Taip pat skaitykite: Šventinės įdomybės: ko nežinojote apie Kalėdas
Astrologė Lana Kutkytė: kuo ypatinga šių metų Kūčių diena?
1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.
2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas. Susukite filė suktinukus ir persmeikite mediniais smeigtukais.
3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Slyvas supjaustykite juostelėmis.
4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę, ant viršaus – silkių suktinukus.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kaliaropes ir burokėlius išvirkite.
2. Obuolį supjaustykite kubeliais, porą susmulkinkite.
3. Viską parūgštinkite citrinos sultimis, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
4. Užpilkite rapsų aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta Martinkevičiūtė
1. Baravykus pamirkykite ir išvirkite pasūdytame ir laurų lapeliais pagardintame vandenyje.
2. Aliejuje ištroškinkite smulkintą svogūną bei cukiniją.
3. Suberkite baravykus, supilkite pomidorų padažą ir dar patroškinkite. Jei reikia, dar pagardinkite laurų lapeliais ir pipirais. Kai atvės, sumaišykite su gabalėliais pjaustyta silke.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Razinas išmirkykite vandenyje, geriausiai per naktį.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir kartu su išmirkytomis razinomis patroškinkite keptuvėje.
3. Baigiant troškinti, sudėkite kvapiuosius pipirus, cinamoną, pomidorų padažą. Palaukite, kol padažas atvės, ir tuomet dėkite šalia supjaustytos silkės.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Į verdantį vandenį (ingredientų kiekis nurodytas 1 litrui vandens) suberkite kubeliais smulkintą moliūgą bei cukrų ir pavirkite 5 min.
2. Tuomet supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, pagal skonį įdėkite citrinos rūgšties bei imbiero šaknies ir užvirkite.
Linkiu pabandyti!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Mandarinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais.
2. Atskirai išplakite visas padažo sudedamąsias dalis ir juo užpilkite daržoves. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite bent 20 minučių pastovėti.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus užpilkite vandeniu ir palaikykite, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Džiovintus vaisius sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami dar kelias minutes pakepkite.
2. Sudėkite pomidorų padažą, pabarstykite pipirais, cinamonu ir kelias minutes pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
3. Silkių filė supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Silkės filė supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis.
2. Ananasus supjaustykite 1 cm storio kvadratėliais, papriką – 0,5 cm kvadratėliais. Viską sudėkite į dubenėlį, įkrėskite pomidorų padažo ir gerai sumaišykite. Palikite šaldytuve bent 0,5 val.
3. Puoškite petražolių arba krapų šakele.
1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .
2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.
Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.
1. Pupeles užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, užvirinkite ir virkite 5 min. Išjunkite ugnį ir palikite porą valandų brinkti.
2. Jei dar liko vandens, nukoškite, įpilkite švaraus šalto, kad pupeles visiškai apsemtų, užvirinkite, uždenkite ir ant labai mažos ugnies šutinkite, kol suminkštės, bet nesubirs.
3. Išvirusias pupeles sumaišykite su visais kitais recepte nurodytais produktais, sukrėskite į negilią skardą ir kepkite 150 °C orkaitėje 2–3 val. (nelygu pupelių rūšis). Retkarčiais pamaišykite. Iškepę pupelės turi būti sausos.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Išdarinėtą, nuvalytą ir nuplautą žuvį gerai nusausinkite. Citrinų sultis sumaišykite su dviem šaukštais aliejaus ir šiuo mišiniu iš visų pusių įtrinkite žuvį. Kol bus ruošiamos daržovės, laikykite šaldytuve.
2. Česnakus sugrūskite, pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūnus – plonais žiedais, papriką, išėmus sėklas, – nedideliais kvadratėliais. Citriną kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais, cukiniją – taip pat, tik truputį storesniais. Salierų lapkočius supjaustykite plonais, bulves – 1 cm storio griežinėliais.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite keturis šaukštus aliejaus, sudėkite česnakus, pomidorus, svogūnus, paprikas, citrinos griežinėlius, cukinijas, salierus, špinatus ir petražoles. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 20 min.
4. Supilkite vyną, pomidorų sultis, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir troškinkite dar 5 min.
5. Į didelį pailgą karščiui atsparų indą įdėkite žuvį, ant jos sukrėsti daržovių troškinį, ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius, apšlakstykite likusiu aliejumi ir kepkite 190 °C orkaitėje 45 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
2. Pomidorus padalykite puselėmis, svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais. Sukapokite krapus.
3. Dubenyje sumaišykite pupeles, pomidorus, svogūnų laiškus ir krapus. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Žuvis nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska bei prieskoniais ir palikite per naktį.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejaus ir trumpai apkepkite žuvis. Nuskustas ir nuplautas morkas sutarkuokite, svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais.
- Į puslitrinius stiklainius įmeskite po laurų lapelį ir sluoksniuokite morkas, svogūnų žiedus, keptas žuvis, pagardinkite pipirais, vėl dėkite sluoksnį morkų, svogūnų ir t. t. Į kiekvieną stiklainį įpilkite keturis šaukštus aliejaus. Šliūkštelėkite vandens, palikdami maždaug tris centimetrus iki viršaus, pridenkite dangteliais ir dėkite į šaltą orkaitę. Stiklainiai neturi liestis nei vienas su kitu, nei prie orkaitės sienelių.
- Nustatykite 200 laipsnių temperatūrą ir kaitinkite konservus tris valandas. Prižiūrėkite, kad neišgaruotų skystis – jei taip atsitiko, įpilkite dar vandens. Karštus stiklainius sandariai užsukite. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Žuvį nuskuskite, išdarinėkite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais plonais gabaliukais.
- Pasūdykite, apvoliokite miltuose ir keptuvėje su aliejumi iškepkite. Atvėsinkite.
- Į užvirintą vandenį dėkite laurų lapelių, pipirų, druskos, cukraus, nuskustą ir griežinėliais supjaustytą morką. Virkite, kol morka paminkštės.
- Supilkite actą – tiek, kad ragaujant atrodytų, jog šio kiek per daug. Marinatas turi būti skanus, saldžiarūgštis, bet ne per silpnas.
- Į švarius stiklainius sukiškite karpį, užpilkite marinatu (galite ir atvėsintu), sandariai uždarykite. Šie konservai skaniausi po dviejų ar trijų dienų. Šaldytuve galite laikyti kelias savaites. Panašiai marinuojamos keptos stintos, strimelės.
Beje, su morkomis galite apvirti pusžiedžiais pjaustytų svogūnų. Taip pat juos galite ne virti marinate, o kepti su žuvimis ir į stiklainius dėti apkeptus.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
- Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
- Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
- Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
- Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
- Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
- Morkas ir svogūnus nulupkite. Nuplautas daržoves supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Česnakus ir grybus taip pat susmulkinkite.
- Į didelį puodą supilkite aliejų, įkaitinkite, sudėkite daržoves, grybus ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol daržovės paminkštės. Suberkite cukrų, pipirus.
- Dar šiek tiek pakaitinkite, tada supilkite druską ir galiausiai actą.
- Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Šia mišraine galite pagardinti ir verdamą sriubą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Stiklinę kviečių grūdų nuplaukite ir pamerkite nakčiai.
- Išmirkusius kviečius nuplaukite šaltu vandeniu. Tada suberkite į verdantį truputį pasūdytą vandenį. Virkite, kol suminkštės.
- Virtus grūdus nukoškite.
- Aguonas užplikykite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Tada 2 kartus permalkite mėsmale.
- Kviečius valgykite su aguonomis, pagardintus medumi.
- Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, palikite kelioms valandoms arba dar geriau per naktį, kad išbrinktų.
- Vandenį nupilkite, tada aguonas 2-3 kartus permalkite mėsmale arba sugrūskite mediniu grūstuvu (kočėlu).
- Užpilkite virintu vėsintu vandeniu, perkoškite per tankų sietelį, pasaldinkite medumi ar cukrumi (aguonų pieną galima palikti ir su tirščiais). Aguonų pienu per Kūčias tradiciškai gardinami kūčiukai, kviečiai ir kai kurie kiti patiekalai.
- Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
- Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
- Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
- Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
- Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
- Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
- Bulves išvirkite ir sutrinkite, sumaišykite su virtais ryžiais.
- Morkas sutarkuokite ir pakepinkite su smulkintu svogūnu.
- Sumaišykite visus ingredientus – bulves, ryžius, morkas su svogūnais, pagardinkite druska, smulkintais žalumynais.
- Formuokite iš gautos masės kotletus ir apkepkite juos keptuvėje.
- Baklažanus perpjaukite pusiau, išskobkite ir minkštimą susmulkinkite.
- Morkas sutarkuokite, svogūną susmulkinkite, pakepinkite kartu su grybais, baklažano minkštimu ir trintais pomidorais. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Gauta mase įdarykite baklažanus ir kepkite orkaitėje, kol jie suminkštės. Papuoškite žalumynais ir smulkinta paprika.
- Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
- Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
- Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
- Silkę nuplaukite, nuvalykite, išdarinėkite ir supjaustykite maždaug 2 cm gabaliukais.
- Pipirus sutrinkite, morką ir svogūną supjaustykite žiedeliais.
- Paimkite 1 l talpos indą ir sudėkite ten sluoksniais svogūną, morką, citriną, pjaustytą griežinėliais, cukrų, pipirus, žuvį. Taip susluoksniuokite visus ingredientus ir 2-3 dienas laikykite šaltai.
- Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
- Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
- Supjaustykite visus ingredientus panašaus dydžio kubeliais ir užverkite ant smeigtukų. Tarkime, tokia tvarka: duona, silkė, pomidorai, agurkai ir pan.
- Ingredientus galite keisti savo nuožiūra, įtraukti ananasus, marinuotas morkas, vyšninius pomidorus ir t. t.
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite aliejumi, citrinos sultimis, pipirais.
- Jeigu patiekalą ruošiate ne pasninkui, bet kitoms progoms, tuomet vietoje alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių galite naudoti grietinę ar majonezą.
- Virtus burokėlius ir agurkus supjaustykite kubeliais, silkę – gabaliukais, svogūnus – žiedeliais.
- Viską sumaišykite ir paskaninkite aliejumi bei mėgstamais prieskoniais.
- Silkę nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Svogūną ir morkas supjaustykite žiedeliais, sutrinkite kalendros sėklas.
- Į indą sudėkite garstyčias, druską, cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite aliejų, ir, gerai išmaišę, actą. Kai padažas taps vientisos masės, supilkite ir sutrintas kalendros sėklas. Padažo paragaukite, ar užtenka prieskonių, ar priimtinas jo skonis.
- Dabar sluoksniuokite silkę su morkomis ir svogūnais ir apliekite gautu padažu. Marinuokite 1-2 dienas.
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite kelias minutes pravėsti, o tada supilkite į arbatos sietelį, kad skystis nutekėtų.
- Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu.
- Palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad viskas suputotų, tada įmaišykite aguonas ir aliejų.
- Suberkite visus miltus ir žiupsnelį druskos.
- Rankomis minkykite tešlą apie 10–15 minučių, padėkite į lengvai riebalais pateptą dubenį ir apdenkite maistine plėvele.
- Po valandos, kai tešla gerokai pakyla, rankomis formuokite mažojo piršto storio dešreles, pjaustykite mažyčiais gabalėliais (nes kepant išsipūs) ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Jei orkaitė turi tokią funkciją, nustatykite, kad keptų tik iš viršaus ir įkaitinkite iki 200 laipsnių. Jei orkaitė tokios funkcijos neturi, arba yra dujinė – kepkite kūčiukus 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.
Receptas iš: g-blogas.lt
Taip pat skaitykite: Verta žinoti: produktų svorio lentelė, produktų ir alkoholio kaloringumas