„Jeigu anksčiau košę įsivaizdavome kaip pilką kruopų masę su gabalėliu sviesto, šiandien šį stereotipą užmiršome – socialinių tinklų dėka košės sužibėjo naujomis spalvomis. Verdama, kepama orkaitėje, brinkinama šaldytuve pernakt – košės dabar yra valgomos visokiausiais pavidalais. Šalia klasikinių derinių nebijoma į košę žiūrėti kaip į drobę įvairiems pusryčiams ar net pietums“, – bendrovės „Malsena“ pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė.
G.Žutautaitė pasakoja, kad pastaruoju metu populiarėja sūrios košės su skirtingomis daržovėmis, sūriais, žuvimi, o ypač mėgstamos su bazilikų pestu ir keptais kiaušiniais. Iš saldžių derinių labiausiai stebina perlinės kruopos su medumi ir kukurūzų košė su cukrumi bei cinamonu.
Patarimai, nuo ko reikėtų pradėti
Didėjant košės valgytojų bendruomenei, atsiranda ir daugiau klausimų, kaip pagaminti gardų dubenėlį, kuris leistų pamilti šį patiekalą iš naujo. maisto technologė Rima Gerulaitienė dalinasi trimis esminiais patarimais, kurie daugeliui atveju pravers verdant košę:
- Svarbiausia tinkamai pasirinkti dribsnius pagal tai, kokią košę gaminsite. Pavyzdžiui, pernakt brinkintai košei labiausiai tiks stambūs visų grūdo dalių avižiniai dribsniai. Jeigu rinksitės greitai paruošiamus, šie gali per ilgą laiką per daug suminkštėti. Kapotos avižos taip pat tinka brinkinimui pernakt, tačiau jas vis tiek reikėtų pavirti, kitaip bus kiek per kietos ir neturės šilkinės tekstūros.
- Nepraleiskite vieno esminių žingsnių – paskrudinkite kruopas prieš verdant. Penkios minutės keptuvėje su gabalėliu sviesto – ir jūsų košė įgaus daug geresnę tekstūrą ir sodresnį skonį.
- Nuo skysčio ir kruopų santykio priklausys ir košės sėkmė. Avižinių dribsnių santykis su skysčiais paprastai yra 1:2, kuomet pastarojo reikia dvigubai daugiau. Tačiau greito paruošimo arba kapotų avižų košei vandens kiekis skirsis, todėl atidžiai skaitykite rekomendacijas ant pakuotės.
Kokią košę rinktis – saldžią ar sūrią?
Nors iki šiol buvo įprasta košes gardinti saldžiais priedais, šiandien jau kalbama, kad sūri košė – tai naujasis rizotas. Avižinis dubenėlis, kurį ruošiant naudojamas ne pienas, o sultinys – tai didžiulis G.Žutautaitės atradimas. Anot jos, tokią košę pamažu prisijaukina ir dalis lietuvių.
„Sūrių košių kultūrą mes perimame iš Azijos šalių, kur kruopos derinamos su sūdyta mėsa, keptomis daržovėmis ir net žuvies padažu. Jau ir Europoje stebime šią tendenciją, nes čia steigiasi vis daugiau į košes orientuotų restoranų, pavyzdžiui, Londono „26 grains“ ir Danijos „Grød“. Tai rodo, kad skirtingų grūdų deriniai ir pikantiški pusryčių dubenėliai užkariauja vis daugiau širdžių“, – teigia maisto tinklaraštininkė.
Šį savaitgalį, pasaulyje minint Košės dieną, išbandykite saldžios ir „rimtos“ košės receptus:
Bananinė avižų košė su riešutų sviestu
Ingredientai (1 porcijai):
- 50 g visų grūdo dalių avižų dribsnių;
- 200 ml mėgstamo augalinio pieno;
- 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis cinamono;
- 1 bananas;
- 1 valg. šaukšt. riešutų sviesto.
Gaminimas:
1. Puode ištirpinkite kokosų aliejų, suberkite avižų dribsnius. Trumpai paskrudinkite, kol ims skleisti riešutinį aromatą. Supilkite augalinį pieną, įdėkite druskos, cinamono, leiskite košei užvirti ir virkite 3 minutes.
2. Šakute sutrinkite pusę banano, likusį supjaustykite. Po 3 minučių virimo į košę įmaišykite trintą bananą ir riešutų sviestą. Išjunkite kaitrą, uždenkite dangčiu ir leiskite košei pastovėti dar 2 minutes.
3. Košę tiekite su likusiu pjaustytu bananu ir dar šiek tiek riešutų sviesto.
Grikių košė su keptomis daržovėmis ir kiaušiniu
Ingredientai (1 porcijai):
- 60 g grikių;
- 200 ml vandens;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis Provanso žolelių mišinio;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 česnako skiltelė;
- ½ pjaustyto svogūno;
- ¼ pjaustytos raudonosios paprikos;
- 3-4 pjaustytų pievagrybių;
- sauja špinatų;
- 1 kiaušinis;
- aitriosios paprikos dribsnių;
- šviežių krapų.
Gaminimas:
1. Į puodą sudėkite grikius, užpilkite juos vandeniu, įdėkite 1 šaukštelį druskos. Uždenkite dangčiu, leiskite užvirti ir virkite 15 minučių.
2. Kol grikiai verda, keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Su druska ir Provanso žolelėmis apskrudinkite svogūną, papriką, pievagrybius, špinatus. Pabaigoje įtarkuokite česnako skiltelę. Į keptuvę su daržovėmis sukrėskite grikius, leiskite jiems kartu apkepti kelias minutes.
3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, joje iškepkite kiaušinį, jį barstykite druska ir aitriosios paprikos dribsniais.
4. Patiekite košę: į dubenį pirmiausia sudėkite grikius, tuomet keptą kiaušinį, viską barstykite šviežiais krapais.