„Minkšti, troškinti obuoliai su cinamonu, ant viršaus traškus tešlos trupinių sluoksnis ir šalti ledai sukuria tobulą skirtingų tekstūrų bei skonių kombinaciją. Visa gaminimo eiga tokia paprasta ir elementari, kad net nežinau, ar yra galimybė, kur suklysti. Vis tik, yra keli pagrindiniai sėkmės niuansai: obuolius šiam pyragui rinkitės tik kietus, kad kepimo metu jie nepavirstų koše ir pasistenkite surasti „light muscovado" cukraus. Šis cukrus yra minkštas ir drėgnas kaip šlapias smėlis, o jame esantis didelis kiekis natūralios melasos suteikia išskirtinę tekstūrą, skonį bei aromatą. Vienu metu jis buvo dingęs iš prekybos vietų, todėl teko užsisakyti internetu, bet šiam obuolių pyragui jis pats tinkamiausias ir vertas paieškų.
Šis pyragas skaniausias šiltas, bet obuolius galite pasiruošti iš anksto, prieš kelias valandas ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. O artėjant deserto metui greitai sumaišyti trupinių mišinį ir pašauti kepti. Ir būtinai pasirūpinkite ledais ar plakta grietinėle, nes be jų desertas nebus išbaigtas“, – rašo V.Bernatavičienė.
Skanaus!
Jums reikės:
- apie 1 kg kietų obuolių (8 vidutinio dydžio);
- 30 g balto cukraus (apytiksliai 2 nubraukti šaukštai);
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
- 0,5 arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
- 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- 1 šaukšto vandens;
- sviesto kepimo formelės aptepimui;
- 20 cm. skersmens apvalios ir sandarios kepimo formelės arba kitos panašaus dydžio;
- vanilinių ledų arba plaktos ir pasaldintos grietinėlės patiekimui.
Trupiniams:
- 200 g baltų kvietinių miltų;
- 125 g šalto, 82 proc. riebumo sviesto (iš šaldytuvo, ne kambario temperatūros) supjaustyto kubeliais;
- 125 g. šviesaus „light muscovado“ cukraus;
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C. Kepimo formelę gerai ištepkite sviestu.
2. Pasverkite apie 300 g obuolių, juos nuplaukite, nulupkite, supjaustykite didesniais gabalėliais ir atidėkite į dubenį.
3. Likusius 700 g obuolių taip pat nuplaukite, nulupkite, supjaustykite didesniais gabalėliais ir sudėkite į kitą dubenį. Ant viršaus suberkite cukrų, maltą cinamoną, citrinos žievelę su sultim, šaukštą vandens ir išmaišykite.
4. Prikaistuvį ar nedidelį puodą įkaitinkite ant aukštos ugnies. Suberkite obuolius sumaišytus su prieskoniais ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 1-2 minutes. Nereikia, kad obuoliai suminkštėtų – svarbiausia, kad sušiltų, ištirptų cukrus ir obuoliai geriau įsisavintų prieskonius.
5. Apkeptus obuolius suberkite į dubenį su neapkeptais (atidėtais 300 g), išmaišykite ir palikite, kad visiškai atvėstų.
6. Atvėsusius obuolius sudėkite į kepimo formelę ir išlyginkite paviršių.
7. Į dubenį įsijokite miltus, įberkite nedidelį žiupsnelį druskos, suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol visas mišinys atrodys kaip džiūvėsėliai.
8. Į miltų ir sviesto mišinį suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Trupinių masę tolygiai paskirstykite ant obuolių. Tik jokiu būdu jos nespauskite, paviršius turi būti purus.
9. Paruoštą obuolių pyragą šaukite į įkaitintą orkaitę (190°C) ir kepkite apie 40 minučių, kol viršus taps gražios auksinės spalvos, o kraštuose pradės kilti obuolių sulčių burbuliukai.
10. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10-15 minučių pailsėti formelėje. To reikia, kad susibalansuotų skoniai ir jis šiek tiek atvėstų, nes ką tik ištrauktas iš orkaitės bus nejuokingai karštas.
11. Didesniu šaukštu dėkite porciją pyrago ir valgykite su šaltais vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. Skanaus!
Recepto šaltinis (su nedideliais pakeitimais): www.sainsburysmagazine.co.uk
Receptu pasidalino Vaida Bernatavičienė, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėja