► Ankštiniai produktai (pupelės, žirniai ir kt.)
Mitybos specialistai teigia, kad ankštinėse daržovėse gausu baltymų ir jų netgi kur kas daugiau nei mėsoje. Tiesa, tam kad organizmas juos puikiai įsisavintų, ankštinius produktus reikia valgyti su šviežiomis daržovėmis. Idealu, jeigu maišysite juos ir su grūdinėmis kultūromis. Toks derinukas turi daug vitaminų ir organizmui naudingų aminorūgščių.
► Sojos
Nors sojos vertinamos gana prieštaringai, dauguma vegetarų ar nemėgstančiųjų mėsos šią mielai skanauja. Iš tikrųjų sojų mėsa kiek primena tikros mėsos skonį, ypač jeigu pasirenkami tinkami prieskoniai. Be to, galima įsigyti ir sojų pieno, varškės, majonezo ir kitų patiekalų. Vis dėlto reikia paminėti, kad per didelis susižavėjimas sojų patiekalais irgi nėra gera mintis: jos gali pakenkti kasai ir endokrininei sistemai. Taigi verčiau mėgaukitės saikingai.
► Žemės riešutai
100 g jų yra net 26 g baltymų ir kone 47 g riebalų. Būtent dėl didelio riebalų kiekio valgyti šiuos riešutus patartina derinant su įvairiomis daržovėmis, troškiniais, sriubomis ir salotomis. Verta paminėti, kad žemės riešutuose yra antioksidantų, vitaminų B, E, D, biotino pantoteno rūgšties.
► Avinžirniai
Jeigu dar neatradote šios nuostabios kultūros, būtinai išbandykite. 100 g avinžirnių yra net 20 g baltymų, taip pat daug kalcio, fosforo. Iš jų išvirta sriuba gardi, kvapni ir neįtikėtinai soti. Avinžirniai tiks ir salotoms, mišrainėms, užtepui, o iš jų miltų gaminami ir saldainiai! Tiesa, avinžirnius reikia mirkyti nuo 8 iki 12 valandų, paskui ilgokai virti. Taigi geriausia tai daryti iš vakaro. PLAČIAU APIE ŠIĄ VERTINGĄ ANKŠTINĘ KULTŪRĄ SKAITYKITE ČIA.
► Įvairūs riešutai
100 g jų galime aptikti net 16–25 proc. baltymų, kuriuos mūsų organizmas puikiai įsisavina. Tačiau verta atminti vieną dalyką – riešutų nepadauginkite dėl to, kad juose daug riebalų (net 70 proc.) ir 600 kcal. Visgi valgyti riešutus būtina tiems, kurie kenčia nuo nervinės įtampos ir streso, nes riešutai ramina, puikiai tinka aterosklerozės profilaktikai. Geriausia juos maišyti su salotomis, košėmis ir kitais lengvais patiekalais. Daugiausia baltymų migdoluose, anakardžiuose, kedrinėse pinijose, lazdynų riešutuose.
► Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklos gali būti puikus užkandis. Svarbu ir tai, kad 100 g jų yra 24 g baltymų. Apskritai moliūgų sėklose daug ląstelienos, geležies, magnio, kalcio, kalio, seleno, fosforo, amino rūgščių. Taigi, šie kriterijai puikus postūmis įtraukti moliūgų sėklas į savo mitybos valgiaraštį. Ir dar šis tas: moliūgų sėklos gerina nuotaiką. Išbandykite!
► Grūdinės kultūros
Perlinės kruopos, grikiai, avižos – visa tai puikiai tiks šventiniam stalui. Šiose kruopose yra daug baltymų: 100 g – 11–20 g. Be to, jas paruošite greitai ir nesunkiai. Geriausia skanauti su daržovėmis. Nuo jų per Kūčias tikrai nepersivalgysite – tai lengvai virškinamas produktas.
► Bolivinės balandos
Šios kruopos, kaip ir ryžiai, idealiai dera su daržovėmis, žuvimi, įvairiais padažais, vaisiais, medumi. Jomis galima gardinti įvairias sriubas, troškinius. Netgi paprasta bulvių košė, praturtinta bolivinėmis balandomis, įgyja visai naują skonį. Taip pat jose gausu vitaminų A, C, E, B grupės vitaminų, kalio, magnio, seleno, vario ir folio rūgšties. PLAČIAU SKAITYKITE STRAIPSNYJE „INKŲ AUKSAS – BOLIVINĖS BALANDOS“.