis ir sukrėskite pestą. Iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Gerai atvėsinusi apliekite salotas.

Su sūriu ir braškėmis

Saujelė gražgarsčių, 12 didelių braškių, 12 didelių graikinių riešutų, 240 g (4 gabalėliai po 60 g) ožkų pieno sūrio, saujelė pipirnių daigų, pagal skonį natūralaus skonio balzaminio padažo (ne acto!).

Užpilui: 4 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus, 2 šaukšteliai citrinos sulčių, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.

Gražgarstes nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir paskleiskite lėkštėse. Kiekvienos viduryje dėkite ožkų sūrio griežinėlį, apšlakstykite balzaminiu padažu.

Braškes nuplaukite, apdžiovinkite ir perpjaukite pusiau kartu su žiedynėliais. Išdėliokite uogas aplink ožkų sūrį.

Ant salotų užberkite pipirnių daigelių, sausoje keptuvėje paskrudintų gliaudytų graikinių riešutų.

Paruoškite užpilą: aliejų sumaišykite su šviežiai spaustomis citrinos sultimis, druska ir maltais juodaisiais pipirais. Apie 10 minučių palikite, kad susimaišytų skoniai. Apšlakstykite salotas ir patiekite.

Shutterstock nuotr./Salotos su sūriu ir braškėmis
Shutterstock nuotr./Salotos su sūriu ir braškėmis

Su burokėliais ir daigais

Kelios saujos įvairių salotų lapelių (špinatų, burokėlių, salotinių sultenių ar kt.), 2 burokėliai, 4 trumpavaisiai agurkai, 3 didesnės morkos, 2 raudonos saldžiosios paprikos, po saujelę įvairių grūdų daigų (liucernų, pipirnių, ridikėlių ar kt.).

Užpilui: 6 šaukštai sezamų aliejaus, 2 šaukštai citrinos sulčių, 4 skiltelės česnako, 2 saliero lapkočiai, druskos ir maltų juodųjų pipirų, 4 šaukšteliai medaus.

Salotų lapelius nuplaukite, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų, arba išsukite salotų džiovyklėje.

Burokėlius nulupkite, morkas nuskuskite ir trintuve sutarkuokite plonyčiais šiaudeliais.

Agurkus ir išvalytą papriką supjaustykite plonais šiaudeliais.

Paruoškite užpilą. Saliero stiebą susmulkinkite, sumeskite į plakimo indą. Ten pat dėkite česnako skilteles, supilkite aliejų, citrinos sultis, lydytą medų. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pusvalandžiui palikite, kad susimaišytų skoniai.

Į salotų lėkštes klokite po saują salotų, užberkite smulkintų burokėlių, paprikų ir agurkų, ant viršaus paskleiskite daigintų grūdų mišinio (daugiau ar mažiau, kaip norite).

Užpilkite paruoštu padažu.

Skanių akimirkų!

Shutterstock nuotr./Salotos su burokėliais ir daigais
Shutterstock nuotr./Salotos su burokėliais ir daigais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs