Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kopūstų rauginimas: kaip pasirinkti, kuo pagardinti, kokia nauda

Jei dar neužsiraugėte žiemai kopūstų – pats laikas tai padaryti dabar. Prekybos vietose šiuo metu rasite pačių tinkamiausių, rauginimui vėlyvųjų veislių kopūstų, kurie dar visai neseniai pūpsojo Lietuvos ūkininkų laukuose.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Kopūstai

Vėlyvųjų ir vidutiniškai vėlyvųjų rūšių kopūstai raugimui tinka geriausiai, nes yra patys tvirčiausi.

Centrinio Kauno turgaus prekybininkai pataria – rauginimui reikėtų rinktis kuo tvirtesnes ir kuo baltesnes kopūstų gūžes – tada rauginti kopūstai bus traškūs.

„Mes parduodame ne tik kopūstų gūžes, bet ir raugintus kopūstus. Tačiau dalis pirkėjų nori užsiraugti patys, nes turi savo mėgiamus iš kartos į kartą paveldimus receptus, arba nori išmėginti internete ar kur kitur perskaitytas naujoves. Visada patariame, parenkame, kurias galvas rinktis geriausia ir receptais pasidaliname, jei pirkėjai klausia“, – pasakojo vieno didžiausių turgaus Kaune prekiautojai.

Išsirinkę tinkamas gūžes kopūstus galite raugti kaip jums labiausiai patinka, tačiau yra keletas dalykų, kuriuos žinoti reikėtų, kurį receptą bepasirinktumėte.

Kopūstams raugti geriausiai tiktų medinė statinaitė, bet gerai bus ir stiklinis indas. Galima tai daryti ir emaliuotame puode, bet labai svarbu, kad emalis nebūtų pažeistas.

Druskos dėkite pagal skonį, bet gerai žinoti, kad vidutiniškai 1 kg kopūstų reikia 1 šaukšto druskos. Morkos raugintiems kopūstams suteikia aromato ir traškumo. Dėl traškumo galima įdėti ir šiek tiek krienų.

Dažnai kopūstus dar skanina bruknėmis, spanguolėmis ar rūgščiais obuoliais, pagardina kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, kmynais, gvazdikėliais, kmynų sėklomis ir netgi šviežiomis aitriosiomis paprikomis.

Galima pridėti ir šiek tiek burokėlių – tuomet kopūstai įgija ir kiek kitokią spalvą, ir įdomesnį skonį. Geriausia kopūstus laikyti pakankamai vėsiai – nuliui artimoje temperatūroje.

Rauginti kopūstai – ne tik gardus valgis, bet ir puikus vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų šaltinis žiemą. Kopūstai vitamino C turi daugiau nei apelsinai, juose yra vitamino E, taip pat K ir B grupės vitaminų.

„Rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui.

Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija“, – pataria gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Rauginti kopūstai
Receptas: Rauginti kopūstai su spanguolėmis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 69
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Spanguolės: 100.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (2-3)
Obuoliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
  2. Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
  3. Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
  4. Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
  5. Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
  6. Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą  ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Suskleisti
Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
Receptas: Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Moliūgai: 1.00 kg
Raudonėliai: 10.00 g (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite moliūgą postambiais gabalėliais ir pabarstykite cukrumi bei palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų sultys.
  2. Susmulkinkite kopūstus, pertrinkite juos su druska ir sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
  3. Į paruoštą indą dėkite kopūstus, o ant viršaus moliūgus. Prislėkite paruoštus kokiu nors sunkiu daiktu ir palikite kelioms paroms šiltoje vietoje.
  4. Po kelių dienų galite ragauti ir sudėti į stiklainius. Laikykite šaltoje ir vėsioje vietoje.
Suskleisti
Pikantiški rauginti kopūstai
Receptas: Pikantiški rauginti kopūstai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 kg (raugintų)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Raugintus kopūstus ir kmynus sudeėkite į puodą, kuriame troškinsite. Užpilkite vandeniu, kad gerai apsemtų.
  2. Troškinkite 1 valandą, vis prižiūrėkite, ar pakanka vandens ir pripilkite jo, jei reikia.
  3. Pomidorą užplikykite verdančiu vandeniu. Šiek tiek palaikykite. Atvėsinkite po šaltu, tekančiu vandeniu. Nulupkite odelę.
  4. Luptą pomidorą ir aitriąją papriką susmulkinkite elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite pomidorų padažą. Gerai išmaišykite.
  5. Kai kopūstai išsitroškina ir nebelieka vandens, supilkite turimą aštrų pomidorų padažą ir kruopščiai išmaišykite, kol juo pasidengs visi kopūstai.
  6. Gardu su virtomis bulvėmis.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų