Tad norint atsilaikyti prieš visokius svetimšalius ir vietinės kilmės virusus, reikia kruopščiai rinktis, ką dedame į burną.
Didžiausia pagalba virškinimui
Ar žinojote, kad kefyrą organizmas įsisavina kur geriau nei pieną – net 90%, kai tuo tarpu pieno – tik 30% per valandą. Šiame raugintame gėrime yra daugybė gyvų mikroorganizmų bei probiotikų, kurie padeda atsikratyti blogųjų bakterijų ir skatina žarnyno veiklą. Būtent todėl kefyras rekomenduojamas po antibiotikų vartojimo, ilgų susirgimų ar operacijų – visos šiame gėrime esančios maistingosios medžiagos įsisavinamos labai lengvai, o jame esanti pieno rūgštis veikia kaip stiprus antiseptikas.
Be to, vartojant kefyrą organizmas lengviau pasisavina geležį, kalcį ir vitaminą D. Kefyre gausu B grupės vitaminų, kalcio bei baltymų, kurie stiprina kaulus ir pagerina virškinimą.
Tai puikus dietinis produktas, ypač mėgstamas vasaros metu, kadangi puikiai gaivina ir suteikia sotumo. Besilaikantiems dietos kefyras yra nepakeičiamas, iš jo galima gaminti įvairias šaltas sriubas ir žaliuosius kokteilius.
Beje, mitybos specialistų teigimu, liesas kefyras anaiptol nėra naudingesnis už natūralų. Greičiau atvirkščiai: kadangi liesame kefyre nėra riebalų, nėra ir juose tirpių vitaminų. Taigi vitamino A su liesu kefyru gausite gerokai mažiau, šalia to bus blogai įsisavinamas vitaminas D ir iš organizmo bus išplaunamas kalcis.
Šio rauginto gėrimo rekomenduojama gerti sergant disbakterioze, anemija, rachitu, pneumonija, jis mažina onkologinių ligų, inkstų akmenligės, diabeto tikimybę. Kefyro nepatariama vartoti esant padidėjusiam rūgštingumui bei sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opomis, gastritu, pankreatitu.
„Šaltibarščių“ kefyras – ne tik šaltibarščiams
Kefyras skirstomas pagal riebumą. Yra nuriebintas, kuris teturi 1% riebalų, 2,5% riebumo ir pagerintas, kuris dažniausiai būna skirtas šaltibarščiams, tačiau vartotinas ir visomis kitomis progomis ir įvairiu pavidalu.
„Rivonos“ pieninėje gaminamas „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyras yra 6 % riebumo. Technologės Neringos Varževičienės teigimu, tai labai populiarus ir seniai gaminamas produktas. Jo poreikis pastebimai padidėja pavasarį, kai pasirodo pirmosios šviežios daržovės ir žmonės atšilus orams nori atsigaivinti šaltibarščiais.
Kefyras yra visiškai natūralus produktas, gaminamas iš šviežio pieno ir raugo. Vakare pienas užraugiamas, ryte jau būna surūgęs, tada atvėsinamas ir pilstomas į maišelius.
Pasak technologės, jo panaudojimas labai įvairus – besilaikantys dietos šį kefyrą pilasi ant salotų vietoje grietinės, gamina įvairius kokteilius. „Kokteilinėje suplakite agurką, žiupsnelį špinatų, petražolių, pagardinkite druska ir sumaišykite su kefyru. Toks gėrimas puikiai atvėsina karštą vasaros dieną ir suteikia sotumo, jame gausu naudingų organizmui medžiagų. Galima naudoti ir kulinarijoje kepant pyragus vietoje sodos ar kepimo miltelių. Kefyras tešlai suteikia purumo, tad kai kas naudoja netgi ruošdami žagarėlių tešlą, kad jie būtų labiau išsipūtę“,- dalinasi N.Varževičienė.
Gaminant šaltibarščius, specialistė ragina nebijoti improvizuoti ir pasiruošti kitokios šaltos sriubos: „Kaimuose žmonės dažnai pasigamina šaltsriubę tik iš agurkų ir krapų ir skanauja su virtomis bulvėmis. Jeigu panaudosite šviežiai paraugintą agurkėlį – jau turėsite vėl kitokį skonį. O kai labai tingėsis, galima tiesiog išsivirti šviežių bulvių ir užsigerti gardžiu šaltibarščių kefyru“.
Vienas produktas, o štai kiek patiekalų! O kaip kefyrą naudojate jūs? Gal turite savo mėgstamų receptų? Pasidalinkite!
Receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki birželio 10 d, o trims nugalėtojams prekybos tinklas „Norfa“ padovanos net po 5 kg jau paruoštų kepimui gardžių marinuotų šašlykų!