Nors kartais atrodo, kad šis produktas yra tradicinis mūsų šalyje, iš tiesų kondensuotas pienas populiarus daugelyje pasaulio valstybių: Amerikoje, Indijoje, Argentinoje, Brazilijoje, Rusijoje, Azijoje bei didžiojoje Europos dalyje. Tačiau iš kur jis kilo?
Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, remiantis keliautojo Marko Polo raštais, XIII a. totoriai jau sugebėjo kondensuoti pieną. Visgi, konservuotą kondensuotą pieną 1856 m. išrado amerikietis Gailas Bordenas. Pasakojama, kad jo susidomėjimą pieno produktais ir konservavimu paskatino kelionė laivu, kurios metu jis matė, kaip dėl sugedusio šviežio pieno mirė keli vaikai. Po kelių bandymų sutirštinti pieną, Bordenas atidarė kondensuoto pieno gamyklą, kurios produkcija labai greitai išpopuliarėjo visoje Amerikoje.
Pasigaminti galima ir namuose
Prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, sako, kad kondensuotas arba sutirštintas pienas yra pienas, iš kurio pašalinta dalis vandens ir jis yra pasaldintas nemažu kiekiu cukraus. Sutirštintas pienas dažnai naudojamas įvairiausių desertų ir kepinių gamyboje.
„Be kondensuoto pieno neįsivaizduojamas Lietuvoje ypatingai mėgstamas tinginys. Kondensuotas pienas naudojamas žaliųjų citrinų pyrago, karamelinių saldainių, net ledų gamyboje. Kondensuoto pieno dedama ir į įvairiausių sausainių ar šokoladinio pyrago tešlą. O Azijoje, Vietname, kondensuotu pienu gausiai gardinama karšta ar šalta kava, netgi arbata“, – sako konditerijos ekspertas.
Kaip teigia T.Lauvray, kondensuoto pieno galima pasigaminti ir namuose. O tam prireiks vos trijų ingredientų – pieno, cukraus ir sviesto. „Sutirštintas pienas gaminimas nesudėtingai. Tereikia ant ugnies pavirti pieną sumaišytą su cukrumi. Kai skystis iš puodo nugaruos, į gautą mišinį įmaišyti sviesto ir leisti jam sutirštėti“, – teigia ekspertas ir dalijasi pora receptų su šiuo puikiai visiems pažįstamu produktu.
Sausainiai su kondensuotu pienu ir šokoladu
Ingredientai:
- 3/4 puodelio ir dar keli šaukštai sviesto;
- 2 šaukštai cukraus;
- 0,5 puodelio saldinto kondensuoto pieno;
- 1,5 stiklinės miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 0,5 puodelio šokolado drožlių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
2. Maišytuvu sumaišykite sviestą ir cukrų. Į gautą tešlą įmaišykite saldintą kondensuotą pieną.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į sviesto mišinį sudėkite likusius sausus ingredientus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite šokolado drožles.
4. Rankomis iškočiokite nedidelius rutuliukus. Juos suplokite ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 10 minučių, kol krašteliai taps auksinės spalvos.
Dviejų ingredientų kondensuoto pieno triufeliai
Ingredientai:
- 180 g kondensuoto pieno;
- 60 g kakavos miltelių.
Gaminimas:
1. Nedidelę stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Į vidutinio dydžio dubenį supilkite kondensuotą pieną. Tuomet palengva įmaišykite kakavos miltelius. Kai tik mišinys pradės tirštėti, rankas pasitepkite alyvuogių aliejumi ir išminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet ne lipni. Jei ji per šlapia, tiesiog įpilkite daugiau kakavos miltelių. Jei per sausa, įpilkite daugiau kondensuoto pieno.
3. Tešlą supilkite į paruoštą formą, tolygiai paskleiskite pirštais ir apie valandą palaikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą išimkite iš formos ir padėkite ant pjaustymo lentos. Supjaustykite ir apibarstykite gabaliukus kakavos milteliais.