Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 15

Verta kepti jau dabar: ypatingas kalėdinis pyragas, kuris subręs iki švenčių

Nors sakoma, kad žiemos šventės pirmiausiai skirtos ramiam pabuvimui su artimaisiais, besibaigiančių metų apmąstymui, dažnai tai tampa skubos, lėkimo metu, kai dalis žmonių tiesiog perdega. Gera išeitis – neskubant, ramiai pasiruošti Kalėdoms iš anksto. Pavyzdžiui, pagrindinį šventės skanėstą galima kepti jau dabar, spalį, o tada beliks porą mėnesių (ar bent jau mėnesį) jį pabrandinti, kad įgautų nepakartojamą skonį.
Brandintas Kalėdų pyragas
Brandintas Kalėdų pyragas / Vida Press nuotr.

Brandintas pyragas, kupinas įvairiausių džiovintų gėrybių, nėra tradicinis lietuviškas kalėdinis skanėstas, tačiau pastaraisiais metais jis itin populiarėja. Iškepti jį iš anksto labai patogu, „prižiūrėti“ iki Kalėdų visai nesunku, o kur dar intriga, kokį skonį padovanos kelių savaičių brandinimas.

Tik neišsigąskite šiam skanėstui reikalingo džiovintų vaisių bei uogų kiekio – reikia būtent tiek, kiek nurodyta recepte. Nepirkite ir pačių pigiausių džiovintų gėrybių – šis pyragas kepamas kartą metuose, tad nepašykštėkite išlaidų kokybei. Jūsų dėmesiui – detalus receptas ir naudingi patarimai!

Ingredientai:

  • 800-900 g įvairių džiovintų vaisių ir uogų (skirtingų rūšių razinų, serbentų, šilauogių, vyšnių, spanguolių, figų, datulių, slyvų);
  • 1 apelsinas (nutarkuota oranžinė žievelės dalis ir išspaustos sultys);
  • 1 citrina (nutarkuota geltonoji žievelės dalis ir išspaustos sultys);
  • 150 ml brendžio, romo ar viskio (ir dar maždaug 100 ml pyrago brandinimo etapui);
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 220 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 4 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
  • 170 g miltų;
  • 110 g migdolų miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 1/2 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 1/4 arbat. šaukšt. muskato riešuto;
  • 1/4 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 100 g migdolų plokštelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?