Ajurvedinė detoksikuojanti arbata
Ši paprastai paruošiama arbata puikiai tinka pavasarį, kai norisi suaktyvinti medžiagų apykaitą ir virškinimo sistemą. Nedideliais kiekiais gurkšnokite šio gėrimo kad ir visą dieną.
Ingredientai:
- Nykščio dydžio šviežio imbiero gabaliukas, supjaustytas plonomis riekutėmis;
- 1 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
- 5 gvazdikėliai;
- 1 arbat. šaukšt. anyžių sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų;
- 1 lazdelė cinamono.
Gaminimas:
1. Į puodą įpilkite 1 litrą švaraus vandens, sudėkite imbierą, prieskonius ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir leiskite pavirti 5–10 min.
2. Išjunkite ugnį, uždenkite dangčiu ir leiskite 10–15 min. pastovėti. Gerkite šiltą ar atvėsusią. Jei trikdo švelnus šio gėrimo aitrumas, įdėkite šaukštelį medaus ar praskieskite trupučiu natūralių obuolių sulčių.
Auksinis pienas su ciberžole
Dar vienas ajurvedinis gėrimas, kuriame gausu antioksidantų ir kurį galima pamažu gurkšnoti visą dieną. Skanus ir šiltas, ir atvėsęs.
Ingredientai:
- 1 stiklinė augalinio pieno (kokosų, migdolų ar kitų riešutų, galite naudoti ir poros rūšių mišinį);
- 1 lazdelė cinamono;
- 1/2 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto džiovinto imbiero;
- 1 arbat. šaukšt. medaus;
- 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
- po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų ir cinamono.
Gaminimas:
1. Supilkite pieną į nedidelį puodą, dėkite cinamono lazdelę, berkite ciberžolę, imbierą, pipirus, dėkite kokosų aliejaus ir įpilkite 150 ml šalto vandens. Užvirinkite, tada iškart sumažinkite karštį ir pavirkite ant silpnos ugnies 10 min.
2. Perkoškite per tankų sietelį, kad atsiskirtų prieskonių likučiai. Supilkite į elektrinį plaktuvą ir kiek paplakite, kad gėrimas būtų lengvesnis, su puta. Pagal skonį pagardinkite medumi, ant viršaus galite užberti truputį cinamono.