1. Kriaušes perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius ir dar šiek tiek minkštimo. Paruoštas kriaušių puseles iškart apšlakstykite šaukštu citrinų sulčių, kad nepatamsėtų.
2. Maskarponę sutrinkite šakute, supilkite sutirštintą pieną, išsukite iki vienalytės masės ir įdarykite kriaušių puseles.
3. Įdarytas kriaušes sudėkite į karščiui atsparaus stiklo indą, įpilkite šlakelį vandens ir 15 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.
4. Grietinėlę išplakite su miltiniu cukrumi ir likusiomis citrinų sultimis.
5. Karštas kriaušes papuoškite plaktos grietinėlės kauburėliais, bruknių uogiene, migdolais ir mėtų lapeliais.
1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).
2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.
3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Razinas nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, gerai nusausinkite, suberkite į stiklinį indą, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite per naktį, kad razinos išbrinktų.
2. Imbiero šaknies gabalėlį sutarkuokite smulkia trintuve.
3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Kriaušes, imbierus, mirkytas razinas su visomis sultimis sukrėskite į puodą.
4. Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir sumeskite į puodą. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite apie 20 min.
5. Galiausiai supilkite raudonojo vyno actą, suberkite visus prieskonius ir ant labai silpnos ugnies virkite dar apie 20–25 min. Paruoštą pagardą supilkite į užsukamą stiklinį indą ir laikykite šaldytuve.
- Burokus gerai nuplaukite ir virkite ~30 min. šiek tiek pasūdytame vandenyje.
- Tuomet (kai jie jau šiek tiek suminkštės, bet dar nebus išvirę) juos sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis (galite naudoti ir kitokias, tiesiog būtent šios čia tinka tobulai), šalia padėkite kelias česnako skilteles ir burokus dėkite kepti į 200 laipsnių orkaitę ~25~30 min., kol visiškai suminkštės.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
- Kelias skirtingų dydžių kepimo formas ištieskite kepimo popieriumi ir dėkite po lakštą atšildytos tešlos.
- Jos vidurį šiek tiek subadykite šakute, kad kepdama labai neišsipūstų.
- Kiekvieną lakštą saikingai aptepkite bruknių džemu. Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
- Išdėliokite ant bruknių džemo, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų.
- Baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūrius sumaigykite šakute, peiliu arba stambiai sutarkuokite ir suberkite ant kriaušių.
- Ant viršaus užbarstykite čiobrelių lapelių, kapotų riešutų.
- Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 12–15 min.
1. Kriaušes perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite griežinėliais.
2. Į puodą supilkite vyną, cukrų ir pusės citrinos sultis. Užvirinkite ir nukelkite nuo viryklės.
3 Į sirupą sudėkite kriaušes, palaikykite 10 minučių, tada išgriebkite ir sudėkite ant popierinių servetėlių.
4. Iškočiotą sluoksniuotą tešlą supjaustykite 2 cm pločio ir 20 cm juostomis. Jas apdėkite kriaušių skiltelėmis, suvyniokite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
5. Sviestą ištirpinkite, į jį įmaišykite miltelinį cukrų, cinamoną. Mišiniu aptepkite pyragaičius. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–14 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Kiaušinius iki putų išplakite su druska, ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
2. Kriaušes nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į varškės masę. Išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir apibarstykite kokosų drožlėmis.
3. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Skanu valgyti su šviežiomis trintomis uogomis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, berkite miltus, pilkite šiltą vandenį ir užmaišykite vienalytę skystą masę. Palikite valandai, kad išbrinktų miltai.
2. Pilkite aliejų, gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynelius.
3. Sūrį ir kriaušes supjaustykite riekelėmis, išdėliokite ant blynelių, užberkite riešutų ir sulankstykite.
4. Blynelius dėti į keptuvę ir lengvai apkepkite, kad sūris taptų skystas.
Skanaus!
Recepto autorius Martynas Kaštelianovas
1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Dubenėlyje išplakite vyną su kariu, sukrėskite česnaką.
2.Marinatą užpilkite ant mėsos ir palikite pastovėti 15 minučių. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepinkite puode įkaitintame aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.
3.Sudėkite svogūną, supilkite likusį marinatą, sultinį ir troškinkite 50 minučių. Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
4.Melioną nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių viską sudėkite į puodą. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Nulupkite kriaušes ir supjaustykite skiltelėmis, nuluptą moliūgą sutarkuokite stambia tarka.
2. Kitame inde ištirpinkite sviestą ir ištrinkite su cukrumi, supilkite miltus ir kepimo miltelius.
3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite ir išmaišykite kartu su sviesto, cukraus, miltų ir kepimo miltelių mase.
4. Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite citrinos sultis ir kartu su moliūgais ir kriaušėmis sudėkite į gautą masę.
5. Atskirame inde išplakite kiaušinio baltymus ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą. Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
2. Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, trumpai pakepinkite orkaitėje ir sumalkite.
3. Uogas nuplaukite ir nuvarvinkite. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus, cinamoną ir maltus migdolus.
5. Apvalią maždaug 25 cm skersmens formą patepkite sviestu. Ant dugno išdėliokite kriaušių griežinėlius, sukrėskite pusę tešlos, tolygiai paskirstykite, lygiu sluoksniu suberkite uogas, ant viršaus sukrėskite likusią tešlą.
6. Kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje 40–50 min., kol paviršius gražiai paruduos. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas tikrai iškepęs. Leiskite atvėsti, viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite avietėmis ir mėtų lapeliais.
Kulinaro patarimas: pyragą galite patiekti ir karštą su vaniliniais ledais, nesaldžia plakta grietinėle ar maskarponės sūriu.
PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
- Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
- Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.
IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS
- Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
- Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
- Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
2. Kekso formą (26x11cm) ištepkite sviestu, pabarstykite miltais.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
4. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi (plaktuvu arba virtuvine šluotele) iki purios masės. Toliau maišant po vieną sudėkite kiaušinius, tada vanilę.
4. Maišant mediniu šaukštu po truputį berkite miltus ir gerai išmaišykite. Tešla bus tiršta – nieko tokio, taip ir turi būti.
5. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais, suberkite į tešlą, taip pat suberkite smulkintą šokoladą, išmaišykite.
6. Sukrėskite tešlą į paruoštą kekso formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min., kol įsmeigus ir ištraukus peilio galiuką arba medinį smeigtuką jis bus švarus.
7. Leiskite truputį atvėsti, išverskite pyragą iš formos, o prieš pjaunant leiskite jam labai gerai atvėsti.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.
3. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.
4. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.
5. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.