Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, geriausiomis skoninėmis savybėmis pasižyminčios pomelo rūšys – oranžiniai ir raudonieji didieji greipfrutai – valgiaraštį papildys ir taip trūkstamomis ryškiomis spalvomis.
Nors greipfrutai yra gana įprastas vaisius mūsų šalyje, ne kiekvienas žino, kad jų daugybė rūšių, kurios skiriasi spalva, forma ir, žinoma, skoniu.
Kuo ypatingi milžiniškieji pomelo vaisiai?
Raudonieji ir oranžiniai pomelo yra paprastųjų greipfrutų ir apelsinų hibridas.
Pirmiausia reikia paminėti, kad paprastieji ir pomelo greipfrutai yra tos pačios rūšies vaisiai, priskiriami citrusinių vaisių kategorijai. Tačiau raudonieji ir oranžiniai pomelo yra paprastųjų greipfrutų ir apelsinų hibridas, todėl pasižymi ne tik gražia raudona ar oranžine spalva, bet yra ir saldesnio skonio.
Savo forma šie vaisiai šiek tiek primena kriaušę, o jų minkštimas yra rausvas arba sodriai raudonas. Jis pasižymi saldesniu skoniu. Vitamino C gausiai turintys vaisiai itin tinka pagardinti mėsos ar žuvies patiekalus, paruošti gardžias salotas ar netikėtus desertus. Pasak maisto ekspertės, geriausia šiuos vaisius valgyti šviežius – kruopščiai nuvalius odeles išdalinti skiltelėmis ar pjaustyti gabalėliais ir derinti su kitais produktais.
Europoje šie egzotiški vaisiai užkariavo milijonų žmonių širdis. Ir ne veltui: raudonieji ir oranžiniai pomelo išsiskiria puikiomis skoninėmis savybėmis. Kai kuriems žmonėms paprastieji greipfrutai gali būti per kartūs ar rūgštūs, todėl galima drąsiai rinktis raudonuosius ir oranžinius pomelo. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs.
„Raudonuosius ir oranžinius pomelo vadinu aukso viduriuku – jie nei per saldūs, nei per rūgštus, nei per kartūs. Dėl subalansuoto šių didžiųjų greipfrutų skonio, juos galima valgyti vienus, taip pat gardinti salotas, derinti su mėsa, jūros gėrybėmis ar gaminant egzotiškus padažus“, – įsitikinusi V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė priduria, kad pomelo dėl juose esančių skaidulų leidžia greitai pasijusti sotiems, tačiau jie visiškai neturi riebalų ir pasižymi ypač mažu kaloringumu. Būtent todėl raudonieji ir oranžiniai pomelo įtraukiami į daugybės dietų racioną.
V.Juodkazienė pateikia du originalius ir sveikuoliškus receptus su raudonaisiais ir oranžiniais pomelo.
Rytietiško stiliaus salotos su vištiena ir pomelo
Ingredientai:
- 0,5 vidutinio dydžio raudonojo pomelo;
- 0,5 vidutinio dydžio oranžinio pomelo;
- 200 g vištienos filė;
- česnako;
- 0,5 mėlynojo svogūno;
- žiupsnelis druskos;
- salotų lapelių;
- šlakelis sojų padažo;
- juodųjų pipirų;
- sezamo sėklų.
Gaminimas:
1. Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę.
2. Skiltelėmis padalinkite raudonuosius ir oranžinius pomelo, sukapokite salotų lapus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną.
3. Sumaišykite salotų lapus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus. Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.
Pomelo su jogurtu ir pistacijomis
Ingredientai:
- 0,5 vidutinio dydžio raudonojo pomelo;
- 0,5 vidutinio dydžio oranžinio pomelo;
- 1 sauja smulkintų pistacijų;
- medaus;
- lieso jogurto be priedų.
Gaminimas:
1. Skiltelėmis suskirstykite pomelo, išklokite jas lėkštėje.
2. Pomelo skilteles aptepkite medumi ir apdėkite jogurtu. Papuoškite pistacijomis.