Brandintas pyragas, kupinas įvairiausių džiovintų gėrybių, nėra tradicinis lietuviškas kalėdinis skanėstas, tačiau pastaraisiais metais jis itin populiarėja. Iškepti jį iš anksto labai patogu, „prižiūrėti“ iki Kalėdų visai nesunku, o kur dar intriga, kokį skonį padovanos kelių savaičių brandinimas.
Tik neišsigąskite šiam skanėstui reikalingo džiovintų vaisių bei uogų kiekio – reikia būtent tiek, kiek nurodyta recepte. Nepirkite ir pačių pigiausių džiovintų gėrybių – šis pyragas kepamas kartą metuose, tad nepašykštėkite išlaidų kokybei. Jūsų dėmesiui – detalus receptas ir naudingi patarimai!
Ingredientai:
- 800-900 g įvairių džiovintų vaisių ir uogų (skirtingų rūšių razinų, serbentų, šilauogių, vyšnių, spanguolių, figų, datulių, slyvų);
- 1 apelsinas (nutarkuota oranžinė žievelės dalis ir išspaustos sultys);
- 1 citrina (nutarkuota geltonoji žievelės dalis ir išspaustos sultys);
- 150 ml brendžio, romo ar viskio (ir dar maždaug 100 ml pyrago brandinimo etapui);
- 200 g rudojo cukraus;
- 220 g sviesto, kambario temperatūros;
- 4 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 170 g miltų;
- 110 g migdolų miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 1/2 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 1/2 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 1/4 arbat. šaukšt. muskato riešuto;
- 1/4 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 100 g migdolų plokštelių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.