Plikyta tešla gaminama iš miltų, vandens arba pieno, kiaušinių ir sviesto. Ji ypatinga tuo, kad prieš kepimą kai kurie jos produktai kaitinami.
Kepant ant pyragaičių paviršiaus greitai užsideda plutelė, o viduje susidarę garai, neturėdami pro kur išeiti, pyragaičius išpučia. Todėl jie gerai iškyla ir būna tuščiaviduriai. Jų ertmes galima pripildyti mėgstamo kremo ar džemo.
Iš plikytų pyragaičių galima sudėlioti ir įdomų torto pagrindą, papuošti jo viršų. Juos galima formuoti ne tik kauburėlių, bet ir riesčių su skyle, lizdelių, lazdelių, trikampėlių pavidalo.
Plikytos tešlos receptas
- Miltus plikyti reikia trumpai – 1–2 min. Per ilgai kaitinant iš tešlos išsiskiria sviestas ir ji būna sugadinta.
- Tešlai reikėtų imti aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Prastesnių miltų tešla blogai kyla ir nesudaro viduryje ertmių.
- Plikytos tešlos kietumą galima reguliuoti kiaušiniais. Tešla turi būti tokia, kad išspausti į skardą pyragaičiai išlaikytų formą, nesklistų į šalis. Jei tešla bus per minkšta – ištiš ir kepdama neiškils. Jeigu bus per kieta – blogai kils, sutrūkinės paviršius, pyragaičių kraštai užsiries į viršų. Jei matai, kad tešla reikiamo kietumo, o kiaušinių dar liko – daugiau jų nebemušk, o jeigu tešla per kieta, kiaušinių imkite daugiau negu nurodyta recepte.
- Tepdama skardą riebalų nepadauginkite, nes pyragaičiai bus skylėta apačia.
- Geriausia formuoti nedidelius, maždaug graikinio riešuto dydžio, pyragaičius, nes kepdama tešla labai išsipučia. Tarpai tarp jų turėtų būti 3–4 cm.
- Jei kepimo temperatūra bus per žema, pyragaičiai neiškils, o jei per aukšta – kils blogai, paviršius trūkinės.
- Jei plikytos tešlos pyragaičius į skardą išspausite švirkštu pro dantytą vamzdelį, jie trūkinės mažiau.
Ingredientai
Kumpis:
150.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Kaip gaminti
1. Vandenį supilkite į puodą ir luktelėkite, kol užvirs. Sudėkite smulkintą sviestą ir išmaišykite.
2. Toliau maišydama suberkite miltus. Masę kaitinkite, kol ji taps gelsvos spalvos ir atšoks nuo puodo dugno.
3. Į atvėsusią masę po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išsukite. Sukrėskite ją į konditerinį švirkštą.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jo švirkštu iš tešlos suformuokite apvalius norimo dydžio pyragėlius ir 15–20 minučių pašaukite į 220 0C karštumo orkaitę. Atvėsusius pyragaičius perpjaukite skersai pusiau.
5. Varškę išsukite su grietinėle. Suberkite smulkintus žalumynus, sudėkite trintus česnakus, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Gauta mase storai aptepkite apatines pyragėlių puseles, ant viršaus uždėkite po plonytį kumpio griežinėlį. Užvožkite pyragėlių „kepurėles“.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti
1. Į puodą supilkite pieną, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, įberkite druskos ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.
2. Puodą vėl statykite ant ugnies ir maišykite, kol tešla sulips į vieną gabalą ir atšoks nuo puodo dugno. Tešlą iš puodo perdėkite į molinį ar stiklinį dubenį ir šiek tiek atvėsinkite.
3. Nuolat maišydami į tešlą vieną po kito įmuškite kiaušinius. Tešla turi būti elastinga, vientisa, blizganti ir ganėtinai tąsi – pakelta lengvai drykti nuo šaukšto.
4. Skardą išklokite kepimo popieriumi, plonai patepkite riebalais ir pabarstykite miltais.
5. Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį ir atokiai vienas nuo kito išspauskite norimos formos pyragaičius.
6. Kepkite iki 200–220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol pyragaičiai gražiai pagels. Kepimo metu orkaitės negalima atidarinėti, kad kepinukai nesukristų.
7. Iškepusius ataušinkite, kiekvieną įpjaukite ir pripildykite kremo, plaktos grietinėlės ar tiršto džemo. Viršų apibarstykite cukraus pudra, aptepkite citrininiu glajumi, šokolado glazūra ir pan. Įdarą galite dar pagardinti bei papuošt mėgstamomis uogomis.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (tešlai)
Pudingas:
1.00 vnt. (vanilinis - kremui)
Cukrus:
5.00 valg. š. (5 - 6 valg. š. - kremui)
Kaip gaminti
1. Vandenį supilkite į puodą, sudėkite pjaustytą sviestą, įberkite druskos ir užvirinkite. Po truputį berkite miltus ir maišant kaitinkite ant didelės ugnies, kol tešla atšoks nuo dugno. Puodą statykite į šaltą vandenį ir plakdami elektriniu plaktuvu po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite, kol tešla taps vientisa ir blizgi.
2. Tešlą sukrėskite į konditerinį švirkštą ir juo į kepimo popieriumi išklotą skardą atokiau vienas nuo kito išspauskite mažo kiaušinio dydžio gumulėlius. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
3. Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje. Mažesnę dalį pieno sumaišykite su pudingo milteliais ir cukrumi. Likusį pieną ir grietinėlę pakaitinkite, maišant supilkite pudingo masę. Kai užvirs, nukaiskite ir šiek tiek atvėsinkite. Įmaišykite išbrinkusią želatiną. Iškepusių pyragaičių viršų prapjaukite, vidų pripildykite kremo.
4. Ant kremo pyragaičiuose uždėtkite serbentų. Apibarstykite milteliniu cukrumi.
|
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (0,5 - tešlai)
Žuvis:
250.00 g (karšto rūkymo skumbrės - įdarui)
Medus:
1.00 arbat. š. (0,5 - įdarui)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių - įdarui)
Kaip gaminti
- Vandenį su sviestu ir druska užvirinkite, suberkite miltus ir intensyviai išmaišykite. 3 – 4 minutes paaušinkite ir po vieną muškite kiaušinius, nuolat maišydami.
- Geriausia maišyti mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Pyragaičius spauskite per konditerinį maišelį arba formuokite šaukštu. Priklausomai nuo dydžio, pyragaičiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė (maždaug po 15 min), temperatūra sumažinkite ir baikite kepti 170 – 180 C temperatūroje – apie 15-20 min.
- Pyragaičius ataušinkite ant grotelių.
- Skumbrę ir maskarponę sutrinkite iki vienalytės masės, palaipsniui pilkite grietinėlę ir ja reguliuokite masės tirštumą. Supilkite garstyčias, citrinos sultis ir medų. Viską gerai išmaišykite.
- Žuvies kremu įdarykite pyragaičius. Šiuo atveju geriausia nupjauti pyragaičių viršūnėles, nei spausti į vidų (masė gana sunkiai spaudžiasi).
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
Suskleisti