2022 12 18

Kulinarijos ekspertai – apie nemirtingą baltąją mišrainę: ką verta žinoti?

Baltoji mišrainė – didžiųjų švenčių klasikų klasika, daug kas ją mena dar iš vaikystės, kai konservuoti žirneliai nebuvo tokie jau dažni svečiai parduotuvių lentynose. Kurį laiką jos populiarumas gal ir buvo kiek prislopęs, tačiau dabar ji vėl atgimė ir grįžo ant stalų.
Balta mišrainė
Balta mišrainė / Vida Press nuotr.

Ši mišrainė – vienas tų patiekalų, kurio griežto kanoninio recepto net nėra. Visi lyg ir žino, ką į ją reikia dėti – virtų bulvių bei morkų, žirnelių, agurkėlių, kiaušinių, tačiau jei atsiranda vienas kitas papildomas ingredientas, niekas dėl to neverkšlena – tik dar įdomiau.

Trijų kulinarų klausėme, kaip jie ruošia baltąją mišrainę – ar ji klasikinė, ar papildyta įdomybėmis. Savo patarimais pasidalijo restorano „Neringa“ virtuvės šefė vilnietė Honorata Lyndo, tinklaraštininkas, kulinaras klaipėdietis Aurimas Alionis ir tinklaraštininkė, kulinarė kaunietė Laura Galkinaitė.

Virtuvės šefė Honorata Lyndo pritaria minčiai, jog pastaraisiais metais ant stalo grįžo kai kurių žmonių kiek primiršti nostalgiški patiekalai. „Žinote, juk taip ir sakoma: nauja – tai pamiršta sena. Taip, šiuolaikiniai žmonės mėgsta ragauti naujovių, tačiau atvažiavę pas mamas ar giminaičius daugelis nori ir tos baltos mišrainės. O kuo vyresnis daraisi, tuo tos nostalgijos daugiau“, – sako ji.

Kokie gi yra būtinieji baltosios mišrainės ingredientai, be kurių ji net negalėtų tokia vadintis?

Vida Press nuotr./Baltos mišrainės ingredientai
Vida Press nuotr./Baltos mišrainės ingredientai

Tai nekintamas penketukas: virtos bulvės, virtos morkos, konservuoti žirneliai, rauginti agurkai ir virti kiaušiniai. Šeštasis būtinas ingredientas – viską suvienijantis majonezas. Anot H.Lyndo, paprastai morkos ir bulvės šiai mišrainei verdamos su odele, o tai daroma dėl poros priežasčių: taip daržovės turi daugiau skonio ir išsaugoma daugiau maistinių medžiagų. „Tačiau žinau žmonių, kurie verda jau nuluptas morkas ir bulves, jiems taip patogiau ir paprasčiau, nėra tame nieko blogo. Taip pat neretai konservuoti žirneliai keičiami šaldytais ir blanširuotais, tokį pakeitimą kai kas daro dėl skonio, kai kas dėl gražesnės žirnelių spalvos. Aišku, klasika yra konservuoti žirneliai“, – sako ji.

Asmeninio albumo nuotr. /Honorata Lyndo
Asmeninio albumo nuotr. /Honorata Lyndo

Nuo senų laikų šiai mišrainei dažniausiai naudojami rauginti agurkai, tačiau jei kas nors jų nemėgsta ar neturi, kuo puikiausiai galima juos keisti marinuotais.

Dalies žmonių nemalonės yra nusipelnęs majonezas, nors klasika yra skaninti mišrainę tik juo. Tačiau panorus galima rinktis liesesnį majonezą, galima jį maišyti su grietine ar jogurtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis