Ingredientai:
- 180 g sviesto, minkšto (ir dar šiek tiek papildomai formai patepti);
- 180 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 180 g cukraus;
- 300 g rikotos;
- 3 kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 1 apelsinas (arba citrina), nušveistas soda ir nutarkuota žievelė;
- keli lašai vanilės ekstrakto arba 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
- 2 valg. šaukšt. apelsinų likerio (nebūtinai);
- cukraus pudros (keksui pabarstyti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pailgą kekso formą labai kruopščiai ištepkite sviestu.
2. Sausame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Elektriniu virtuvės kombainu (arba dubenyje mediniu šaukštu) išsukite sviestą, cukrų ir rikotą iki purios masės. Supilkite vanilės ekstraktą (ar pastą), likerį (jei naudojate), suberkite žievelės tarkius. Darsyk išmaišykite.
4. Į drėgnąjį mišinį suberkite sausąjį ir kruopščiai, tačiau atsargiai, švelniai judesiais išmaišykite – svarbu, kad neliktų sausų miltų, tačiau nepermaišykite.
5. Paruoštą tešlą krėskite į kepimo formą ir dėkite kepti. Kepkite apie 45–50 min. arba kol į vidurį įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Ištraukę iš orkaitės leiskite 10 min. pabūti formoje, o tada atsargiai išimkite iš jos ir baikite vėsinti ant grotelių. Kai keksas atvės, pabarstykite cukraus pudra.