„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Koldūnų renesansas: 5 įdarai

Greičiausiai koldūnus ruošėte labai seniai – daugelis mūsų įprato juos paprasčiausiai įsigyti šaldytus. Darbo mažiau, tačiau skonis... Sutiksite, kad jis nė iš tolo neprilygsta pačių pasigamintiems, ar ne? Tad šį kartą siūlome griebtis darbo.
Koldūnai su jautienos įdaru
Koldūnai su jautienos įdaru / Astos Černės nuotr.

Iš pradžių prisiminkime, kaip paruošti tešlą koldūnams.

Reikės: 700 g kvietinių miltų, 250–270 ml vandens, 2 kiaušinių, druskos, kelių valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas: suberkite miltus į krūvelę, viduryje padarykite duobutę, sudėkite druską, kiaušinius, alyvuogių aliejų, atsargiai supilkite vandenį, minkydami tešlą. Tuomet gautą masę suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve vienai valandai.

Kai formuosite koldūnus, tešlą padalinkite į kelias dalis. Vieną iškočiokite ir su formele išpjaukite skrituliukus. Tada dėkite įdarą, kurį patariama pasiruošti iš anksto.

Koldūnus virkite pasūdytame vandenyje, galite įmesti kelis lauro lapus. Patiekite su grietine, smulkintais žalumynais. 

Koldūnų galite pasiruošti daugiau ir juos užšaldyti. Tuomet beliks norimu metu įmesti į puodą ir išvirti.

Taip pat skaitykite: Paprastas iškylos burgerio receptas

5 įdarai koldūnams

Astos Černės nuotr./Koldūnai su jautienos įdaru.
Astos Černės nuotr./Koldūnai su jautienos įdaru.
  • Klasikinis faršo įdaras su jautiena, aviena, kiauliena

Reikės: 450 g jautienos, 350 g avienos, 200 g kiaulienos, 1 svogūno, druskos pagal skonį, šviežių grūstų pipirų.

Gaminimas: mėsą sumalkite, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite smulkiai kapotą svogūną ir gerai išmaišykite. Leiskite pastovėti 30 min.

  • Avienos įdaras

Reikės: 0,5 kg avienos, 100 g grietinėlės, 2 raudonųjų svogūnų, 1 valg. š. imbiero, 5 česnako skiltelių, druskos, pipirų pagal skonį, vieno ryšelio mėtų lapų.

Gaminimas: mėsą sumalkite kartu su svogūnais ir smulkintomis mėtomis. Tuomet gautą įdarą sumaišykite su smulkintu česnaku, grietinėle, druska, pipirais ir druska pagal skonį.

Taip pat skaitykite: Kriterijai, padėsiantys nustatyti mėsos šviežumą

  • Antienos (arba žąsienos) ir kiaulienos įdaras

Reikės: 400 g antienos arba žąsienos su riebaliukais, 400 g kiaulienos, 1 didelio svogūno, druskos, pipirų pagal skonį, žiupsnelio kmynų, ½ arbat. š. malto muskato riešuto

Gaminimas: sumalkite paukštieną, kiaulieną, taip pat svogūną. Pagardinkite prieskoniais. Gamindami koldūnus su šiuo įdaru, galite įdėti į kiekvieną ir po kelias spanguolių ar raudonųjų serbentų uogas.

  • Vištienos (arba kalakutienos) įdaras

Reikės: 750 g vištienos arba kalakutienos filė, 150 g grietinėlės, 50 g sviesto, 1 didelio svogūno, druskos ir pipirų pagal skonį, vieno ryšelio krapų.

Gaminimas: paukštieną sumalkite, pridėkite druskos, pipirų pagal skonį, pagardinkite krapais, svogūnais ir sumaišykite su grietinėle bei tarkuotu sviestu.

Taip pat skaitykite: Virtuvės gudrybės, kad mėsa būtų sultinga ir minkšta

  • Įdaras su žuvimi

Reikės: 1 kg mėgstamos žuvies filė, 1 didelio svogūno, 150 g grietinėlės, 1 ryšelio krapų, druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas: žuvį sumalkite, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite smulkintą svogūną, krapus ir gerai viską išmaišykite kartu su grietinėle. 

O čia dar keli receptai:

Koldūnų pica
Receptas: Koldūnų pica
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Koldūnai (1 pakelis) 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 200.00 g
Sūris: 200.00 g (tarkuotas, fermentinis)
Picos prieskoniai 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir vieną šalia kito išdėliokite šaldytus koldūnus.

2. Ant koldūnų tepkite pomidorų padažą, užbarstykite sūrio bei picos prieskonių ir kepkite 200 °C karštumo orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Apkepti koldūnai
Receptas: Apkepti koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 21
Receptas
Ingredientai
koldūnai 1–2 pakeliai 800.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Pienas: 200.00 ml (100-200 ml)
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Bazilikai: 1.00 arbat. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti citrinpipiriai)
Kaip gaminti

1.Šaldytus koldūnus sudėkite į skardą.

2.Keptuvėje su įkaitintu sviestu apkepkite pjaustytas paprikas ir smulkintus svogūnus. Juos taip pat sudėkite į skardą.

3.Kiaušinius išplakite su grietine ir pienu, užpilkite ant koldūnų ir apkeptų daržovių. Svarbu, kad plakinys visiškai uždengtų koldūnus.

4.Gausiai pagardinkite prieskoniais ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sultinys su koldūnėliais
Receptas: Sultinys su koldūnėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 15
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Sviestas: 1.00 valg. š. (tirpinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 100.00 ml (šiltas, žiūrekite pagal tešlos kietumą)
Faršas: 300.00 g (jautienos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Sultinys: 2.00 l (keli kubeliai)
Kaip gaminti

1. Kiaušinį sumaišykite su tirpintu sviestu, miltais, šiltu vandeniu, pasūdykite ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir leiskite pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.

2. Faršą pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Tešlą plonai iškočiokite, išspauskite mažus apskritimus, per vidurį dėkite įdaro ir sulenkę užspauskite kraštus, kampus sujunkite.

3. Puode užvirkite 1,5–2 l vandens, sumeskite sultinio kubelius ir sudėkite koldūniukus. Virkite 15–20 minučių. Tiekite apibarstę žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Apkepti koldūnai su sojų padažu
Receptas: Apkepti koldūnai su sojų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2)
Faršas: 400.00 g (jautienos - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Sojų padažas: 200.00 ml (1 valg. š. - įdarui ir 0,5 st. - padažui)
Tabasko padažas: 3.00 ml (keli lašai - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4 - padažui)
Kaip gaminti

1. Iš miltų, kiaušinio, vandens ir druskos užminkykite kietą tešlą ir 20–30 minučių palaikykite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, sojų, tabasko padažais, pagardinkite pipirais. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite faršo, perlenkite trikampiu ir gerai apspauskite kraštus. Virkite koldūnus sūdytame vandenyje 10–12 minučių, tik žiūrėkite, kad neištižtų. Išvirtus koldūnus išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite.

3. Keptuvėje įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite koldūnus ir vartydami apkepkite iš visų pusių.

4. Į sojų padažą sudėkite grūstą česnaką ar pjaustytus laiškinius česnakus. Karštus koldūnus tiekite su sojų padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
Receptas: Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2 - tešlai)
Faršas: 400.00 g (400 - 500 vištienos - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite kambario temperatūros vandenį, aliejų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Maišydami po truputį berkite miltus ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir 20–30 minučių palikite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su grūstu česnaku, plikytais ir smulkintais špinatais, pipirais, druska ir vištienos prieskoniais. Tešlą plonai iškočiokite ir išspauskite lyginį skaičių apskritimų. Ant pusės apskritimų dėkite faršo, o kitais užklokite. Kraštus labai gerai apspauskite, jei norite, suformuokite gėlytes.

3. Koldūnus virkite sūdytame vandenyje 10–12 minučių. Tiekite su sviestu ar grietine.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Naminiai koldūnai
Receptas: Naminiai koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 73
Receptas
Ingredientai
Miltai: 380.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 120.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Faršas: 500.00 g (vištienos ir kiaulienos padalintas vienodomis dalimis - įdarui)
Prieskoniai: (pagal skonį - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį lengvai išplakite (kad trynys susimaišytų su baltymu), į kiaušinį įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Gautą kiaušinio mišinys pilkite į miltus, pastoviai minkydami, po truputį į miltus supilkite vandenį ir  tešlą gerai išminkykite. Išminkę tešlą ją kočiokite ir formuokite koldūnus.
  3. Įdarui maltą vištieną ir kiaulieną sumaišykite maždaug vienodomis proporcijomis ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir smulkiai pjaustytu svogūnu.
  4. Prie koldūnų galima paruošti lengvą padažą. Sumaišykite po šaukštą grietinės ir majonezo, įmaišykite šviežių žolelių ir skiltelę smulkiai supjaustyto česnako.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Suskleisti
Lenkiški koldūnai
Receptas: Lenkiški koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (žiupsnelis smulkintų)
Miltai: 200.00 g
Burokėliai: 1.00 vnt. (virto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 100.00 ml (gazuoto)
Kumpis: 50.00 g (jautienos)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinio, gazuoto vandens ir druskos išminkykite tešlą. Iškočiokite ją ir stikline išspauskite apskritimus.
  2. Jautieną sumalkite. Į faršą įdėkite pipirų, česnako, čiobrelių ir mairūno.
  3. Į tešlos apskritimų vidurį dėkite šaukštelį faršo, sulenkite ir formuokite koldūnus.
  4. Užvirkite ir pasūdykite vandenį, dėkite koldūnus ir virkite, kol jie iškils į paviršių.
  5. Koldūnams išvirus, išgriebkite juos, į sultinį įdėkite buroką ir nuvirkite.
  6. Tiekite į stalą koldūnus, užpiltus sultiniu. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Koldūnai su jautienos įdaru
Receptas: Koldūnai su jautienos įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - trynių ir 1 - baltymas plaktas)
Vanduo: 85.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 - tešlai ir žiupsnis - įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Jautiena: 500.00 g (maltos - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinių trynių, vandens ir druskos išminkykite tešlą.
  2. Įdarui keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite jame smulkiai sukapotą svogūną.
  3. Pakepintą svogūną sumaišykite su malta jautiena, žiupsniu druskos ir pipirų.
  4. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite. Mažo skersmens stikline, taurele ar kita norima formele išspauskite tešlos apskritimus. Koldūnai turėtų būti vieno kąsnio dydžio.
  5. Į apskritimų centrą dėkite po šaukštelį jautienos įdaro. Patepkite tešlos apskritimo kraštus plaktu kiaušinio baltymu, perlenkite perpus ir gerai užspauskite.
  6. Dideliame puode užvirkite druska pagardintą vandenį (trims puodeliams vandens – vienas arbatinis šaukštelis druskos). Sudėkite į jį koldūnus ir virkite, kol koldūnai iškils į vandens paviršių ir vanduo dar kartą užvirs.
  7. Išimkite koldūnus į sietelį, nuvarvinkite, sudėkite į dubenį ir patiekite iš karto, dar karštus.
  8. Patiekti galite su gabalėliu sviesto, grietine ar bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Skanaus!

Recepto šaltinis – „Didžioji virėja“ (1990 m.)  

Suskleisti

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs