Konditerė prognozuoja, ką aktyviai kepsime šiais metais: 3 skanėstų receptai

Praėję metai visam laikui įsirašys į istoriją ne tik kaip pandemijos, bet ir kaip aktyvaus gaminimo namie atgimimo metai. Jau prakutę ir dar tik pradedantys kepėjai šlavė iš lentynų mieles, miltus, augino raugą, karštligiškai ieškojo receptų ir patarimų. Prognozuojama, kad naujasis pomėgis niekur nedings ir šiemet – pandemijai neslūgstant, miltų pardavimai Lietuvoje nemažėja, o neišbandytų receptų dar liko galybė. Tad kokios kepinių tendencijos dominuos šiemet?
3 skirtingi, bet puikūs kepiniai
3 skirtingi, bet puikūs kepiniai / Gamintojo nuotr.

„Pernai miltų ir miltinių mišinių pardavimai augo, o su jais – ir naujų kepėjų gretos. Kepimas tapo savotiška savirealizacijos forma ar pramoga, kai kur net įvardijama „eatertainment“ terminu. Tačiau ir šiemet situacija nesikeičia: pati sulaukiu vis daugiau užklausų ir patarimų prašymų iš pradedančiųjų kepėjų – panašu, kad kepimo įgūdžiai liks su mumis ilgam“, – pranešime žiniasklaidai savo įspūdžiais dalijasi „Malsenos“ konditerė Sonata Šalkauskaitė.

Šių metų herojai – mieliniai kepiniai

Per pirmąją pandemijos bangą mielės netgi buvo tapusios deficitu – jos buvo iššluotos iš parduotuvių lentynų. Panašu, kad tai buvo tik pradžia – minkštų, sodrių ir purių kepinių bumas tęsiasi ir šiemet. Tiek Lietuvos, tiek ir viso pasaulio kulinarai, „Instagram“ žvaigždės, didžiosios ir nišinės kepyklėlės – visi nori išbandyti cinamoninius suktinukus, babkas ir kitus minkštus bei purius kepinius.

Organizatorių nuotr. /Sonata Šalkauskaitė
Organizatorių nuotr. /Sonata Šalkauskaitė

„Manau, kad artimiausiu metu ypač populiarės etniniai mieliniai kepiniai kaip žydiškoji „challah“ arba slaviškoji babka. „Challah“ – tai „pinta“ duona, praturtinta kiaušiniais ir alyvuogių aliejumi, todėl kepinys yra drėgnas, minkštas ir tirpsta burnoje. Populiarumo susilauks ir babkos – šokolado ar cinamono „sūkuriais“ pagardintos mielinės pynės. Pastebiu, kad šių kepinių jau dabar daugėja lietuviškuose socialiniuose tinkluose“, – sako konditerė.

Kita aktuali tendencija – kepinių hibridai: cruffins, bagnuts, townies, duffins. Skamba egzotiškai? Amerikoje dar 2013-aisiais prasidėjusi tendencija pagaliau atkeliavo ir į Lietuvą: madingiausios kepyklos jau siūlo savo „cruffin“ (kruasano ir keksiuko hibrido) versijas. Taip pat šį receptą jau atranda ir namų kepėjai.

„Šie kepiniai primena garsiąsias cinamono bandeles, tad manau, kad tai gali tapti nauju šių metų kepimo bumu“, – spėja kepinių ekspertė.

Trokšta paprastesnės ir maistingos duonos

Duonos kepimas – neabejotinai aktualiausia praėjusių metų kepimo tendencija, o šiemet ji kiek kis. Anot S.Šalkauskaitės, kepėjai ieškos greitesnių galimybių mėgautis šviežiai kepta duona namuose.

„Pastebima, kad pastaruoju metu auga miltinių mišinių duonai populiarumas. Duoną kepti nori ir tie, kurie neturi įgūdžių ar daug kantrybės. Vakarų pasaulyje miltinių mišinių rastume kone kiekvienuose namuose, tai visiškai įprastas kasdienis produktas, o štai Lietuvoje jie gerokai išpopuliarėjo dėl pandemijos. Panašu, kad jų populiarumas tik augs“, – teigia ekspertė.

Duonos kepimas namuose auga ir dėl to, kad žmonės nori, kad jų kasdien vartojami produktai būtų kuo maistingesni.

Šiemet kepiniuose ims dominuoti tokie skoniai kaip imbieras, ciberžolė, medus, citrusiniai vaisiai.

„Šiemet kepiniuose ims dominuoti tokie skoniai kaip imbieras, ciberžolė, medus, citrusiniai vaisiai. Jie pasižymi sveikatai palankiomis savybėmis, todėl bus naudojami tiek saldiems kepiniams, tiek ir duonos kepimui. Be to, tai ir natūralūs dažikliai, kurie ne tik suteikia išraiškingą skonį, bet patrauklią ir „instagramišką“ išvaizdą“, – sako konditerė.

Gamintojo nuotr./Duona su ciberžole
Gamintojo nuotr./Duona su ciberžole

Nauja skonio žvaigždė – sūdyta karamelė

Pasak konditerės, panašu, jog šiemet kepėjai išbandys ne tik tokius tradicinius prieskonius kaip cinamonas, vanilė ar šokoladas. Viena aktualiausių šių metų skonio tendencijų – sūrumo ir saldumo derinys.

Žiupsnelis druskos visada pakelia saldžius patiekalus į kitą lygį.

„Saldaus ir sūraus skonio kombinacija yra konditerijos šefų slaptas ginklas: žiupsnelis druskos visada pakelia saldžius patiekalus į kitą lygį. Ne veltui daugelis prekinių ženklų į saldžius desertus deda krekerių, sūrių riestainiukų, jūros druskos ar sūdytų riešutų. Šiemet tokių eksperimentų matysime ir savo namų virtuvėse“, – įsitikinusi konditerė.

Gamintojo nuotr./Sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu
Gamintojo nuotr./Sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu

Karameliškumui ir gilesniam skoniui išgauti naudosime dar vieną elementą, kurį skonio prognozuotojai įvardija kaip svarbią 2021 m. tendenciją – degintą sviestą.

„Nenuostabu, kad prancūzai degintą sviestą vadina beurre noisette arba lazdyno riešutų sviestu, nes kaip tik taip ir kvepės jūsų virtuvė, kai jį gaminsite“, – teigia S.Šalkauskaitė ir dalijasi 3 šiais metais neabejotinai išpopuliarėsiančių kepinių receptais.

Sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu

Ingredientai:

  • 287 g kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 175 g rudojo cukraus;
  • 112 g sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 200 g juodojo šokolado;
  • 9 irisinių saldainių (minkštos karamelės);
  • stambios druskos kristalų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir kaitinkite jį ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės, rusvos spalvos. Atvėsinkite. Įmaišykite rudąjį cukrų iki kreminės konsistencijos. Įmuškite kiaušinį ir plakite iki vientisos masės.

2. Į kitą dubenį įsijokite miltus, kepimo miltelius bei druską. Išmaišykite. Supilkite sviesto ir cukraus masę, maišykite, kol susijungs. Tuomet įmaišykite susmulkintą šokoladą ir formuokite rutuliukus.

3. Sudėkite rutuliukus ant kepimo skardos ir kepkite apie 12–13 minučių. Kai sausainiai baigs kepti, ištraukite ir iškart įspauskite supjaustytų irisinių saldainių gabalėlius. Pabarstykite sausainius stambiais druskos kristalais. Perkelkite ant vėsinimo grotelių.

Gamintojo nuotr./Sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu
Gamintojo nuotr./Sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu

Kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai (angl. cruffins)

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 235 g šilto pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 150 g lydyto sviesto;
  • 1 apelsino žievelė;
  • 2 g druskos;
  • 8 g sausų mielių;
  • 520 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
  • cinamono bei cukraus (įdarui).

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, 60 g lydyto atvėsusio sviesto. Įtarkuokite apelsino žievelę, įdėkite druską, įsijokite miltus bei mieles. Šią tešlą minkykite keletą minučių.

2. Pabarstykite tešlos paviršių miltais, apdenkite dubenį maistine plėvele bei rankšluosčiu. Palaikykite tešlą šiltoje namų vietoje apie 4 valandas arba kol tešlos tūris padvigubės. Po kildinimo pamiltuokite stalo paviršių miltais ir išverskite tešlą ant jo. Suminkykite tešlą ir padalykite ją į 6 lygias dalis.

Gamintojo nuotr./Kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai
Gamintojo nuotr./Kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai

3. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną stačiakampį. Kiekvieną stačiakampį ištepkite lydytu sviestu bei pabarstykite cukrumi, cinamonu. Tvirtai susukite stačiakampį į pailgus ragelius. Pjaudami išilgai, susuktą ragelį padalykite į dvi lygias dalis. Turite gauti ilgas tešlos juosteles. Šias tešlos juosteles susukite taip, kad gautumėte sraigės namelio raštą. Likusį kraštelį pakiškite po susuktu krufinu.

4. Kiekvieną krufiną sudėkite į riebalais pateptą skardą, skirtą keksiukams. Iš paruoštos tešlos turėtumėte gauti 12 krufinų. Leiskite jiems pakilti dar apie 30–60 minučių.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros. Kepkite apie 15–18 minučių vidurinėje orkaitės lentynoje.

6. Dar šiltus krufinus ištraukite iš formelių ir pavoliokite cukruje.

Gamintojo nuotr./Kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai
Gamintojo nuotr./Kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai

Duona su ciberžolė

Ingredientai:

  • 5 g sausų mielių;
  • 200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
  • 100 g viso grūdo ruginių miltų;
  • 50 g cukraus;
  • 5 g druskos;
  • 200 g vandens.
  • 1 valg. šaukšt. ciberžolės miltelių (pagardinimui).

Gaminimas:

1. Sumaišykite ingredientus ir minkykite tešlą rankomis apie 5 min, kol ši taps vientisa. Sukrėskite tešlą į aliejumi arba sviestu pateptą stačiakampę metalinę kepimo formą (apie 1,5 l talpos).

2. Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite kildintis apie 5–6 valandas, priklausomai nuo namų temperatūros.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros ir įdėkite kepimo formą su pakilusia duona (ant grotelių, viduriniame stalčiuje). Kepkite apie 40–45 min., kol įgaus gražiai rusvą spalvą.

4. Iškeptą duoną išimkite iš kepimo formos ir padėkite ant lininio rankšluosčio. Tuomet suvilgykite plutą vandeniu sudrėkintais delnais, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.

Gamintojo nuotr./Duona su ciberžole
Gamintojo nuotr./Duona su ciberžole

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų