Ingredientai:
- 600 g slyvų, abrikosų ar kitų mėgstamų kaulavaisių;
- 75 g kvietinių miltų;
- 100 g migdolų miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- didelis žiupsnis druskos;
- 200 g cukraus;
- 140 g sviesto, kambario temperatūros;
- 2 kiaušiniai, dideli, kambario temperatūros;
- keli lašai vanilės ekstrakto;
- 1,5 valg. šaukšt. rudojo cukraus (viršui apibarstyti).
Gaminimas:
1. Vaisius nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir supjaustykite griežinėliais.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą labai kruopščiai ištepkite sviestu (patogu naudoti nuimamais kraštais, bus lengviau išimti pyragą).
3. Dideliame dubenyje kruopščiai sumaišykite abiejų rūšių miltus, druską, cukrų, kepimo miltelius. Dėkite minkštą sviestą ir dideliu šaukštu išmaišykite, kol sviestas pasiskirstys po sausuosius ingredientus, galiausiai muškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą ir darsyk išmaišykite. Nieko tokio, jei masė atrodys kiek „pasišiaušusi“ ar bus matyti vienas kitas nedidukas sviesto gabalėlis.
4. Gautą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą ir tolygiai paskirstykite, išlyginkite viršų. Pradėdami nuo centro dėliokite vaisių griežinėlius, tačiau palikite neuždengtą maždaug 1 cm pločio kraštelį prie kepimo indo šonų – taip išvengsite vaisių prilipimo kepant ir vėliau lengviau išimsite pyragą. Apibarstykite vaisius ruduoju cukrumi ir dėkite į įkaitusią orkaitę.
5. Kepkite apie 1 valandą, kol vaisiai bus gražiais skrustelėję, o įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką, jis nebus aplipęs tešla. Jei jums atrodo, kad viršus kepa pernelyg intensyviai, galite pridengti viršų folija. Iškepus leiskite kiek pravėsti.
6. Pyragas skanus ir šiltas, ir atvėsęs, galite jį patiekti su vaniliniais ledais. Skanaus!