„Pastebėjau, jog susidomėjimas sveikesniais produktais ir patiekalais, ypač advento laikotarpiu, yra padidėjęs“, – teigia Olga, vis dažniau sulaukianti ne tik draugų, bet ir nepažįstamųjų klausimų, kaip sveikiau patiekti tradicinius patiekalus.
Dominuoja daržovės
Olgos teigimu, kai kuriuos valgius galima keisti jų skonį primenančiomis daržovėmis ir vaisiais. Todėl kitaip nei tradiciškai, ant žaliavalgių Kūčių stalo dominuoja baklažanai, cukinijos, burokėliai ir morkos. Moteris įsitikinusi, jog derinant skirtingas daržoves galima pasigaminti ne tik sveikų, bet ir skanių patiekalų, kuriais džiaugsis ne tik žaliavalgiai.
Žaliavalgių patiekalai paruošiami lengviau ir greičiau, nes nereikia nei kepti, nei virti. Tuomet daugiau laiko galima skirti patiekalų gražinimui ir papuošimams.
Persivalgyti neįmanoma
„Valgant žaliavalgių patiekalus per Kūčias prisivalgyti sudėtinga“, – šypsosi Olga, nors pabrėžia, kad mėgsta ragauti įvairius patiekalus. 12 sveikesnių patiekalų ant kūčių stalo neturėtų apsunkinti jūsų savijautos, nes sveikai paruoštas maistas suteikia malonumo jausmą.
Tradiciniai patiekalai kitaip
Tradicinių patiekalų nebūtina keisti naujais, galima juos pagaminti sveikiau. Pavyzdžiui, mišrainę su burokėliais rasite ir ant Olgos stalo, tačiau raudonoji daržovė bus nevirta. Norint pasigaminti „minkštesnes“ nebūtinai turime virti ar net pervirti daržoves.
Olgos Dzindzeletos receptai:
Balta mišrainė
Ingredientai:
- 1 avokadas,
- 1 morka,
- 1 nedidelis rūgštus obuolys,
- 1 agurkas (galima ir rauginta prideti),
- ½ st. šaldytų žirnelių,
- svogūnų laiškų sauja,
- 5–6 pievagrybiai.
Padažui:
- ½ st. saulėgrąžų sėklų,
- ½ st. vandens,
- ½ citrinos sulčių,
- ½ arbat. š. juodosios druskos,
- ½ arbat. š. garstyčių miltelių,
- ¼ arbat. š. juodųjų pipirų miltelių,
Kaip gaminti:
Užmerkite saulėgrąžų sėklas 40 min. Pievagrybius, avokadą, morką ir obuolį supjaustykite kubeliais.
Žirnelius nuplaukite šaltu vandeniu ir viską gerai sumaišykite. Į smulkintuvą sudėkite visus padažo produktus ir gerai susmulkinkite iki švelnios vientisos masės (vandeniu reguliuokite tirštumą)
Viską gerai išmaišykite ir papuoškite smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.
Tradicinis „vinegretas“
Ingredientai:
- 1 nedidelis burokas,
- ½ st. raugintų kopūstų,
- ½ st. šaldytų žirnelių,
- 1 nedidelė kriaušė,
- 1 nedidelis avokadas,
- ¼ st. supjaustytų svogūnų laiškų,
- žiupsnelis druskos ir juogųjų pipirų miltelių,
- 3 š. skrudintų saulėgrąžų sėklų aliejaus (nerafinuoto).
Kaip gaminti:
Buroką, kriaušę ir avokadą supjaustyti kubeliais. Žirnelius nuplauti šaltu vandeniu.
Viską sumaišyti, sudėti kopūstus, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Įpilti aliejaus ir dar karta gerai išmaišyti.
Spanguolių (arba kitų uogų) kisielius
Ingredientai:
- 2 š. ispaninių šalavijų (čia) sėklų,
- 4 st. vandens,
- 1 st. uogų,
- 3 š. medaus.
Kaip gaminti:
Sėklas užpilkite 1 st. vandens. Labai gerai išmaišykite ir palikite brinkti 1 val.
½ st. uogų sutrinti smulkintuvu kartu su vandeniu ir medumi. Suberti likusias uogas, sėklas ir viską gerai išmaišyti.
Kampanija „Penki per dieną“
Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus prasidėjusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.