1. Į dubenį sudėkite mieles, įberkite šaukštą cukraus ir šaukštu patrinkite, kol masė suskystės. Supilkite maždaug 30°C šiltumo vandenį, įberkite apie 100 g miltų ir išmaišykite. Paviršių apibarstykite miltais, dubenį uždenkite švaria šluoste ir palikite šiltoje vietoje pakilti.
2. Po 2–3 val. į pakilusią masę suberkite likusį cukrų, miltus, įmuškite 2 kiaušinius, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir išminkykite tešlą. Ją vėl uždenkite ir palikite pakilti.
3. Paruoškite įdarą: aguonas suberkite į verdantį vandenį ir ant labai mažos ugnies virkite apie 1 val. Paskui sukrėskite į labai smulkų sietelį ir palikite, kol nutekės skysčio perteklius. Sausas aguonas sumalkite mėsmale, sumaišykite su cukrumi arba karšto vandens vonelėje suskystintu medumi, razinomis ir išplaktu kiaušiniu.
4. Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite, padalykite į dvi dalis ir plonai iškočiokite du keturkampius lakštus. Jų paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu, sukrėskite įdarą, plačiu peiliu jį išlyginkite ir suvyniokite volelius. Abiejų volelių galus gerai užspauskite.
5. Kiekvieną vyniotinį susukite į atitinkamo dydžio kepimo popieriaus lakštą. Popierių reikėtų patepti aliejumi, o vyniotinius į jį susukti ne per daug standžiai, kad būtų vietos tešlai kilti.
6. Į popierių susuktus vyniotinius dėkite į skardą „siūle“ į apačią ir dar pusvalandžiui palikite pakilti.
7. 230°C karštumo orkaitėje kepkite apie 30 min. Iškepusius vyniotinius praaušinkite, išvyniokite iš popieriaus ir aptepkite glajumi.
8. Glajų gaminkite taip: cukraus pudrą užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 min. Prieš tepant glajų gerai išplakite ir pašildykite iki 50°C.
1. Mieles sutrupinkite dubenyje, vandenį pašildykite iki 37 laipsnių.
2. Mieles iš pradžių ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens, vėliau supilkite likusį.
3. Suberkite pusę miltų, gerai išmaišykite, vis minkydami po truputį supilkite ir likusius miltus. Jei tešla atrodo per skysta – dar pridėkite miltų.
4. Tada įberkite cukraus, druskos, po truputį įmaišykite kambario temperatūros sviestą. Minkykite, kol tešla bus vientisa ir nebelips prie dubens.
5. Minklę padėkite šiltai ir palaukite, kol iškils dvigubai.
6. Iškilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalo ir padalykite į tris lygias dalis.
7. Šiuos gabalėlius lengvai pakočiokite. Jei norite, užbarstykite malto kardamono arba riešutų.
8. Suvoliokite tris pailgus ritinėlius, iš jų supinkite kasą.
9. Pynę užkelkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, palikite 20 minučių, kad pakiltų.
10. Prieš kepdami aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite aguonomis ar sezamais.
11. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Iškepusią pynutę užklokite rankšluosčiu – tegul atvėsta.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite kelias minutes pravėsti, o tada supilkite į arbatos sietelį, kad skystis nutekėtų.
- Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu.
- Palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad viskas suputotų, tada įmaišykite aguonas ir aliejų.
- Suberkite visus miltus ir žiupsnelį druskos.
- Rankomis minkykite tešlą apie 10–15 minučių, padėkite į lengvai riebalais pateptą dubenį ir apdenkite maistine plėvele.
- Po valandos, kai tešla gerokai pakyla, rankomis formuokite mažojo piršto storio dešreles, pjaustykite mažyčiais gabalėliais (nes kepant išsipūs) ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Jei orkaitė turi tokią funkciją, nustatykite, kad keptų tik iš viršaus ir įkaitinkite iki 200 laipsnių. Jei orkaitė tokios funkcijos neturi, arba yra dujinė – kepkite kūčiukus 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.
Receptas iš: g-blogas.lt
- PARUOŠKITE TEŠLĄ. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sviestas ištirps. Neužvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek pravės. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir sausas mieles.
- Į sviesto ir pieno mišinį supilkite šiltą vandenį, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir įberkite žiupsnį druskos. Supilkite į dubenį su miltais. Išminkykite minkštą ir elastingą tešlą – tai gali užtrukti 5–7 minutes.
- Perkelkite tešlą į lengvai aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai apie 1–2 val., kol tešlos tūris padvigubės. Tuomet dar šiek tiek paminkykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- PASIRUOŠKITE ĮDARĄ. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu (tiek, kad apsemtų) ir 10–15 min. palaikykite. Nuvarvinkite. Dubenyje sumaišykite cukrų, nutarkuotų citrinų žieveles, citrinų sultis ir nuplikytas aguonas. IŠKEPKITE BANDELIŲ PYRAGĄ. Miltais dosniai pabarstykite lygų ir švarų paviršių. Iš tešlos iškočiokite maždaug 25–50 cm dydžio kvadratą. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu, vienodai paskleiskite aguonų įdarą. Pradėdamos ilgąja kraštine, atsargiai suvyniokite tešlą į 50 cm ilgio ritinį. Supjaustykite į 12 maždaug lygių dalių. Kepimo indą (28 cm skersmens) ištepkite šlakeliu aliejaus. Sudėkite į jį tešlos ritinėlius, palikdamos tarpus – vėliau ritinėliai pakils ir „susijungs“ į pyragą. Uždenkite indą maistine plėvele ar švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tūris padvigubės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite joje apie 30–35 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusį ritinėlių pyragą išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apšlakstykite skystu medumi (arba klevų sirupu) ir palikite atvėsti.
- Patiekite ritinėlius šiltus ar kambario temperatūros. Skanaus!
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti per naktį.
- Išmirkytas ir nusunktas aguonas sumalkite mėsmale mažiausiai du kartus.
- Kiaušinių trynius elektriniu plakikliu suplakite su cukrumi, kol jie pabals ir tuomet įmaišykite į aguonų masę.
- Tada berkite džiūvėsius, cinamoną ir vanilę ir vėl viską gerai išmaišykite.
- Baltymus išplakite iki standokų putų ir po truputį pildami atsargiai juos įmaišykite į aguonas.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir į ją supilkite aguonų masę. Išlyginame paviršių, pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 45-50 minučių.
- Kol tortas kepa, keptuvėje paskrudinkite migdolų skiedreles, kol jos lengvai parus.
- Nedideliame puode pašildykite indelį kondensuoto saldinto pieno.
- Iškepusį dar šiltą pyragą subadykite mediniu pagaliuku ir po truputį pilkite šiltą kondensuotą pieną, kad jis susigertų į patį tortą.
- Ant dar šilto kondensuoto pieno užbarstykite migdolų skiedreles, kad jos priliptų.
- Palikite tortą atvėsti ir sustingti.
Receptą atsiuntė Helena Jagello
- Sviestą išsukite su cukrumi (nepamirškite ir vanilinio) ir kiaušinio tryniu.
- Supilkite grietinę, suberkite citrinos žievelę, persijotus miltus ir kepimo miltelius.
- Užminkykite tešlą. Gerai išminkiusios, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir 30 min. dėkite į šaldytuvą.
- Į dubenį berkite maltas aguonas, užpilkite ant jų karštą pieną, suberkite razinas, cukrų (paprastą ir vanilinį), citrinų žieveles, pilkite romą ir kiaušinio trynį. Viską išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Ant stalo paviršiaus pabarstykite miltų. Iškočiokite tešlą, dėkite aguonų įdarą, paskleiskite jį per visą plotą.
- Susukite atsargiai į ritinėlį, gražiai užspauskite abu galus ir dėkite į orkaitę (šiaip rekomenduojama daryti ne vieną, o du ritinėlius, galbūt gražiau iškepa, bet kuriuo atveju kaip pasirinksit – skonio nesugadinsit:)).
- Kepkite 25–30 minučių. Atvėsinkite ir apibarstykite milteliniu cukrumi. Skanaus!!
Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė
Mielinei tešlai:
- Pieną užvirinkite ir atvėsinkite iki kūno temperatūros.
- Mieles moliniame dubenėlyje sutrupinkite, užpilkite 2 šaukštais pieno ir žiupsniu cukraus, palaukite, kol suputos.
- Miltus persijokite per sietelį, suberkite druską ir cukrų, vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite, viduje padarykite duobutę ir į ją supilkite mieles. Įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną, viską gerai išmaišykite.
- Supilkite ištirpdytą sviestą ir 50 min. palaikykite šiltai, kad tešla pakiltų.
- Dar kartą ją išminkykite ir iškočiokite norimo storio lakštą.
Įdarui:
- Pagal nurodytą receptą paruoštą mielinę tešlą iškočiokite ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus.
- Sviestą išlydykite puodelyje virš garų. Plačiu konditeriniu šepetėliu tolygiai aptepkite juo tešlos lakštą.
- Į dubenį subertas aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 20–30 min. Nuvarvinkite, suberkite cukrų ir iki vientisumo išplakite elektriniu maišikliu.Aguonų įdarą tolygiai paskirstykite ant lakšto.
- Tešlos lakštą susukite į ritinį ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Juos sudėkite į miltais pabarstytą kepimo formą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.
1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite per naktį. Nusunkite ir nuvarvinkite, sutrinkite virtuvės kombainu. Atskirkite kiaušinių trynius, įmaišykite į aguonas kartu su cukrumi ir cinamonu. Iki standžių putų suplakite baltymus, įmaišykite į tešlą. Pamažu suberkite džiūvėsėlius. Kepimo formą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą, kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje apie 30 min.
2. Nedideliame puode nuolat maišydama virkite grietinėlę su cukrumi, kol skystis šiek tiek sutirštės ir taps gelsvas. Išverskite pyragą ant lėkštės blogąja puse į viršų, subadykite pagaliuku ir palikite atvėsti. Supilkite paruoštą grietinėlę ant pyrago, leiskite susigerti.
3. Paruoškite glajų. Puode ištirpinkite šokoladą, supilkite grietinėlę, sirupą, kai paviršius pradės garuoti, įmaišykite vanilinį cukrų. Užpilkite glajų ant pyrago, leiskite sustingti.
- PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ. Į prikaistuvį supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotas jų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
- Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydamos, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
- Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve.
- IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ekstraktą ir nutarkuotas citrinų žieveles.
- Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais maišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite!
- Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
- Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
- Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!
- Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.
- Įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.
- Likusius miltus įminkykite rankomis. Iš gautos tešlos formuokite nedidelius kamuoliukus (truputį mažesnius, nei graikiškas riešutas), vieną jų pusę pamirkykite sausose aguonose.
- Suformuotus sausainiukus sudėkite į švarią lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Viduje, palikite kelių pirštų pločio tarpus, dėliokite atšalusius sausainėlius.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.
- Šokoladą ištirpinkite ir jame pamirkykite vieną, iškepusių ir atvėsusių, sausainiukų pusę.
- Išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti.
Receptas iš: g-blogas.lt