Kuo naudingi pigūs ir ryškūs burokėliai? Ant stalo – užkandis, kepsneliai ir tortas, o atsargoms – rauginti

Legendiniai šaltibarščiai, barščiai, silkė pataluose, burokėlių salotos – tai tik keletas patiekalų iš gausaus meniu, kuriame karaliauja tradicinė ir lietuvių ypač mėgstama daržovė – burokėlis.
Patiekalas su burokėlių pagardu
Patiekalas su burokėlių pagardu / Vida Press nuotr.

Ne vienerius metus burokėlius auginantis ūkininkas Algimantas Vaupšas pasakoja, kad ši daržovė ne tik labai skani, bet ir itin palanki mūsų organizmui, nes turi daugybę vitaminų ir kitokių naudingųjų medžiagų, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Daržovė iš kilmingų laukų

Dar 1996-aisiais Dvarčiaus kaime, Smilgevičių dvaro vietoje daržininkystės ūkį įkūręs A.Vaupšas tarp kopūstų, morkų ir kitų daržovių bemaž iškart laukus užsėjo ir burokais. Šios daržovės sėkme nė karto per ilgą ūkininkavimo patirtį nesudvejojęs augintojas jau ilgus metus tiekia juos prekybininkams.

Burokėliai gana pigi daržovė, tačiau savo verte lenkia kitas.

„Kaip ūkininkas burokėlį rinkausi dėl tradicijų, kaip prekybininkas – iškart žinojau, kad tai patogi daržovė, nes ją lengva saugoti ir gabenti. Bet man už vis svarbiau burokėlio nauda: jei pats jų taip nemėgčiau, turbūt nei prižiūrėčiau, nei parduočiau. Burokėliai gana pigi daržovė, tačiau savo verte lenkia kitas“, – pasakoja apie 2000 tonų burokėlių per metus užauginantis A.Vaupšas.

Jis pasakoja, jog šimtametis dvaras, kuriame vyksta pagrindiniai jo puoselėjamo ūkio produkcijos darbai, puikiai tinka burokėliams.

Geros sveikatos puoselėtojai

Burokėlius auginantis A. Vaupšas prisipažįsta, kad tai – viena mėgstamiausių jo daržovių. Ją ūkininkas renkasi ne tik dėl malonaus skonio, bet ir naudos sveikatai.

„Burokėliai yra tikras vitaminų ir visokių naudingų medžiagų užtaisas: juose apstu magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies, taip yra didelis kiekis vitamino C. Jie labai naudingi, norint „pravalyti“ inkstus, kraują, be to – padeda šalinti toksinus iš organizmo. Naudos yra ne tik šviežiuose burokėliuose, bet ir jų sultyse. Pats labai mėgstu ir rekomenduoju gerti burokėlių, salierų ir citrinos sulčių kokteilį“, – sako A.Vaupšas.

Vida Press nuotr./Kepti burokėliai
Vida Press nuotr./Kepti burokėliai

Įdomu tai, jog jo ūkyje ruošiami burokėliai verda ne vandenyje, o garuose. Taip, pasak A. Vaupšo, išlieka didelė dalis naudingųjų medžiagų. Tokius virtus burokėlius galima naudoti daugybėje patiekalų: gaminti sriubas, salotas, mišraines.

Dabar labai populiaru ir keptas burokas, ir karamelizuotas, daug kas atranda burokėlių traškučius ar net saldainius.

„Ir šiandien garnyrui prie mėsos rinkausi burokėlių salotas. Receptas paprastas: virtus, tarkuotus burokėlius sumaišiau su majonezu, šiek tiek druskos, pipirų, galima pagardinti ir citrinos sultimis – skonis puikus. O šiaip lietuvaičiai burokėlius naudoja labai įvairiai: dabar labai populiaru ir keptas burokas, ir karamelizuotas, daug kas atranda burokėlių traškučius ar net saldainius“, – daržovės sėkme džiaugiasi ūkininkas.

Vienas iš sveikų ir skanių būdų išsaugoti burokėlius vėlesniam laikui ar tiesiog paįvairinti jų pritaikymą mityboje – rauginimas. Taip jie išsaugo visas naudingąsias medžiagas, jos tampa lengviau įsisavinamos, be to, daržovė dar praturtėja fermentais bei probiotikais.

Jūsų dėmesiui – keletas receptų su burokėliais, kuriems sunku atsispirti.

Burokėlių užkandėlė

Ingredientai:

  • 3 švieži burokėliai;
  • sauja vynuoginių pomidorų;
  • sauja kedro riešutų;
  • 50 g ožkų sūrio;
  • skiltelė česnako;
  • 1 šaukštas balzaminio acto;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • ryšulis petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Nuplautus burokėlius įvyniokite į foliją ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę – kepkite apie valandą, kol daržovės suminkštės. Iškeptus ir atvėsusius burokėlius supjaustykite griežinėliais.

2. Sumaišykite balzaminį actą ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmaišykite smulkiai pjaustytą česnaką. Palaikykite maždaug 20 min., kad užpilas įgautų česnako skonį. Česnako gabalėlius išgriebkite.

3. Gilesnėje lėkštėje dėkite burokėlių griežinėlius ir pomidorų puseles, apšlakstykite užpilu, apibarstykite smulkintu ožkos pieno sūriu, smulkintais kedrų riešutais ir petražolėmis.

Burokėlių kepsneliai

Ingredientai:

  • 4 švieži burokėliai;
  • 1 svogūnas;
  • stiklinės avižinių dribsnių;
  • 100 g džiūvėsėlių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • žiupsnis čiobrelių;
  • maltų lauro lapų;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Burokėlius ir svogūną sutarkuokite smulkesne burokine tarka, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite. Suberkite dribsnius ir gerai išmaišykite.

2. Formuokite kotletukus. Juos apvoliokite džiūvėsiuose ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje. Tada įpilkite šlakelį vandens ir dar apie 5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje.

3. Patiekti galima su grietine arba natūraliu jogurtu.

Burokėlių kepsneliai su avižų dribsniais
Burokėlių kepsneliai su avižų dribsniais

Šokoladinis burokėlių tortas

Ingredientai:

  • 1 stiklinė virtų, smulkiai tarkuotų burokėlių̨;
  • 3 kiaušiniai;
  • 100 g juodojo tirpinto šokolado;
  • 60 g sviesto;
  • 1 šaukštas aliejaus;
  • pusė stiklinės cukraus;
  • 1 šaukštas medaus;
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 2 šaukštai kakavos miltelių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Ištirpintą sviestą sumaišykite su aliejumi, cukrumi, medumi, kiaušiniais. Į masę pilkite šokoladą, įsijokite, miltus, miltelius, kakavą ir druską.

2. Nusunkite burokėlių̨ sultis ir išmaišykite juos į tešlą.

3. Pyragą̨ pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 25 min. Iškepus galima apibarstyti cukraus pudra.

Fotopastelė nuotr./Šokoladinis burokėlių pyragas su lazdynų riešutais
Fotopastelė nuotr./Šokoladinis burokėlių pyragas su lazdynų riešutais

Rauginti burokėliai

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių burokėlių (geriau mažesnių);
  • 1 galva česnako;
  • 3 lauro lapai;
  • sauja mėgstamų prieskoninių žolelių (krapų, krapų žiedynų, čiobrelių, raudonėlio, rozmarino);
  • apie 50 g krieno šaknies (nebūtina);
  • juodųjų pipirų žirneliais;
  • riekė padžiovintos juodos raugo duonos;
  • vandens;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Verdančiu vandeniu perliekite pasiruoštą indą – rauginimui tinka stiklainiai, taip pat keramikiniai arba emaliuoti indai. Visas daržoves nuplaukite ir nulupkite.

2. Nedidelius burokėlius supjaustykite ketvirčiais, didesnius – griežinėliais. Susmulkinkite krieno šaknį (jeigu naudojate), česnako skilteles bei žoleles naudokite nesmulkintas.

3. Daržoves bei žoleles dėkite į pasirinktą indą, įdėkite riekę duonos ir užpilkite prieš tai užvirintu, atvėsintu ir pasūdytu vandeniu – litrui vandens reikia šaukšto druskos. Daržovės turi būti visiškai apsemtos vandeniu. Jeigu indas platus, daržoves jame prislėkite lėkšte arba lentele, o ant viršaus galite uždėti kad ir vandens pripildytą puslitrinį stiklainį. Indą laikykite tamsioje šiltoje vietoje.

4. Fermentacijos procesą pastebėsite jau po poros dienų, mat skystyje susidarys putos – tuomet išimkite iš burokėlių duoną. Daržoves rekomenduojama valgyti po 5-7 dienų nuo užraugimo. Kai rūgimo procesą norite sustabdyti, daržoves išimkite iš raugo ir laikykite šaldytuve sandariame inde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų