Konkurso skelbimą Justina surado pati – sudomino galimybė tobulėti,
išmokti iš kitų dalyvių, išbandyti jų receptus, o dar labiau motyvavo noras parodyti ir savo kulinarinius gebėjimus. Kaip sako pati nugalėtoja, maisto ruošimas jai – kasdienybė ir pomėgis, o gaminant labiausiai ją motyvuoja noras nudžiuginti aplinkinius – šeimą ir kolegas darbe. Apie Justinos aistrą gaminti, mėgstamiausius patiekalus ir eksperimentus virtuvėje plačiau – šiame interviu.
Meilę kulinarijai paveldėjo iš mamos
Pasak Justinos, maisto gaminimas ją žavi nuo pat vaikystės. „Kiek atsimenu save, visada norėjau virtuvėje padėti mamai. Matydavau, kaip ji ruošia maistą, kaip ji galvoja apie mus. Tą meilę mama perdavė ir man. Jau būdama paauglė gamindavau be mamos pagalbos – pietums garuodavo sriubos, o savaitgaliais kepdavau naują ir nebandytą pyragą – tai buvo tarsi savaitgalio tradicija. Nuo mažens su malonumu sukuosi virtuvėje, gaminu ir savo maistu džiuginu kitus. Jaučiu didelį malonumą ir atsipalaidavimą, kai esu virtuvėje. Jaučiu troškimą kiekvieną kartą padaryti geriau ir skaniau“, – teigė Justina.
Nors Justinai maisto ruošimas – kasdienybė, tačiau ragauti tų pačių patiekalų diena iš dienos namiškiams netenka, mat Justina nemėgsta stovėti vietoje ir virtuvėje nuolat ieško naujų potyrių. „Tiek virtuvėje, tiek gyvenime mėgstu riziką ir iššūkius. Nauja patirtis man – gyvenimo variklis. Mėgstu eksperimentuoti su naujais prieskoniais, neragautais vaisiais ar daržovėmis“, – apie kulinarinius gebėjimus pasakojo mergina.
#KepuTau nugalėtoja išduoda – nors gaminti ji mėgsta, tačiau ne viskas pavyksta iš pirmo karto. „Kiekvienas kartas išbandant naują receptą būna lyg nuotykis. Visada labai laukiu galutinio rezultato ir tikiu, kad man pavyks pagaminti dar geriau ir skaniau. Kai buvau maža, tai ir kiaušiniai duždavo, ir miltai išsibarstydavo po virtuvę... O dabar būna, kad pamirštu savo kepinius orkaitėje. Tada reikia pasitelkti savo fantaziją ir gražiai papuošti“, – prisipažino Justina.
Labiausiai patinka saldūs kepiniai ir lietuviška virtuvė
Mėgstamiausias J.Bičiukaitės desertas – kanelės. Mergina įsitikinusi, kad šis skanėstas kiekvieną kartą jai pavyksta vis geriau. Nors be saldumynų Justina neįsivaizduoja nė dienos, ne visi namiškiai juos mėgsta taip, kaip ji. „Dažnai kepu mėsą, troškinu žuvį – kiekvieną kartą stengiuosi gaminti pagal naują receptą. O savo saldžiais kepiniais nuolat vaišinu artimus žmones ar kolegas – kai šalia arbatos puodelio yra tortas ar gabalėlis pyrago, laikas tikrai neprailgsta. Norisi daugiau laiko kartu, pašnekesių – juk to mums taip trūksta“, – pasakojo Justina.
Jauna mergina teigė, kad draugai – užkietėję jos kepinių mėgėjai, nes nuolat prašo jos iškepti ką nors skanaus. „Jiems patinka mano saldumynai. Stengiuosi savo tortus jiems padovanoti svarbiomis progomis – noriu, kad saldumynai teiktų jiems malonumą ir džiugintų akis“, - sakė draugiška mergina.
Mergina teigia, kad labiausiai prie širdies jai – gimtoji lietuviška virtuvė. „Niekada neatsisakysiu bulvinių blynų, cepelinų ar vėdarų. Man tai skaniausias maistas. Niekas taip netraukia namo, kaip garuojantys blynai. Tačiau labai mėgstu kinų bei italų virtuves – išbandau naujus patiekalus, populiarius šių šalių prieskonius ar produktus, kai ką pridedu nuo savęs“, – sakė ji.
Justinai patiekalai iš bulvių labiausiai asocijuojasi su tamsiai žiemos ir ilgais rudens vakarais. Mergina teigia, kad atėjus pavasariui ir vasarai racioną šiek tiek pakeičia – stengiasi vartoti kuo daugiau šviežių daržovių, o namines valgo kiekvieną dieną – kad šios neatsibostų, kiekvieną kartą stengiasi sugalvoti kažką naujo, neatrasto ir neragauto.
Pasak Justinos, nepakeičiamas produktas jai – grietinėlė. „Mano virtuvėje visada jos yra. Naudoju tiek konditerijoj, tiek kepant mėsos ar žuvies gaminius. Dienos šviesą išvysta skaniausi tortai, pyragai, panna cotta, grietinėlėje troškinta žuvis“, – teigė Justina.
Sužavėjo garų privalumai
J.Bičiukaitė prisipažino, kad su kepimu garuose pirmą kartą susidūrė konkurso #KepuTau finalinio renginio metu. „Manau, visos pamatėme skirtumą. Kepiniai ne tik tapo skanesni, traškesni, bet ir buvo labai paprasta naudotis. Kepiniai kepė vienodai, buvo geresnė tekstūra ir skonis. Tikrai verta visiems išbandyti kepimą garuose – skirtumą pajusite iš karto“, – džiaugėsi Justina.
Mergina prisipažino, kad namuose dažniausiai naudoja orkaitės funkciją „viršus – apačia”. „Tiesiog esu taip įpratusi, nes namuose visada nustatytas toks kepimas. Tačiau dabar, kai pamačiau skirtumą, net nereikia klausti kokį kepimo būdą naudosiu“, – apie kepimą garuose pasakojo konkurso laimėtoja.
Anot Justinos, jos debiutas su nauja orkaite „PlusSteam“ greičiausiai bus duona. „Radau neišbandytų ir įdomių receptų, su žolelėmis, daržovėmis. Noriu iškepti tokią duoną, kokią valgydavau vaikystėj – kad atgytų prisiminimai, kad ir dabar galėčiau rankose laikyti tos nepamirštamo skonio duonos riekę. Manau, naujoji orkaitė gali ir dar daugiau. Nekantrauju eksperimentuoti su garais, išbandyti dar neragautus patiekalus ir neatrastus skonius. Be to, kol kas kulinarija man tik hobis, laisvalaikio praleidimas... Tačiau seniai svajoju, kad galėčiau iš to ir užsidirbti – tai man teiktų didelį džiaugsmą ir malonumą“, – džiūgaudama sakė Justina.