Šįsyk pristatome porą gana skirtingų maisto formatų. Pirmiausia, tai daugiau ar mažiau autentiškus meksikietiškus patiekalus siūlantys restoranai. O šalia jų – tiekiantieji vadinamuosius Tex-Mex patiekalus.
Šis pavadinimas koduoja Meksiką ir Teksasą. Tai reiškia, jog patiekalai atsirado ir išpopuliarėjo JAV, Teksaso valstijoje, tačiau yra su labai stipriu įkvėpimu iš Meksikos virtuvės, tik pridėjus šį tą naujo. Ilgainiui jie išplito po visas JAV, o vėliau ir kituose žemynuose. Dažnai tai yra gardus ir kokybiškas greitasis maistas. Žinoma, su sąlyga, kad ruoštas šviežiai ir iš geros kokybės, nors ir paprastų produktų.
1
Casa Peligrosa
Šis restoranas „paveldėjo“ patalpas iš gana panašaus formato restorano „Sofa De Pancho“, nuotaika išliko panašiai jauki ir šilta, tik interjeras nebe toks užgriozdintas, o meniu trumpesnis ir, žinoma, gerokai pasikeitęs.
Kūrybinis šios vietos virtuvės vadovas yra šefas Artūras Samavičius, kartu su verslo partneriu valdantis ir restoranus „City Chef“, o tai reiškia, kad ir vėl itin daug dėmesio skiriama ingredientams, pačiam maisto paruošimo būdui. Tarkime, tortilijos čia gaminama nuo nulio: iš Meksikos atkeliauja miltai, o tada iš jų minkoma tešla, ji specialiu aparatu supresuojama į paplotėlius, o tada šie kepami. Į visus kitus patiekalus žvelgiama ir jie gaminami su tokiu pat atidumu.
Žinoma, atsižvelgiant į kainų lygį, tai nebus tas restoranas, į kurį šiauštume kasdien, susirinkus visą komplektą – nuo užkandžių iki kokteilio finalui – gali susidaryti visai nemenka suma. Kita vertus, gyvenime visi turime progų švęsti, susitikti su bičiuliais, tad atėjus tokioms dienoms tikrai verta išbandyti „Casa Peligrosa“ svetingumą.
Kur
Visų Šventųjų g. 5 , Vilnius
Virtuvės tipas
Meksikos
Kainos
aukštesnės nei vidutinės
Rekomendacija
įvairūs tacos, aštuonkojo čiuptuvas su priedais
2
Donde
Naujamiestyje įsikūręs tacos restoranas „Donde“ per dieną turi du piko taškus, kai čia pilna žmonių – tai pietų metas bei vakarai. Pietums žmonės čia atkeliauja sočių ir skanių sriubos ir tacos komplektų už vis dar negąsdinančią kainą, o vakare kompanijos susėda ilgesniam laikui – su maistu ir jį lydinčiais gėrimais.
Šios vietos maisto autentiškumu galima neabejoti, mat ją įkūrė Lindrė, gimusi Niujorke, o vėliau augusi Teksase, tad puikiai išmananti, koks yra tas Tex-Mex maistas. Kurį laiką Lietuvoje ji net turėjo maisto vagonėlį, kol, tokio maisto mylėtojų laimei, nutarė įsteigti restoraną.
Beje, pagrindinis šios vietos patiekalas yra būtent tacos, tad tortilijos čia taip pat gaminamos ir kepamos nuo nulio. Jos yra gana nemažos (palyginus su „Casa Peligrosa“), kupinos įdarų, tad suvalgius porą, sotumo užtenka su kaupu.
Ne visada, tačiau gana dažnai „Donde“ ruošia vieną kitą išskirtinį patiekalą – kartais tai kas nors mėsiško, kitąsyk – autentiškas saldusis kepinys. Paprastai tokie dalykai anonsuojami jų socialiniuose tinkluose, tad susidomėjus verta šią informaciją sekti, o tada skubėti ragauti.
Kur
T.Ševčenkos g. 19, Vilnius
Virtuvės tipas
Tex-Mex
Kainos
neaukštos (dienos pasiūlymai) ar vidutinės
Rekomendacijos
jautienos birria, fajitas, saldūs kepiniai (kai šių būna)