Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kulinarijos studija kviečia švęsti gegužines prie grilio: originalios idėjos ir ėrienos receptas

Gegužės vidurys – pats laikas namų virtuvę iškraustyti į lauką. Iniciatyva, kviečianti atgaivinti linksmų vasaros sutiktuvių – gegužinių – tradiciją ir sukurti naują nacionalinę šventę, ragina šiandien su šeimomis išeiti į lauką ir šventiniam stalui pasiruošti grilio patiekalų.
Gegužinių stalui – kepta ėriena
Gegužinių stalui – kepta ėriena / Kulinarijos studijos, Vida Press nuotr.

Kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ vadovė Eglė Vaicekauskaitė pataria, ką šiuolaikiško, gardaus, įdomaus, bet nesudėtingo galima pasigaminti ant grilio.

Visas pasaulis – lėkštėje

„Aplink pasaulį keliauti fiziškai kol kas negalime, todėl net švęsdami lietuviškas gegužines, patirti pasaulį galime lėkštėje. Pastaruoju metu daugiau laiko leidžiame namuose, su artimaisiais, kartu gaminame, šylant orams – kieme ar gamtoje. Tam idealiai tinka patiekalai, ruošti ant ugnies – taip keliaujame aplink pasaulį, prisimindami gražiausias ir skaniausias pasaulio virtuves“, – pranešime žiniasklaidai cituojama pašnekovė.

Kulinarijos studijos nuotr. /Eglė Vaicekauskaitė
Kulinarijos studijos nuotr. /Eglė Vaicekauskaitė

Ji sako, jog tiesiai nuo grilio ant mūsų stalo gali persikraustyti bene visi pasaulio kraštai: graikiški ėrienos šonkauliukai su dzadzikio padažu, Kaukazo šašlykai, ispaniška paelija, amerikietiški burgeriai, japoniškas yakitori, šviežios lietuviškos grilyje rūkytos žuvys ar ant ugnies virtos sriubos, originaliai paruošti grilio desertai.

Japoniškas vištienos patiekalas „jakitori“
Receptas: Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 6.00 vnt. (šlaunelių be kaulo)
Ryžių degtinė sakė: 4.00 valg. š. (padažui)
Sojos padažas: 5.00 valg. š. (padažui)
Mirinas: 1.00 valg. š. (padažui)
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kukurūzų krakmolas: 0.50 arbat. š. (sumaišyto su šaukštu vandens; padažui)
Kaip gaminti

Yra kelios „jakitori“ padažo rūšys, šiandien jums siūlau išbandyti be druskos, bet su cukrumi. Ypatingo skonio suteiks sakė ir mirino padažas.

1. Pirmiausiai bambukinius iešmelius bent pusvalandžiui pamerkite į vandenį.

2. Mažame prikaistuvyje sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus krakmolą.

3. Užvirinkite padažą ir ant mažos ugnies pavirkite apie 10 minučių. Supilkite išmaišytą vandenyje krakmolą ir dar pakaitinkite padažą, kol sutirštės (jei padažas per tirštas – įpilkite vandens).

4. Supjaustykite vištieną ir svogūnus „kąsneliais“.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (grilio režimas). Arba pasiruoškite žarijas kepsninėje.

6. Suverkite vištienos gabalėlius paeiliui su svogūno gabalėliais ant iešmelio.

7. Kepkite orkaitėje ant grotelių arba kepsninėje, kelis kartus aptepdami vištieną padažu. Kepkite, kol kepsneliai bus iškepę, bet minkšti.

8. Patiekite vienus arba su ryžiais ir valgydami būtinai kepsnelius pavilgykite likusiame „jakitori“ padaže.

Suskleisti

Grilis nėra tik grotelės ir iešmai – jį galima puikiai išnaudoti kaip orkaitę, prisiminti kepimą ant akmens, špižinius puodus, trikojus, didelius puodus sriubai, plovui ar tiesiog arbatai.

Lietuviški akcentai

Nesvarbu, kur keliautumėte gamindami grilio patiekalus, E.Vaicekauskaitė siūlo nepamiršti valgomų vietinių lietuviškų augalų, kurių galima rasti čia pat, savo kieme ar sode.

Gegužę žaliuoja dilgėlės, garšvos, laukiniai česnakai, rūgštynės, krienų lapai, kiaulpienės ir visos skaniausios prieskoninės žolelės, vaismedžių ir uogų pumpurai. Iš visų šių žalumynų galima ruošti salotas, naminius pesto padažus, aliejus, arbatas ar net gaiviuosius gėrimus.

Meškinių česnakų pesto
Receptas: Meškinių česnakų pesto padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Meškiniai česnakai: 20.00 vnt. (lapelių)
Petražolės: 1.00 sauja
Džiūvėsiai: 30.00 g (šviežių baltos duonos)
Lazdynų riešutai: 50.00 g (lengvai paskrudintų, be odelių)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (arba šalto spaudimo rapsų aliejaus)
Medus: 0.50 arbat. š. (arba agavų sirupo)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Nuplautus ir labai gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir riešutais. Kelis kartus pulsuojančiu režimu pasukite, tada supilkite aliejų ir plakite, kol gausite norimą konsistenciją (man patinka, kai lieka smulkių grūdelių). Pabaigoje pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu medaus arba agavų sirupo.

Suskleisti
Ridikų lapelių pesto
Receptas: Ridikų lapų ir moliūgų sėklų pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Moliūgo sėklos: 120.00 g
Ridikų lapai: 2.00 sauja (jaunučių)
Sūris: 30.00 g (tarkuoto sendinto)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šios ims spragsėti. Leiskite atvėsti.

2. Į virtuvinio kombaino smulkintuvo indą suberkite kepintas moliūgų sėklas ir ridikų lapus. Smulkinkite apie 30 sekundžių, suberkite tarkuotą sendintą sūrį, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite pertrintą česnaką, pagardinkite viską citrinos sultimis, druska ir pipirais. Smulkinkite, kol viskas susimaišys į vientisą pesto padažą.

Suskleisti

Tradicinės lietuviškos virtuvės mėgėjai tikrai nepamirš ir daržovių pažibos – bulvės. Ant grilio puikiai galima paruošti bulvinius blynus, bulvių plokštainį, kepti bulves lauže.

Vegetarų hitas – daržovių kepsniai

E.Vaicekauskaitė sako, kad atsisakantieji mėsos taip pat turi nemenką pasirinkimą gamindami ant grilio. Šių metų madingiausias pasirinkimas – žiedinio kopūsto kepsnys, prie kurio derinami įvairūs garnyrai, nuo tiesiog šviežių žalumynų iki fermentuotų daržovių.

Keptos saldžiosios bulvės
Receptas: Ant grilio keptos saldžiosios bulvės su medumi
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 5.00 vnt. (didelės)
Sviestas: 150.00 g (tirpinto)
Medus: 90.00 g (skysto)
Kario prieskoniai: 4.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite kepsninę.

2. Bulves nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.

3. Sviestą, medų ir kario prieskonius išmaišykite atskirame inde.

4. Vieną bulvių pusę ištepkite medaus, sviesto ir kario mišiniu.

5. Bulves dėkite ant grotelių taip, kad ištepta pusė būtų apačioje, bei kitą bulvių pusę pagardinkite norimais prieskoniais. Uždenkite kepsninę ir palikite kepti, retkarčiais apversdami, kad bulvės nesudegtų.

6. Kepkite apie 20 minučių, bet nepamirškite paragauti – tai geriausias būdas patikrinti, ar bulvės iškepusios.

Suskleisti
Svieste keptas žiedinis kopūstas
Receptas: Svieste keptas žiedinis kopūstas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 27
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 50.00 g
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, lapai pašalinti ir nupjautas kotas)
Česnakai: 3.00 skiltelės (supjaustytos plonomis riekelėmis)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelės šviežio)
Kaip gaminti

1. Imame puodą tokį, kad jame laisvai tilptų žiedinis kopūstas. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, sudedame česnako skilteles ir čiobrelius.

2. Ant viršaus „sodiname“ žiedinį kopūstą, uždengiame dangčiu, troškiname 20-30 minučių – įkišus peilį jis turi lengvai slysti.

3. Patiekiame kartu su karamelizuotais česnakais ir užpilame sviestu, kuriame troškinosi.

Suskleisti

Pasak kulinarijos studijos vadovės, veganiško grilio stalo skonių įvairovė prilygsta visavalgių patiekalams. Čia taip pat galima atrasti skirtingų šalių skonių paletę: japoniškas miso baklažanas, kimčiai ir kiti fermentuoti ar rauginti produktai, visavalgių naudojami kaip garnyras, tofu burgeriai, jūržolės, ispaniškos paelijos variacijos, veganiški takai, indiškas tikka masala troškinys ir pan.

Kulinarijos studijos nuotr. /Gegužinių stalas
Kulinarijos studijos nuotr. /Gegužinių stalas

Finišui – desertai ant grilio

Pašnekovė ragina įkūrus grilį nepamiršti ir desertų, taip paruošti jie tikrai skanūs, o dažnai ir kur kas sveikesni. Grilyje skanu paruošti visus vaisius nuo lietuviškų obuolių, slyvų iki egzotiškesnių variantų, pvz., ananasų.

„Tai gali būti grilyje keptas ananasas su bazilikų maskarpone, karamelizuotas obuolys su cinamonu, šokoladinis bananas ar pats skaniausias keptas varškės sūris su medum ir čiobreliu“, – saldžius pasirinkimus vardija kulinarijos studijos vadovė.

Kepami bananai
Receptas: Grilyje kepti bananai su maskarponės kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Bananai: 8.00 vnt. (nedideli)
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Romas: 1.00 valg. š. (jei neturite, nenaudokite, tačiau su romu desertas skanesnis)
Kaip gaminti

1. Vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą, cinamoną ir romą, sudėkite ir maskarponės sūrį, labai gerai viską išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kol bus paruošti bananai.

2. Nenuluptus bananus dėkite ant grilio ir kepkite ant intensyvios ugnies 8–12 min. Geriau, jei kepant neatsitrauktumėte nuo ugnies ir bananus nuolat vartytumėte. Jie bus iškepę, kai visa žievė pajuos ir jausite, jog bananas viduje suminkštėjo.

3. Patiekite bananus lėkštėje nenuluptus, tik gerokai įpjovę odą (kad matytųsi iškepęs vaisius) ir uždėję po didelį šaukštą kremo.

Pasiūlymas Nr. 1: Jei norite daugiau skonio, vos tik bananams iškepus, kol dar karšti, prapjaukite žievę ir ant minkštimo uždėkite smulkinto juodojo šokolado – tegul jis išsilydo. O tada patiekite, kaip aprašyta anksčiau.

Pasiūlymas Nr. 2: Jei neturite maskarponės sūrio, galite patiekti bananus su ledais, nebus taip subtilu ir netikėta, tačiau derinys taip pat išeis puikus.

Suskleisti
Ananasai ant grotelių
Receptas: Ananasai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Romas: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Medus: 3.00 valg. š.
Kokosų pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.  
  2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
  3. Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
  5. Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
  6. Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti

Iniciatyva „Naujoji gegužinė 515“ šiemet kviečia linksmai švęsti gegužės 15-ąją bei atgaivinus gegužines sukurti naują šiuolaikiškos nacionalinės šventės tradiciją.

E.Vaicekauskaitė dalijasi grilio receptu, kuris puikiai tiks gegužinių stalui:

Ėrienos nugarinė su kaulu (chops) su petražolių salotomis

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 12 vnt. ėrienos nugarinė su kaulu (chops) gabaliukų (neapipjaustytų, nusausintų);
  • druskos.

marinatui:

  • 240 ml nugriebto pieno jogurto (ne graikiško);
  • 1 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato.

salotoms:

  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 220 g petražolių;
  • 1 valg. šaukšt. šviežios citrinos sulčių;
  • 2 arbat. šaukšt. žagrenio;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Ėrieną gerai įtrinti druska. Sumaišyti marinatą, sudėti mėsą ir laikyti šaldytuve 3–12 val.

2. Ant įkaitinto grilio kepkite ėrieną iki norimo iškepimo lygio (medium-rare reiktų kepti apie 3 min. kiekvieną pusę). Iškepus leiskite mėsai „pailsėti“ 5–8min.

3. Paruoškite salotas. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Petražoles stambiai supjaustykite (galite naudoti ir kitas prieskonines žoleles ar salotas, kurios auga jūsų kieme). Viską sumaišykite, pagardinkite druska, žagreniu ir įspauskite šiek tiek šviežių citrinos sulčių.

4. Sudėkite ėrieną ant medinės lentos, o ant viršaus – petražolių salotas.

Vida Press nuotr./Kepta ėriena
Vida Press nuotr./Kepta ėriena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos