1. Perlines kruopas ir pupeles suberkite į atskirus indus, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį mirkti. Paskui vandenį, kuriame mirko, nupilkite, įpilkite švaraus vandens ir išvirkite atskiruose puoduose.
2. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais ir trumpai pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Sudėkite stambiai sutarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite (kol pasikeis morkų spalva).
3. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite 2 l vandens, pasūdykite, užvirinkite, suberkite ryžius ir virkite 10 min. Sukrėskite pakepintas daržoves, suberkite kmynus, uždenkite ir dar 5 min. pavirkite. Tada sudėkite virtas pupeles, perlines kruopas, sugrūstus česnakus, suberkite mairūnus, jei reikia, dar pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytą virtą arba keptą mėsą, uždenkite ir pavirkite porą minučių.
4. Puodą nukelkite nuo ugnies, suberkite susmulkintus salierų lapus, uždenkite ir dar 20 min. palikite subręsti.
1. Dideliame storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus.
2. Sudėkite nusunktas pupeles, pomidorų padažą, suberkite žoleles, supilkite sultinį ir užvirinkite.
3. Sumažinkite ugnį, suberkite makaronus ir virkite 10–14 min. (kol išvirs makaronai).
4. Sriubą pagardinkite šoninės spirgučiais ir supjaustytais svogūnų laiškais.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Pupeles nuplaukite, užpilkite vandeniu, palikite per naktį išmirkti, prieš ruošdama sriubą išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, trumpai pakepinkite, įmaišykite šiaudeliais pjaustytą šoninę. Kepkite, kol gabalėliai taps perregimi, tik neperkepinkite svogūnų, nes apkars. Baigiant kepti išspauskite česnaką.
3. Sudėkite griežinėliais pjaustytą salierą ir šiaudeliais tarkuotas morkas, kepkite maždaug 2 min., kol suminkštės daržovės.
4. Supilkite sultinį, suberkite pupeles, užvirinkite sriubą, įmeskite laurų lapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Virkite ant mažos ugnies 10–15 min.
5. Išpilstykite sriubą į lėkštes, įdėkite šaukštą grietinės, ant viršaus užberkite kapotų petražolių.
1. Pupas iš vakaro užpilkite vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti.
2. Nuplaukite mėsą. Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite druską ir pipirus, sudėkite mėsą. Virkite maždaug pusvalandį, vis nugriebkite susidariusias putas. Sudėkite pupeles ir pavirkite dar apie valandą.
3. Nuskuskite ir griežinėliais supjaustykite morkas. Papriką perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais. Susmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus.
4. Išgriebkite mėsą, nuimkite nuo kaulo, supjaustykite smulkesniais gabalėliais ir su daržovėmis sudėkite atgal į puodą.
5.Virkite, kol suminkštės daržovės, – apie 20 minučių. Baigdama virti įmaišykite pomidorų tyrę, pagardinkite sriubą šviežiais arba džiovintais čiobreliais.
1.Paprikas išvalykite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Konservuotas pupeles sukrėskite į koštuvą, perliekite šaltu vandeniu ir palikite, kad nuvarvėtų.
2.Susmulkinkite svogūną, česnakus ir ant mažos ugnies 5–7 minutes pakaitinkite puode su aliejaus ir vandens mišiniu. Pusę pupelių sutrinkite. Prie svogūnų ir česnakų sudėkite paprikos gabaliukus, prieskonius, pomidorų pastą ir viską išmaišykite.
3.Supilkite karštą vandenį ir sutrintus sultinio kubelius, išmaišykite, užvirinkite ir ant mažos ugnies troškinkite kelias minutes. Įmaišykite trintas pupeles. Tada sudėkite likusias netrintas pupeles ir riekelėmis pjaustytas dešreles.
4.Uždengę troškinkite apie 20 minučių, jeigu reikia, dar pagardinkite mėgstamais prieskoniais.
Šią sriubą galima valgyti su meksikietiškais kukurūzų traškučiais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Pupeles nuvarvinkite sietelyje. Morkas, cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, porus – žiedais, saliero šaknį ir bulves – kubeliais. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, paskui perliekite šaltu. Nulupkite odeles, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir susmulkinkite.
2.Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, supilkite aliejų ir įkaitinkite. Dėkite saliero ir bulvių kubelius, morkas, žiedinius kopūstus ir maišydami truputį apkepinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.
3.Supilkite daržovių sultinį ir virkite 10 minučių. Dėkite porus, cukinijas ir virkite dar 10 minučių. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite kubeliais pjaustytą dešrą, pomidorus, viską pakepinkite 2–3 minutes ir sukrėskite į puodą.
4.Suberkite pupeles, žirnelius, makaronus ir ant silpnos ugnies virkite apie 10 minučių. Tiekite pabarstytą parmezanu ir smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
- Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.
Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
- Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
- Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
- Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
- Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
- Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
- Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
1. Avinžirnius mirkykite per naktį. Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Nukelkite nuo ugnies ir pabarstykite aitriąja paprika.
2. Į puodą sudėkite mėsą, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir maišydami troškinkite, kol suminkštės.
3. Bulves supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais, paprikas – dideliais gabalėliais, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite apie 10 minučių. Užpilkite vandeniu, suberkite išmirkytus avinžirnius ir virkite apie 35 minutes, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
4. Sudėkite kepintus svogūnus ir dar virkite apie 5 minutes. Sriubą patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Žirnius ir grybus atskirai pamirkykite apie valandą. Išmirkusius grybus gerai nuplaukite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į puodą su vandeniu (apie 1,5 l) ir užvirkite.
2.Sudėkite išmirkusius žirnius, įmeskite laurų lapelius, pipirų ir virkite apie 30 minučių, kol žirniai suvirs. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite, kol suminkštės (apie 10 minučių).
3.Tuo tarpu susmulkinkite luptą svogūną ir pakepinkite su sviestu, kol ims gražiai rusti. Supilkite į verdančią sriubą ir virkite 5–7 minutes.
4.Nukeltą nuo ugnies sriubą pagardinkite kapotomis petražolėmis, pasūdykite ir palaikykite uždengtą kelias minutes. Valgykite su grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus žirnius ir mažesniais gabalėliais (po vieną kauliuką) pjaustytus šonkaulius. Uždengę virkite ant mažos ugnies. Tuo metu paruoškite sriubai užpilą.
2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš pradžių apkepkite svogūną, tuomet suberkite tarkuotą morką ir dar pakepkite kelias minutes.
3.Kai žirniai bus beveik išvirę, sudėkite dvi nedideliais kubeliais pjaustytas luptas bulves. Pagardinkite druska, pipirais. Virkite, kol žirniai ir bulvės bus minkšti.
4.Pabaigoje į sriubą įmaišykite keptus svogūnus su morkomis ir smulkintus žalumynus.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Žirnius gerai nuplaukite, suberkite į puodą, supilkite vandenį, sumeskite sultinio kubelius ir užvirinkite.
2. Kai užvirs, nugraibykite putas, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 1,5 val. Retkarčiais pamaišydami.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Sudėkite stambiai sutarkuotą morką, salierus. Maišydami kepkite, kol pasikeis morkų spalva.
4. Viską sukrėskite į verdančią sriubą, pagardinkite čiobreliais, pipirais ir dar pusvalandį virkite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Žirnius palaikykite užmerktus per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį,berkite druskos, pipirų, sudėkite žirnius.
2. Kai žirniai bus beveik minkšti, supilkite kubeliais supjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą morką.
3. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, suberkite prieskonius, smulkiai pjaustytą aitriąją papriką, smulkiai kapotą česnaką. Po kelių minučių suberkite supjaustytus pomidorus bei įpilkite 3 valg. š. pomidorų pastos. Viską patroškiname apie 1 min.
4. Padažą sukrėskite į puodą su žirniais ir kitomis daržovėmis. Įdėkite vieną sultinio kubelį ir viską dar pavirkite apie 5 min. Galiausiai suberkite kapotus žalumynus, pavirkite ir patiekitei su grietine.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
- Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves – kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.
- Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierų stiebus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės ir virkite, kol žirniai suminkštės.
- Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.