Priedas Nr. 1: Sezamų pasta tahini. Sezamų pasta, kurios galite patys pasigaminti namuose – sodraus skonio, tirštas, turintis naudingų riebalų ir kitų maistinių medžiagų produktas. Įdėkite vieną du šaukštus tahini į trintuvą, kuriame ruošite kokteilį, ir mėgausitės sotesniu gėrimu su papildomomis skonio natomis.
Priedas Nr. 2: Riešutų miltai. Įvairūs riešutų miltai pastaruoju metu itin išpopuliarėjo, juos ypač mėgsta besilaikantieji begliutenės dietos. Šie miltai maistingi, suteikiantys sotumo, jų net nebūtina termiškai apdoroti (juk tai puikiai pažįstami sumalti riešutai), tad drąsiai šiek tiek įberkite į jau suplaktą kokteilį ir darsyk labai gerai išmaišykite.
Priedas Nr. 3: Chia sėklos. Supermaistu krikštijamos ispaninio šalavijo sėklos (populiaresnis pavadinimas – chia) sveikuolių mėgstamas produktas. Vieną kitą saujelę verta įberti ir į kokteilius – jos padės užpildyti skrandį, o štai kalorijų turi itin nedaug.
Priedas Nr. 4: Sėlenos. Sėlenos vadinamos žarnyno šluota, o juk pavasarį išsišluoti labai pravartu! Drąsiai berkite sėlenų – kviečių ar speltų – į trintuvę su kitais ingredientais, jis bus kiek tirštesnis, sotesnis, tačiau dar svarbesnis jau minėtasis šluotos efektas.
Priedas Nr. 5: Riešutų sviestas. Šio produkto (taip pat pasigaminamo namie) visada pravartu turėti virtuvėje – jis pravers ne tik kaip užtepas ruošiant užkandžius ar kepant desertus, bet ir ruošiant kokteilius. Kaip pastarųjų priedą rinkitės glotnųjį, o ne traškujį riešutų sviestą, dėkite jo nedaug, nes sviestas ir kaloringas, ir ryškaus skonio. Skanaus!
Jūsų dėmesiui – net 15 tirštųjų kokteilių receptų, visus juos galite papildyti sotumo suteikiančiais priedais:
Paruoškite stiprią kavą ir ją atšaldykite. Tuomet sutarkuokite šokoladą, o bananus supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į vaisių trintuvę. Ant jų suberkite smulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir prieskonius. Supilkite pieną ir kavą bei viską gerai išplakite. Išpilstykite gautą kokteilį į taures ir papuoškite žalumynais arba uogomis.
Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir užpilkite vandeniu maždaug per 3–4 pirštus nuo viršaus. Viską suplakite ir išpilstykite į paruoštus indus. Skanaus!
Mėlynes suplakite elektrinėje trintuvėje atskirai. Tuomet suplakite bananus, pieną, jogurtą, avižinius dribsnius, aguonas ir medų. Į dideles stiklines supilkite gautą masę ir ant viršaus pilkite sutrintas mėlynes taip, kad gautųsi sluoksniuotas kokteilis. Jei matote, kad kokteilis neišeina tirštas, pilkite dar jogurto arba pieno. Ant viršus galite papildomai uždėti kelias atšaldytas mėlynes ir pabarstyti tarkuotu muskatu.
Į trintuvą supilkite jogurtą, vanilinį cukrų, ledo kubelius ir viską gerai išmaišykite. Išplakę masę, sudėkite mėlynes ir dar paplakite apie kelias minutes. Vėliau supilstykite į stiklines ir mėgaukitės.
1. Bananus nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į trintuvę. Tą patį padarykite ir su braškėmis.
2. Ananasą nulupkite, pašalinkite šerdį, supjaustykite kubeliais ir įdėkite į trintuvę kartu su bananais ir braškėmis. Viską suplakite.
- Visus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, įpilkite šviežios (arba raugintos) sulos ir gerai išplakite.
- Nepagailėkite sulos – tai ypač vertingas pavasario gėrimas – jis stiprina organizmą, padeda iš jo pašalinti susidariusius akmenis, toksinus, druskas, tinka nuo mažakraujystės, teigiamai veikia kepenis, gerina medžiagų apykaitą bei virškinimą, skatina audinių regeneraciją.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
- Avokadą ir bananą nulupkite, padalykite į kelias dalis, suberkite į elektrinį plakiklį. Taip pat suberkite nuplautas spanguoles, petražolių lapelius. Išplakite.
- Suberkite ispaninio šalavijo (čija) sėklas (būtų puiku, jei iš vakaro jos būtų pamirkytos), spirulinos miltelius. Ir dar kartą paplakite.
- Kokteilį supilkite į stiklinę, leiskite kelias minutes pastovėti ir... skanaus!
- Bananus nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite juos į maišelį ar indelį ir dėkite į šaldymo kamerą.
- Palaikykite, kol bananai visiškai užšals.
- Užšalusius bananus išimkite iš šaldymo kameros ir sudėkite į maisto smulkintuvą.
- Įdėkite į smulkintuvą šaukštą riešutų sviesto, supilkite šaltą pieną.
- Plakite, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Supilkite į taures ar stiklines. Apibarstykite graikiniais riešutais ir patiekite nedelsiant. Skanaus!
- Visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės.
1. Mangus nulupkite, minkštimą supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite su dribsniais ir jogurtu į elektrinį plaktuvą ir plakite iki vientisos masės. Sudėkite ledukus ir dar šiek tiek paplakite. Tiekite apibarstę dribsniais ir papuošę mangų skiltelėmis.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Špinatų ir kiaulpienių lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite.
- Kivį nulupkite ir supjaustykite į kelias dalis, saliero stiebą susmulkinkite, bananą sulaužykite gabalėliais.
- Viską sumeskite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens ir gerai išplakite.