Ir jei bandėte jas atkartoti savo virtuvėje, tikriausiai žinote, kad tai beveik negalima misija. Bet tai tik dėl to, kad vaikystės skonio sugrąžinti neįmanoma, o štai išsivirti tokias spurgas patiems galima bandyti. Žinoma, jeigu turėsite kantrybės. O jei ne, teks šio skanėsto ieškoti parduotuvėse.
Spurgytes jau dvejus metus savo konditerijos ceche gaminanti bendrovė „Rivona“ per mėnesį iškepa apie 600 kg šių kąsnio dydžio skanėstų. Ceche dabar darbuojasi naujas modernus aparatas, kuris sutaupo ir laiko, ir resursų.
„Spurgų gaminimo mašina pati dozuoja tešlą ir ją gumuliukais nuleidžia į verdantį aliejų. Gatavos spurgytės automatiškai iškeliamos iš virimo konteinerio ir konvejeriu atvažiuoja į dėžę, iš kur paskui sufasuojamos ir keliauja į „Norfos“ parduotuves visoje Lietuvoje“, – pasakoja Kulinarijos ir žuvies padalinių technologė Jūratė Abračinskienė.
Tad aparatui aptarnauti užtenka vieno žmogaus, kuris, kol mašina „spjaudo“ gatavas spurgytes, gali daryti kitus darbus.
Na, o jeigu norite pabandyti spurgytes pasigaminti namuose, išmėginkite šį receptą.
Reikės:
- 500 g riebios varškės,
- 4 kiaušinių,
- 8 valg. š. miltų,
- 10 g vanilinio cukraus,
- ½ arb. š. cinamono,
- 4 valg. š. cukraus,
- 1 arb. š. kepimo miltelių,
- žiupsnelio druskos,
- aliejaus virimui,
- cukraus pudros apibarstymui.
Gaminimas:
Varškę pertrinkite per sietelį. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Suberkite druską, cinamoną, miltus ir kepimo miltelius, išmaišykite. Sudėkite pertrintą varškę ir gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa masė.
Puode iki virimo įkaitinkite aliejų. Kai užvirs, įmeskite puselę nedidelės nuluptos ir nusausintos bulvės, kad kepant aliejus nesispjaudytų.
Arbatiniu šaukšteliu kabinkite tešlą, suformuokite spurgytes ir dėkite į verdantį aliejų. Virkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Išvirusias išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.
Dėkite į lėkštę, apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite, kol dar šiltos.
Ar žinojote: spurgos kitose šalyse
Spurgos paplitusios visame pasaulyje ir yra įvairių formų – apvalios, riestainio formos, pailgos, susuktos. O įdarų yra tiek, kad visus būtų sunku išvardinti!
Ar žinojote, kad Jungtinėse Valstijose spurgos yra taip mėgstamos, kad joms yra skirta Nacionalinė spurgų diena, kuri švenčiama kasmet pirmąjį birželio penktadienį.
Kad spurgos būtų minkštos ir pasipūtusios, tešloje naudojamos mielės arba kepimo milteliai.
Indijoje galima paskanauti ne tik panašių į mums žinomas spurgas, bet ir gaminamų iš lešių arba bulvių spurgų.
Indoneziečiai verda bulvines spurgas ir gardina jas cukraus pudra.
Izraelyje tradiciškai spurgos įdaromos uogų džemu.
Japonijoje spurgos ypač mėgstamos, tačiau čia labiausiai paplitęs raudonųjų pupelių įdaras.
Nepale spurgų tešlai naudojami bananai bei ryžių miltai.
Filipinuose spurgos savo forma primena supintas kasytes, kurios apibarstomos sezamo sėklomis.
Austrijoje spurgos vadinamos „Krapfen“ ir įdaromos abrikosų džemu arba vaniliniu kremu.
Belgijoje spurgos patiekiamos apibarstytos cukraus pudra, kartais įdarytos smulkiais obuolių gabaliukais.
Suomiai turi ne tik saldžias spurgas, kurios panašios į Berlyno, bet ir sočias su mėsos įdaru.
Vokietijoje labiausiai žinomos yra apvalios, ne žiedo formos Berlyno spurgos, įdaromos džemu.
Čekijoje ir Lenkijoje mėgstamos panašios į Berlyno įvairiu džemu įdarytos spurgos.
Ukrainoje spurgos vadinamos „pampuškomis“ ir gaminamos ir kvietinių, ruginių arba grikių miltų.
Škotijoje spurgos vadinamos „jumjums“, yra pailgos formos ir du kartus persuktos bei apteptos saldžiu glajumi.
Ispanijoje kepamos kelių rūšių spurgos. „Roskilos“ gaminamos iš fermentuotos tešlos ir kepamos orkaitėje. „Čiūros“ verdamos aliejuje ir gaminamos iš tradicinės tešlos, tik originalios savo forma. Jos pailgos ir su briaunelėmis, kartais sulenkiamos pasagos forma.