Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservavimo maratonas nesibaigia: skanėstai žiemai su obuoliais

Pomidorai ir agurkai jau ilsisi stiklainiuose, kopūstus raugsime po poros-trejeto savaičių, dabar geras metas doroti obuolius, kurie neketina išstovėti gražūs ir traškūs bent kiek ilgiau. Juos galime paversti džemu, čatnu, raugti, maišyti su įvairiomis kitomis sezoninėmis gėrybėmis. Naršykite po mūsų paruoštą receptų rinkinį ir gaminkite!
Obuolių džemas
Obuolių džemas / Vida Press nuotr.
Obuolienė
Receptas: Birutės obuolienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 65
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg (skaniausia antaniniai, kitus rinkitės kuo rūgštesnius)
Cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis, užpilame cukrumi ir palaikome gerą pusdienį.

2. Kai atsiranda skysčio, obuolius dedame ant viryklės ir verdame gerą valandą, kol obuolienė pasidaro tiršta ir rusvos spalvos. Nepamirškite maišyti, ypač prieš pabaigą, kad neprisviltų.

3. Išvirusią obuolienę karštą supilstome į stiklainius, palaukiame, kol atvės, tada užsukame. Laikome šaldytuve.

Suskleisti
Uogų tyrė
Receptas: Bruknių ir obuolių tyrė
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Bruknės: 2.00 l
Obuoliai: 1.50 kg
Cukrus: 1.50 kg
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.

2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15–20 minučių.

3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Suskleisti
Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 111
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Obuolių čatnis
Receptas: Obuolių čatnis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 71
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g (nuluptomis odelėmis ir be sėklalizdžių)
Rudasis cukrus: 750.00 g (muskovado)
Razinos: 500.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (garstyčių grūdeliai)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (maltas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Obuolių sidro actas: 700.00 ml
Kaip gaminti
  1. Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus sukapokite smulkiai. Visus produktus sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinio stirpumo ugnies, kol užvirs. Virkite apie 30 min., neuždengusios prikaistuvio dangčiu. Masė turi sutirštėti.
  2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti. Atvėsusį čatnį sudėkite į švarius, sausus stiklainėlius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
  3. Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Į obuolių čatnį įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. O į tą patį čatnio recepto įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą.  
Suskleisti
Obuolių ir svogūnų košė su mėtomis
Receptas: Obuolių ir svogūnų košė su mėtomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg
Svogūnai: 500.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 žievelių arba apelsino)
Mėtos: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Actas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 370.00 g (370 - 500)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi ir palikite dvi–tris valandas, kad atsirastų sulčių.
  2. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir gerai apkepkite nuluptus ir supjaustytus svogūnus. Sumeskite į puodą žieveles, obuolius, pagardinkite actu, druska ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
  3. Tuomet suberkite susmulkintas mėtas ir dar kelias minutes pakaitinkite. Košę sukrėskite į švarius stiklainius ir dėkite į puodą su vandeniu.
  4. Kaitinkite apie 20 minučių ir sandariai užsukite. Ši košė labai pagardina vištienos, triušienos, kalakutienos patiekalus.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Paprikos, marinuotos su obuoliais
Receptas: Paprikos, marinuotos su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 51
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 3.00 kg (saldžiųjų)
Obuoliai: 3.00 kg (rūgščių (geriausia antaninių))
Vanduo: 4.00 l (marinatui)
Cukrus: 300.00 g (300 - 400 - marinatui)
Actas: 300.00 ml (marinatui)
Druska: 4.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite. Obuolius taip pat supjaustykite, išpjaukite sėklalizdžius.
  2. Į puodą supilkite marinatui skirtus produktus ir užvirkite. Į verdantį marinatą paeiliui kelioms minutėms įmeskite paprikas ir obuolius.
  3. Sudėkite juos į indelius ir užpilkite marinatu. Iš karto sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Adžika
Receptas: Adžika su morkomis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Paprikos: 500.00 g
Morkos: 300.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (gakite dėti ir 3, tinka rūgštūs, pvz., lietuviški antaniniai)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (galite dėti ir 2-3)
Česnakai: 0.50 vnt. (galvutės)
Obuolių actas: 120.00 ml
Aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š.
Ožragė: 1.00 arbat. š. (maltos)
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š. (maltų)
Petražolės: 1.00 sauja (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.

2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.

3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.

4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.

5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.

Suskleisti
Rauginti obuoliai
Receptas: Rauginti obuoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 60
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 3.00 kg
Vanduo: 2.00 l (arba kiek prireiks)
Druska: 60.00 g (proporcija yra 30 g:1 l vandens)
Prieskoniniai žalumynai: 7.00 vnt. (juodųjų serbentų ir vyšnių lapelių)
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, didesnius perpjaukite pusiau, mažesnius dėkite nepjaustytus į rauginimo indą, įmeskite lapelių ir užpilkite sūrymu.

2. Palikite kambario temperatūroje apie savaitę, vėliau neškite į vėsią vietą. Valgykite po 2–3 savaičių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai