Kviečiame dalytis savo kulinariniais pasiekimais ir receptus su nuotraukomis siųsti adresu konkursai@ji24.lt.
Daugiau apie prizus ir konkurso sąlygas skaitykite: Receptų konkursas „Velykų skanėstas“: laimėkite puikų prizų rinkinį kepiniams!
O štai dosnios ir virtuvėje mėgstančios kurti Ji24.lt skaitytojos atsiuntė štai tokius receptus. Pamėginam ar iškart įtraukiam į šventinį valgiaraštį?
- Margariną ir šokoladą išlydykite ant silpnos ugnies.
- Supilkite cukrų ir, plakdami maišytuvu, įmuškite kiaušinius.
- Plakite, kol neliks cukraus granulių.
- Suberkite miltus su kepimo milteliais.
- Išmaišykite ir suberkite nuplautas nusausintas spanguoles, įlašinkite citrinos aromato.
- Vėl viską išmaišykite ir gardžią tešlą pilkite į paruoštus kepimo indelius.
- Pašaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 15–20 minučių.
Receptą atsiuntė Jolita G.,Tauragė
- Lydeką nuskuskite, perpjaukite pilvą kuo mažesniu pjūviu, išimkite vidurius, gerai išplaukite.
- Žuvies mėsą atskirkite nuo odos ir ją sumalkite kartu su daržovėmis, žolelėmis bei piene mirkytu ir nusunktu batonu.
- Įmuškite kiaušinį, įdėkite tirpinto sviesto, grietinėlės, manų, suberkite druską ir prieskonius, išskyrus juodųjų pipirų ir citrinos mišinį, išmaišykite.
- Būtų gerai, kad toks ruošinys pastovėtų bent pusvalandį. Lašišos filė apiberkite juodųjų pipirų ir citrinos mišiniu.
- Į odą klokite žuvies faršo, nuplikytų špinatų, lašišos filė, virtų ir ką tik nuluptų kiaušinukų, vėl faršo. Užsiūkite ir subadykite adata.
- Aliejumi apteptą žuvį paguldykite į aliejuotą skardą, dėkite į šaltą orkaitę ir 15 minučių kepkite 50 laipsnių temperatūroje.
- Dar 15 minučių kepkite 100 laipsnių temperatūroje.
- Po to į skardą, šalia žuvies, supilkite stiklinę vandens ir 50 minučių nustatykite 170 laipsnių temperatūrą.
- Kai žuvis iškepa, iš pilvo išimkite siūlus, supjaustykite ir puoškite daržovėmis, alyvuogėmis, citrinomis.
Receptą atsiuntė Regina R., Alytus
Kepant ne silikoninėse formelėse, reikėtų dar gabalėlio sviesto formelėms ištepti bei šiek tiek rudojo cukraus formelėms apibarstyti. Recepto autorė kepė silikoninėse – tada puikiai iškepa ir be tų priedų.
Tešlos paruošimas:
- Šis dangiško skonio prancūziškas desertas reikalauja labai daug kantrybės – tešlą rekomenduojama paruošti likus 24–48 val. iki kepimo.
- Į nedidelį puodą pilkite pieną, dėkite sviestą ir pamaišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek pravėsti.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
- Į miltų mišinį dėkite lengvai paplaktus kiaušinius su tryniais ir šluotele viena kryptimi po truputį gerai išmaišykite.
- Į miltų ir kiaušinių masę pilkite šlakelį pravėsusio pieno su sviestu, išmaišykite.
- Nuolat maišydami šluotele po truputį supilkite visą pieną.
- Galiausiai įmaišykite romą bei vanilę. Nenustebkite, kad tešla gavosi labai skysta – taip ir turi būti.
- Tešlą apdenkite maistine plėvele ir 24–48 valandoms dėkite į šaldytuvą bręsti. Jei kepsite po 48 val., praėjus 24 val. išmaišykite tešlą ir toliau brandinkite.
Kepimas:
- Jei kepsite ne silikoninėse formelėse (pvz., metalinėse), ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepant be galo svarbi temperatūra. Prieš išimdami tešlą iš šaldytuvo, įkaitinkite orkaitę iki 230 °C.
- Tešlą pamaišykite šluotele. Rekomenduojama tešlą persipilti į indą su „snapeliu“ tam, kad būtų patogu išpilstyti.
- Pilkite tiek, kad iki formelių viršaus liktų apie 1 cm (kepant pyragėliai užpildys visą formelę).
- Nepamirškite, kad pilstyti tešlą geriausia formeles jau sustačius skardoje ar ant grotelių, kad paskui iš karto be rūpesčių galėtumėte pašauti į orkaitę.
- Taigi, dėkite paruoštus indelius į orkaitę ir 15 min. kepkite 230 °C. Tešla turi virti, kunkuliuoti. Praėjus 15 min., sumažinkite temperatūrą iki 190 °C ir kepkite dar 45 min.
- Iškepę pyragėliai turi būti tamsiai rudos spalvos. Leiskite jiems atvėsti ir tik tada išimkite iš formelių.
- Darbo nemažai, tačiau tikrai verta!
Receptą atsiuntė Agnė P., Vilnius
- Kivių, citrinų, apelsinų ir braškių želė iš vakaro paruoškite pagal instrukcijas ant pakuočių (su kiek mažiau, nei nurodyta, vandens), supilkite į dideles lėkštes, atvėsinkite, kol sustings.
- Sausainius ir riešutus susmulkinkite smulkintuvu.
- Tirpintą garuose sviestą sumaišykite su sutirštintu pienu, tuomet su sausainiais bei riešutais.
- Gauta mase išklokite torto formą, kraštus ir kepkite orkaitėje 12 min. Iškepusią formą palikti atvėsti.
- Grietinėlę plakite su vaniliniu cukrumi, supilti maskarponės sūrį, grietinę, sutirštintą pieną, sirupą ir išmaišykite.
- Supilkite pusės žalios citrinos sultis, išmaišykite.
- Pagaminkite želatiną pagal instrukciją, vietoje vandens naudokite persikų sirupą. Želatinos masę įmaišykite į kremą.
- Supilkite pusę baltos masės į atvėsusią sausainių formą ir atšaldykite.
- Plonomis juostelėmis pjaustykite spalvotą žele ir dėliokite, raizgykite ant baltos masės.
- Tuomet užpilkite balto kremo ir lengvai pakratykitei, kad užsipildytų tarpeliai tarp želės juostelių. Atšaldykite.
- Iš kupino šaukšto sausos želatinos ir „Tymbark“ žalių bananinių sulčių paruoškite želė ir atvėsintą pilkite ant viršaus. Padėkite šaltai per naktį.
- Kitą dieną puoškite tortą pagal įsivaizdavimą. Pagrindinis torto akcentas – apelsininė gulbė iš pasakos ,,Gulbė princesė''.
- Papuošę užliekite pagal instrukciją pagamintu žele – cukrumi ,„Multi'“.
- Ištirpintu garuose baltu šokoladu ant sviestinio popieriaus išpieškite tvorą, kiek palaukite, kol sustings šokoladas, ir ta juostele apjuoskite tortą ir palikite, kad šokoladas sutvirtėtų. Popierių atsargiai nuimkite. Saldžių kūrybinių kančių prieš šventes :)
Receptą atsiuntė Regina R., Alytus
- Miltus sumaišykite su sausom mielėm ir trupučiu cukraus.
- Į miltus supilkite pašildytą pieną ir suplaktus 3 kiaušinius.
- Minkykite, kol tešla taps elastinga.
- Padalinkite į 5 vienodo dydžio gabalėlius ir palikite kilti apie 20–30 min.
- Tuo tarpu išlydykite sviestą ir paruoškite varškės masę (varškę ištrinkite su 2 kiaušiniais ir 100 g cukraus).
- Pakilus tešlai, kiekvieną gabalėlį atsargiai ištampykite, iki taps permatomas.
- Tuomet palaistykite sviestu ir pabarstykite cukrumi.
- Tą patį kartoti su kiekvienu likusiu tešlos gabalėliu, ištampytą tešlą dedant vieną lakštą ant kito.
- Ant paskutinio ištampyto lakšto pabarstykite išmirkytas razinas, prie krašto sudėkite varškės masę ir suvyniokite ritinėlį.
- Šis dedamas į kepimo formą ir pašaunamas į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę valandai.
Receptą atsiuntė Laima K., Alytus
- Sumalkite sausainius su riešutais.
- Išlydytą sviestą sumaišykite ir trumpai užvirkite su sutirštintu pienu (100 g).
- Išminkykite, sudėkite į torto formą, išlyginkite ant dugno ir pakepkite apie 12 minučių. Torto pagrindas būna kietas – tokio ir reikia.
- Grietinę trumpai paplakite su 2 šaukštais vanilinio cukraus ir 4 šaukštais cukraus. Ją sumaišykite su kitais pieno produktais. Dar įspauskite žaliosios citrinos (laimo) sulčių.
- Paimkite apie 200 ml persikų sirupo ir jame pagal instrukciją paruoškite želatiną. 2/3 supilkite į baltą masę, o kitą palikite geltonam kremui.
- Moliūgų tyrę (sutarkuotą ir pavirtą 10 minučių moliūgą) sumaišykite plakikliu su 3 konservuotais persikais ir 100 g sutirštinto pieno, vieno apelsino sultimis, šaukštu vanilinio cukraus ir, jei norisi, 2 šaukštais cukraus, galite įspausti laimo sulčių. Išmaišykite gerai, supilkite likusią želatiną, išmaišykite.
- Tortinės kraštus apdėkite persikais, uogomis, įpilkite baltos masės, trumpai pašaldykite, dėkite pjaustytų persikų, į tarpus pilkite uogų. Trumpai pašaldykite ir vėl užpilkite baltu kremu. Tuomet palaikykite šaldytuve, kol paviršius bus tikrai sustingęs.
- Tuomet pilkite geltoną kremą. Užšaldykite.
- Puoškite vaisias ir uogomis pagal savo norus, užliekite „ežerą“ kivių skonio žele.
Paruošimas:
- Prieš kepimą užmerkite džiovintas spanguoles.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi.
- Įmaišykite išlydytą sviestą.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
- Šią birią masę viena kryptimi įmaišykite į skystąją.
- Supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
- Galiausiai į tešlą įmaišykite nusausintas spanguoles.
- Orkaitės temperatūra apie 180 °C. Kepimo laikas priklauso nuo formelių dydžio (15– 0min.).
- Recepto autorė kepė specialioje mažyčių keksiukų keptuvėje apie 10 min.
- Papuošimui išlydykite šokoladą ir tepkite ant pravėsusių keksiukų.
- Kol šokoladas dar nesustingęs, puoškite pabarstukais, riešutais ar kuo tik sugalvosite.
Receptą atsiuntė Agnė P., Vilnius
TAIP PAT SKAITYKITE: Populiariausi valgiai ant lietuvių Velykų stalo. Receptai