Kuo skiriasi vaisių šerbetas ir sorbetas? 2 puikūs receptai šiltoms dienoms

Nors „sorbetas“ ir „šerbetas“ skamba labai panašiai, tačiau pasirodo tai yra du skirtingi šaldyti desertai. Tiesa, turi jie ir nemažai panašumų – abu gaivinantys, gaminami iš vaisių ar jų sulčių ir lengvai paruošiami namuose.
Vaisių ir uogų šerbetai
Vaisių ir uogų šerbetai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto gamybos ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia šių gaivių skanėstų skirtumus ir panašumus bei pateikia receptų, kurie dar ir padės sunaudoti virtuvėje užsilikusius vaisius.

Šerbetas: riebesnių desertų mėgėjams

Anot V.Juodkazienės, skirtumą tarp sorbeto ir šerbeto nulemia tai, ar sudėtyje yra pieno produktų. Pavyzdžiui, sorbeto sudėtyje iš viso nėra naudojamų pieno produktų, o gaminant šerbetą, būtina įdėti grietinėlės arba pieno, kad pavyktų išgauti kreminę struktūrą.

„Jeigu palygintume šerbetą su sorbetu, pirmasis nuo antrojo skiriasi tuo, kad yra pagamintas ne tik iš vaisių ir vandens, bet ir pieno arba grietinėlės. Tokia sudėtis padeda išgauti kreminę tekstūrą, tačiau šerbetas vis tiek yra lengvesnis už ledus, nes privalo turėti mažiau nei 2 proc. riebalų, o leduose jų kiekis gali siekti iki 10 proc. Gaminant šerbetą galima naudoti įvairiausius vaisius ir uogas – nuo aviečių iki apelsinų“, – sako maisto ekspertė.

Apelsinų šerbetas

Ingredientai:

  • 2 puodeliai šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. apelsinų žievelių;
  • 1 puodelis cukraus ;
  • 1/2 puodelio pieno;
  • 1/2 puodelio grietinėlės.

Gaminimas:

1. Sumaišykite apelsinų sultis, minkštimą ir 2/3 puodelio cukraus.

2. Plaktuvu arba rankiniu mikseriu išplakite grietinėlę ir likusį cukrų, kol gausite tirštą kreminę masę.

3. Į apelsinų mišinį įmaišykite pieną, vėliau – kreminę masę.

4. Supilkite viską į sandarų indą ir užšaldykite bent valandai.

Vida Press nuotr./Citrusų šerbetas
Vida Press nuotr./Citrusų šerbetas

Sorbetas: gaivu ir sveika

Skirtingai nuo šerbeto ar ledų, sorbeto sudėtyje nėra nei pieno, nei kiaušinių, nei grietinėlės. Šis užšaldytas skanėstas gaminamas iš vaisių tyrės, sulčių ar vandens ir cukraus. Tai vienas seniausių ir paprasčiausių desertų gaminimo būdų.

„Jei namuose turite šviežių sezoninių vaisių perteklių – sorbetas yra puikus sprendimas, kaip juos panaudoti. Tam tiks bet kokie jūsų pamėgti vaisiai, galėsite pasigaminti braškių ir persikų, mėtų ir arbūzų ar kitokių sorbetų. Viskas priklauso nuo to, ką jūs mėgstate, todėl nebijokite eksperimentuoti“, – ragina V.Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, toks desertas ypač patinka tiems, kurie renkasi patiekalus be glitimo ir pieno produktų, o jam pagaminti tereikia vos kelių ingredientų.

Vida Press nuotr./Mėlynių sorbetas
Vida Press nuotr./Mėlynių sorbetas

Arbūzų sorbetas

Ingredientai:

  • 1 puodelis cukraus;
  • 1 puodelis vandens;
  • 8 puodeliai kubeliais pjaustyto arbūzo be sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Nedideliame puode užvirkite cukrų ir vandenį. Virdami maišykite, kol cukrus ištirps, o tada palikite atvėsti.

2. Maišytuve arba maisto kombaine apdorokite arbūzą dalimis, kol visai jį susmulkinsite. Supilkite gautą masę į didelį dubenį, įmaišykite atvėsintą cukraus sirupą ir citrinos sultis.

3. Viską supilstykite į formeles ir užšaldykite. Po 8 valandų galite mėgautis arbūzų sorbetu.

Vida Press nuotr./Arbūzų sorbetas
Vida Press nuotr./Arbūzų sorbetas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis