Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo ypatingi skirtingų rūšių melionai? 9 įdomūs receptai

Melionų sezono įkarštyje šių sultingų vaisių įvairovė tampa kaip niekad didelė. Ar žinote, kuo ypatingi skirtingų rūšių melionai? Pasirodo, vieni jų labiau tinkami valgyti vieni, kiti – salotoms, kokteiliams ar desertams.
Įvairūs melionai ir arbūzai
Įvairūs melionai ir arbūzai / Vida Press nuotr.

„Didžiausi melionų privalumai: jie ilgai išlieka švieži, juos galima valgyti vienus arba naudoti įvairiems patiekalams – nuo sriubų, salotų iki desertų. Taip pat šiuose vaisiuose gausu vitaminų, ląstelienos ir kitų organizmui naudingų medžiagų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Į Lietuvą šie švieži vaisiai atkeliauja iš skirtingų žemynų ir šalių, tokių kaip Ispanija, Brazilija, Kazachstanas.

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad meliono gabalėliais galima pagardinti pusryčių košę, vaisiaus derinys su vytintu kumpiu – puikus šventinio stalo užkandis, o šaldyti melionų kubeliai atstoja ledus.

Vida Press nuotr./Melionai
Vida Press nuotr./Melionai

B.Baratinskaitė siūlo išbandyti skirtingų rūšių melionus ir atrasti savo mėgstamiausią. Ji trumpai pristato, kuo kiekviena rūšis yra ypatinga.

„Honey dew“ melionų derlius yra ilgas ir gausus. Sezonas tęsiasi nuo birželio iki spalio. Vaisius nėra per saldus, todėl būtent šios melionai dažnai naudojami gaminant salotas, skaninant jogurtus ir netgi kokteilius. Šviežių ir gerai sunokusių „Honey dew“ melionų žievė yra geltona, švelni, lygi, šiek tiek primenanti vašką. Be to, šio meliono sėklas taip pat galima valgyti – žalias, išdžiovintas ar pakepintas.

„Canta loupe“ Lietuvoje taip pat puikiai pažįstamas melionas. Vaisius dažnai įkomponuojamas į užkandžių padėklus, mat šviesiai geltonas minkštimas puikiai išlaiko savo formą kubeliuose ir nėra pernelyg vandeningas. Šie melionai gali užaugti net iki 5 kilogramų. Tokio užtektų gausiai šeimai.

Vida Press nuotr./„Canta Loupe“ melionai
Vida Press nuotr./„Canta Loupe“ melionai

„Gwanipa“ meliono minkštimas – ryškiai oranžinis. Labiausiai jis vertinamas dėl ryškių citrinos ir medaus poskonių, kurie kitiems melionams nėra būdingi. Šie vaisiai labai sultingi ir tiesiog tirpsta burnoje. Augalai vaisius veda Ispanijoje nuo liepos pradžios iki rugpjūčio vidurio, o derlių virtuvės meistrai naudoja salotoms, desertams. „Gwanipa“ gali būti kepamas grilyje, taip pat valgomas su medumi.

„Piel de Sapo“ melionas pasaulyje turi daug vardų. Dažnai jis yra vadinamas „Kalėdų melionu“, nes Ispanijoje sunokęs jų derlius skinamas gruodžio mėnesį. Brazilijoje šie melionai išnoksta anksčiau ir per vandenyną atkeliauja į Europą – jų skoniu galima mėgautis jau dabar. Vaisiai savo išvaizda kiek primena arbūzus – paviršių dengia žalia, lygi žievė su rudomis dėmelėmis. Prapjovus atsiveria šviesus, balkšvas vaisiaus minkštimas. „Piel de Sapo“ pasižymi tvirta struktūra, nėra pernelyg saldus ir puikiai tinka šaltų gėrimų pagardinimui, glotnučiams.

Vida Press nuotr./Skirtingų rūšių melionai
Vida Press nuotr./Skirtingų rūšių melionai

„Limelon“ yra nedidelis, apvalus, žaliąją citriną primenantis melionas. Vidus žalsvas su pailgomis rudomis sėklomis. Atsikandus šio aromatingo meliono, užplūsta saldumas, vėliau galima pajusti citrinos žievelės ir gėlių poskonius. Dėl savo išskirtinio skonio šis vaisius dažniausiai valgomas vienas, bet tinka ir salotoms, košėms, vaisių kokteiliams.

Oranžinis saldainis arba „Orange candy“ melionas yra tarsi gaivinančių sulčių krioklys. Ryškiai geltonas vaisius ypač tiks glotnučiams ir įvairiems sveikiems užkandžiams, pavyzdžiui, su granola. Nors ir sultingas, bet minkštimas gerai išlaiko formą. Užšaldykite gabalėlius ir turėsite puikų vasaros desertą vietoje ledų.

Vida Press nuotr./„Orange candy“ melionai
Vida Press nuotr./„Orange candy“ melionai

„Jimbee“ melioną lengva atskirti nuo kitų. Vaisiaus vidus – ryškiai oranžinis, švelni tekstūra ir saldus skonis bei kvapas. Žievelės spalva švelniai kreminė. Minkštimo saldumą praturtina karamelės poskonis, todėl „Jimbee“ dažnai derinamas su įvairiais desertais arba ragaujamas vienas.

„Galia“ yra hibridinis melionas, savo išvaizda panašus į „Canta loupe“ – abiem rūšims būdingas gelsvai žalsvas raukšlėtas paviršius, tačiau „Galia“ vidus panašesnis į „Honey dew“ šviesiai žalsvą minkštimą. „Šis melionas ypač saldus ir sultingas, o ragaujant iškart prisimeni, kad būtent tokio skonio yra melionų ledai, saldainiai ar sirupas. Šie vaisiai dažnai naudojami desertams ir vaisių salotoms, puikiai tinka vanilinių ledų pagardinimui, taip pat galima sutrinti saldų šerbetą“, – sako B.Baratinskaitė.

Jūsų dėmesiui – keletas įvairių receptų, kuriems prireiks melionų:

Melionų granita
Receptas: Melionų granita
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Melionas: 1.00 kg (gerai prinokusio)
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 125.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti

1. Melioną nulupkite, išimkite sėklas, o minkštimą sutrinkite elektrine trintuve.

2. Į puodą su vandeniu suberkite cukrų ir kaitinkite, kol ištirps. Nuolat pamaišydama, virkite, kol sirupas truputį sutirštės (apie 5-8 min.)

3. Į dubenį sukrėskite meliono masę, supilkite citrinos sultis ir atvėsusį sirupą. Išpaišykite. Masę dėkite į šaldytuvo kamerą ir šaldykite kas 20-30 min. pamaišydami šakute, kad granita būtų puri.

4. Granitą galėsite ragauti maždaug po 2 – 2,5 val.

Suskleisti
Kumpio užkandėlė su melionais ir mocarela
Receptas: Kumpio užkandėlė su melionais ir mocarela
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 40.00 g (keli maži švieži rutuliukai)
Melionas: 1.00 vnt. (pusė oranžinio)
Kumpis: 2.00 riekės (vytinto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių užpilui)
Grūdėtosios garstyčios (užpilui) 5.00 g
Mėtos: 10.00 g (šviežių lapelių užpilui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų, užpilui)
Kaip gaminti

1. Melioną gerai atšaldykite, išimkite sėklytes, išskobkite specialiu apvaliu šaukšteliu ir išdėliokite lėkštėje.

2. Šalia dėkite mocarelos gabalėlių ir kumpio griežinėlių.

3. Salotas apliekite pipirais pagardintu padažu, paruoštu iš apelsinų sulčių, aliejaus, garstyčių ir smulkintų mėtų.

Suskleisti
Feta ir melionais įdarytos paprikos
Receptas: Feta ir melionais įdarytos paprikos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 50.00 g (pusė)
Melionas: 200.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š.
Fetos sūris: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Paprikų viršų nupjaukite, išvalykite sėklas. Svogūną susmulkinkite, melioną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, pabarstykite druska, pipirais.

2. Vėliau, nukėlus nuo viryklės, į masę suberkite saulėgrąžas ir fetos kubelius.

3. Gautu mišiniu įdarykite paprikas ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vaisių salotos melione
Receptas: Vaisių salotos melione
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Melionas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Kiviai: 1.00 vnt.
Kriaušės: 1.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Medus: 1.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (gabaliukas)
Riešutai: 50.00 g (sauja)
Kaip gaminti

Melioną išskobkite - bus dubenėlis. Jo minkštimą bei kitus vaisius susmulkinkite, sutraiškykite riešutus, supilkite citrinos sultis, įberkite smulkinto imbiero bei sumaišykite su medumi.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Kokteilis su melionais
Receptas: Kokteilis su melionais
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Sultys: 200.00 ml (granatų ir 200ml vynuogių)
Melionas: 1.00 vnt. (pusė)
Medus: 3.00 valg. š. (arba cukrus)
Vanduo: 600.00 ml (gazuotas mineralinis)
Ledas: 12.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pusę meliono supjaustykite gabaliukais ir dėkite į šaldiklį. Kitą pusę sutrinkite su medumi ar cukrumi. Į plaktuvą supilkite sultis, trintus melionus, suberkite ledukus ir gerai išplakite.

2. Supilkite mineralinį vandenį ir permaišykite. Į taures pridėkite ledukų ir meliono kubelių.  

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Vaniliniai spanguolių ir melionų ledai
Receptas: Vaniliniai spanguolių ir melionų ledai
2 asmenims
Pagaminsite per 10 val.
4.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 1.00 st.
Spanguolės: 1.00 st. (0,5 šviežių arba šaldytų)
Melionas: 1.00 vnt. (skiltelė)
Vanilės ekstraktas: 1.00 žiupsnelis (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Migdolus 6 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Tada sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Migdolų grietinėlę nusunkite – šiems ledams paruošti reikės tik riešutų masės.
  2. Spanguoles sutrinkite smulkintuvu ir sukrėskite į migdolų masę, įlašinkite truputį vanilės ekstrakto. Suformuokite rutuliukus ir dėkite į šaldiklį, kad sustingtų.
  3. Nukoštą migdolų grietinėlę supilkite į elektrinį smulkintuvą, suberkite smulkintą melioną, įlašinkite vanilės ekstrakto ir išplakite iki vientisos masės. Pastatykite į šaldiklį, kad apstingtų. Tada ištraukite ir specialiu ledų kaušeliu arba šaukštu suformuokite rutuliukus. Tada vėl dėkite juos į šaldiklį.
  4. Šiuos spalvingus gaivius ledų rutuliukus patiekite su trintomis spanguolėmis. Jei norite, kad būtų saldesni, apšlakstykite šlakeliu agavų sirupo.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Suskleisti
Vištienos salotos su kuskusu, melionais, žaliosiomis alyvuogėmis ir ožkų sūriu
Receptas: Vištienos salotos su kuskusu, melionais, žaliosiomis alyvuogėmis ir ožkų sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 100.00 g (filė)
Kuskusas: 45.00 g
Ožkų pieno sūris: 40.00 g (kubeliais)
Alyvuogės: 34.00 g (žaliosios)
Melionas: 30.00 g (kubeliais)
Salotos: 30.00 g (mišinys)
Česnakai: 2.00 g (daigai)
Kaip gaminti
  1. Kuskuso kruopas nuplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1 : 1, uždenkite ir palikite brinkti 10 min. 

  2. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
  3. Rekomenduojamas avokadų ir  braškių padažas.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

Suskleisti
Šalta melionų sriuba
Receptas: Melionų gaspačas su traškiu vytintu kumpiu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Melionas: 2.00 vnt. (maži)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kumpis: 4.00 riekės (vytinto)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Melionus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite į trintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės.

2. Trintą melionų masę pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų bei citrinos sultimis.

3. Vytintą kumpį pakepinkite keptuvėje tol, kol jis taps traškus.

4. Melionų tyrę supilkite į dubenėlius, pagardinkite šaukšteliu grietinės, sutrupinkite kepintą vytintą kumpį, pabarstykite pipirais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Suskleisti
Agurkų ledai
Receptas: Gaivūs ir lengvi agurkų, kivių ir meliono ledai
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Kiviai: 2.00 vnt.
Melionas: 1.00 puodelis (kubeliais pjaustyto)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Vanduo: 0.25 st.
Cukrus: 2.00 valg. š. (galima keisti medumi)
Kaip gaminti

Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų