- Supjaustykite čiabatos duonelę 2 cm storio riekelėmis. Vyšninius pomidoriukus padalinkite į keturias dalis.
- Duonos riekeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Įtrinkite jas česnakų skiltelėmis.
- Likusias česnakų skilteles susmulkinkite, sumaišykite su vyšniniais pomidoriukais, šviežiais kapotais prieskoniais ir uždėkite ant skrudintų čiabatos riekelių. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir dar kelioms minutėlėms pašaukite į orkaitę. Tai puikus užkandis tiek vakarėliams, tiek kasdienai.
- Bazilikus nuplaukite, nusausinkite.
- Česnakų skilteles ir kedrines pinijas grūskite specialioje grūstuvėje, kol iš jų išsiskirs skystis.
- Pagal skonį įberkite rupios druskos ir sumeskite bazilikų lapelius.
- Galiausiai suberkite sūrius, pilkite alyvuogių aliejų, kad išeitų tirštas padažas.
1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.
2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.
3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.
4. Užpilkite padažą ant salotų.
1. Elektriniame maišytuve gerai susmulkinkite baziliką ir česnaką. Sudėkite kreminį sūrį, parmezaną, graikinius riešutus, supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Viską dar kartą gerai išsukite.
2. Tepamą sūrelį patiekite papuošdami keliais baziliko lapeliais.
1. Mieles sutrupinkite į dubenį, supilkite iki 37 laipsnių pašildytą kefyrą arba jogurtą ir išmaišykite.
2. Įberkite cukraus, druskos, supilkite aliejų ir didesnę dalį miltų, stipriai išminkykite – rankomis arba virtuviniu kombainu.
3. Ant viršaus užbarstykite šiek tiek miltų, dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai – kol tešla pakils dvigubai (30–40 minučių).
4. Pakilusią tešlą padėkite ant stalo. Įminkykite likusius miltus, sumaišytus su smulkintais bazilikais.
5. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Iškočiokite pailgus papločius ir pradėdami nuo platesnių kraštų suvyniokite du ilgus ritinius.
6. Padėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos (vyniojimo kraštu į apačią). Tegul pusvalandį kyla.
7. 200 laipsnių orkaitėje, ant apatinių grotelių, batonus kepkite maždaug 30 minučių, vėliau uždenkite rankšluosčiu ir palaukite, kol atvės.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.
2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.
3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.
4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su veršiena, pagardinkite pipirais, druska, kariu ir mėsos prieskoniais. Baigdami kepti suberkite pjaustytus pievagrybius, supilkite grietinėlę, sudėkite sūrelį ir maišydami kaitinkite. 2.Lakštinius išvirkite sūdytame vandenyje ir gerai nuvarvinkite. Prieš tiekdami ant lakštinių supilkite padažą, pabarstykite bazilikų lapeliais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Į dubenį suberkite dvi stiklines miltų, supilkite aliejų ir gerai ištrinkite masę švariomis sausomis rankomis. Supilkite verdantį vandenį ir gerai išmaišykite. Suberkite likusius miltus ir suminkykite. Palikite masę vėsti.
2. Rikotą sudėkite į dubenį, suberkite tarkuotą parmezaną, įmuškite kiaušinį, pagal skonį įberkite druskos ir viską gerai ištrinkite šaukštu.
3. Iš tešlos iškočiokite du vienodo dydžio plonus lakštus. Ant vieno šaukšteliu kelių centimetrų atstumu išdėliokite sūrių įdarą. Užklokite kitu tešlos lakštu, tarpus tarp įdaro kauburėlių suspauskite pirštais, tada išpjaukite kvadratėlius ar stačiakampius. Kraštelius užlankstykite pirštais. Gautus virtinukus virkite pasūdytame vandenyje apie 7 minutes.
4. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus česnakus su aitriąja paprika. Sudėkite iš sulčių išgriebtus pomidorus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Likus porai minučių iki troškinimo pabaigos, įmaišykite smulkintus bazilikus. 5. Virtinius tiekite aplietus pomidorų padažu ir apibarstytus tarkuotu parmezanu.
1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sutrinkite. Iš bulvių košės, miltų, kiaušinio, druskos ir tirpinto sviesto užminkykite tešlą. Suformuokite storą ritinėlį, iš viršaus šiek tiek suplokite ir supjaustykite miltuotu peiliu maždaug 1,5 cm pločio griežinėliais. Sudėkite ant miltais pabarstytos lentelės, uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
2. Per tą laiką paruoškite bazilikų padažą. Elektriniu grūstuvu sutrinkite bazilikų lapelius, įberkite žiupsnelį druskos, išspauskite česnaką, suberkite riešutus ir sūrį, dar kartą gerai sutrinkite. Kai mišinys pasidarys vientisas, plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.
3. Sudėkite gnocchi į verdantį pasūdyta vandenį, virkite 3–4 min. Trumpai apkepkite įkaitintoje orkaitėje, kad apskrustų. Sumaišykite su bazilikų padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.
- Krūtinėlę padalykite į 12 pailgų gabalėlių. Pabarstykite juodaisiais pipirais, malta saldžiąja paprika. Ant kiekvieno gabalėlio dėkite 2–3 bazilikų lapelius ir apvyniokite kumpio ar šoninės juostele.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite suktinukus ir kepkite 3–4 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Viename dubenyje maišome sausus ingredientus, kitame – šlapius. Sausus pilame į šlapių dubenį. Keksiukų formą išklojame popierinėmis formelėmis arba patepame kokosų aliejumi. Pilame tešlą. Kepame 175 laipsnių orkaitėje 35 minutes.
2. Gaminame kremą: išplakame grietinėlę su maskarponės sūriu. 15 g šviežio baziliko smulkiai sukapojame, atidedame, likusį šiek tiek pasmulkiname, dedame į grūstuvę. Sutrintą baziliką dedame į marlę, išspaudžiame skystį. Į maskarponės ir grietinėlės kremą įmaišome išspaustą baziliko skystį ir smulkiai kapotą baziliką.
3. Keksiukus imame iš orkaitės, leidžiame gerai atvėsti. Sutepame bazilikų kremą, užtarkuojame citrinos žievelės, papuošiame mažais bazilikų lapeliais ir šviežiomis braškėmis.
- Atšildyta tešla išklokite torto formą.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite citrina.
- Kiaušinius suplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi.
- Supjaustykite žalius bazilikus ir smulkintuvu sumaišykite su grietine.
- Grietinės masę sumaišykite su kiaušinių mase.
- Pilkite į tortinę obuolių, kremo, vėl obuolių ir vėl kremo.
- Dėkite pyragą į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite apie 50 min.
- Aptarkuokite dar karštą baltu šokoladu ir apiberkite riešutais ar džiovintais greipftrutais užtarkuokite.
- Galima dar papuošti apelsinais ar citrinomis.
Receptą atsiuntė Regina R.
1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite margariną ir šokoladą. Palikite atvėsti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Tada supilkite šokoladą su margarinu, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą gerai išmaišykite.
3. Bananus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Baziliko lapus susmulkinkite. Obuolius, bananus ir bazilikus suberkite į tešlą, gerai išmaišykite.
4. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių. Galite pabarstyti milteliniu cukrumi, papuošti uogomis, ledais, plakta grietinėle, šokoladiniu padažu ir kt.
Receptą atsiuntė Nina Balinskienė