Lęšiai – puikus produktas, ypač turtingas baltymų. Senovėje lęšius vadindavo neturtingųjų mėsa, dabar juos mėgsta sveikata besirūpinantys žmonės. Lęšius panaudoti galima labai universaliai.
Trumpai apie lęšius
♦ Raudonieji skaldyti lęšiai lengvai suverda, todėl labiausiai tinka tyrsriubėms, košėms, paštetams, apkepams, užtepėlėms gaminti.
♦ Rudieji (žalieji) lęšiai – stambiausi lęšiai, pusiau suverda. Tinka sriuboms, košėms, plovams.
♦ Juodieji lęšiai – smulkiausi lęšiai, primena juoduosius ikrus, todėl vadinami Beluga. Nesuverda, nekeičia spalvos, bet smarkiai dažo, todėl į tai reikia atkreipti dėmesį verdant juos su kitais produktais. Ypač tinka salotoms, užkandžiams, pagrindiniams patiekalams.
♦ Prancūziški smulkūs žalieji lęšiai de Puy nesuverda, šiek tiek keičia spalvą ir dažo kitus produktus, todėl norint virti iš jų sriubą, geriau juos išvirti atskirai, perskalauti virintu vandeniu ir tik tada dėti į sriubą. Puikiai tinka salotoms, pagrindiniams patiekalams.
Lęšių rūšis | Virimo laikas (min.) |
Raudonieji skaldyti lęšiai | 12–15 |
Rudieji (žalieji Laird, Saabar Masoor, Anfija, Petrovskaja) lęšiai | 25 |
Juodieji Beluga lęšiai | 25-30 |
Prancūziški smulkūs žalieji lęšiai de Puy | 20-25 |
IŠMĖGINKITE
Shutterstock nuotr./Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis |
Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis