Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kur namie laikyti razinas, ar spalva lemia jų savybes ir varškės pyrago receptas

Razinos – populiarus užkandis ir patiekalų ingredientas, o parduotuvių lentynose jų galima rasti įvairių rūšių. Jos dažniausiai perkamos įvairiems kepiniams, košėms, granolai paskaninti. O kai kurie razinas mėgsta kramsnoti vienas kaip naudingą užkandį. Tiesa, jomis, kaip ir bet kokiomis kitomis gėrybėmis, nereikėtų piktnaudžiauti.
Bandelės
Bandelės su razinomis / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja-dietologė dr. Edita Gavelienė, razinos, kartu su kitais džiovintais vaisiais, patenka į desertų kategoriją, todėl skanauti reikėtų išties saikingai.

Žinoma, razinose gausu ir įvairių naudingų maistinių medžiagų, todėl kartkartėmis vertėtų jas įtraukti į mitybos racioną. Tai puikus produktas, kuriame gausu skaidulų ir kitų naudingų medžiagų.

„Visos maistinės medžiagos, esančios žaliose vynuogių uogose, yra ir razinose. Vynuogė yra unikali, nes virsdama razina įgyja ir kitų papildomų naudų. Džiovinimo metu pašalinami skysčiai, todėl razinose koncentruojasi didesnis kiekis kalio. Dėl šios priežasties razinos įtrauktinos į širdies ir kraujagyslių ligomis sergančiųjų valgiaraštį. Nors razinos priskiriamos desertams, nes apie 60 proc. jų maistingumo sudaro įvairūs cukrūs, bet kartu tai maisto produktas, kuriame gausu skaidulų: 100 gramų razinų jų yra net apie 10 gramų. Be to, vynuogių glikeminis indeksas (gebėjimas padidinti gliukozės lygį kraujyje) yra aukštas, kai, pavyzdžiui, razinų, priklausomai nuo rūšies – vidutinis. Tai leidžia razinas dažniau valgyti ir kaip užkandį“, – sako E.Gavelienė.

Saujomis valgyti razinų nerekomenduojama, o naudojant jas patiekaluose taip pat svarbu jausti saiką.

Nors razinos turi vertingų maistinių medžiagų, tačiau ne visi mėgsta jų skonį. „Dažnai razinų nevalgo vaikai – kai kurie net iš džiūvėsėlių sugeba iškrapštyti šias džiovintas uogas. Žinoma, razinas galima keisti kitais džiovintais vaisiais, tačiau vertėtų bandyti, skanauti ir praturtinti racioną ir jomis. Kita vertus, net ir mėgstantiems razinas jomis nevertėtų piknaudžiauti. Saujomis valgyti razinų nerekomenduojama, o naudojant jas patiekaluose taip pat svarbu jausti saiką“, – sako E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Razinos
Vida Press nuotr./Razinos

Dėl fruktozės ir gliukozės kiekio razinos yra ne tik saldaus skonio, bet ir įvairių spalvų: geltonos, rudos ar violetinės, priklausomai nuo džiovintų vynuogių rūšies. Tiesa, skirtingų razinų rūšių maistingumas, pasak gydytojos dietologės, labai nesikeičia.

Maisto produktų ekspertas Edvinas Čiras dalijasi ir keletu patarimų, ką reikėtų daryti razinas iš parduotuvės parsinešus namo. „Razinas geriausia laikyti kambario temperatūroje, sandarioje pakuotėje, kurią atidarius džiovintas uogas rekomenduojama suvartoti iki ant pakuotės nurodyto termino. Razinas taip pat galima perdėti į kitą sandarų indą ir laikyti kambario temperatūroje. Be to, prieš vartojimą rekomenduojama įsigytas razinas pamirkyti vandenyje bent 20 minučių arba gerai nuplauti“, – sako jis.

Varškės pyragas su razinomis

Ingredientai:

pagrindui:

  • 200 g miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros;
  • 80 g sviesto;
  • 30 ml pieno.

įdarui:

  • 2 valg. šaukšt. razinų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2,5 valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • žiupsnelis druskos;
  • citrinos žievelės;
  • 30 ml pieno;
  • 540 g varškės.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.

2. Sudėkite razinas į vandenį, kad išbrinktų.

3. Sumaišykite visus pagrindui skirtus produktus. Minkykite, kol tešla pasidarys glotni.

4. Iškočiokite tešlą ir įdėkite į 21 cm skersmens kepimo skardą. Dadėkite skardą su tešla į šaldiklį.

5. Suplakite visus įdaro produktus ir suberkite išbrinkintas razinas.

6. Išimkite tešlą iš šaldiklio ir sudėkite įdarą. Viršų pabarstykite cukrumi.

7. Kepkite 25–30 minučių iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas