Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikas naminiam sultiniui: klasikinio daržovių, gardinto grybais ir net sūriu receptai

Daugiau laiko leidžiame namuose, daugiau laiko nemažai žmonių skiria ir naminiam maistui gaminti. Atidžiau savo patiekalų ingredientus besirenkantys kulinarai dažnai pirmenybę teikia naminiam sultiniui, o ne ruoštiems iš miltelių. Juolab, kad vienu kartu sultinio patogu išvirti daug, o tada supilstyti į mažesnes pakuotes ir užšaldyti. Patiekalai, gaminti su naminiu sultiniu, šokteli į visai naują lygį!
Sultinys
Sultinys / Vida Press nuotr.

Prekybininkai teigia, jog žvelgiant į sultinių pardavimus, akivaizdu, jog tai sezoninis pirkinys – daugiausiai įvairių gamintojų sultinių įsigyjama sausį.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad sultinio ypač lengva, greita ir itin ekonomiška pasigaminti patiems. Ji siūlo 3 sultinio receptus – vienas jų tradicinis, o pora kitų daug kam gali būti ir negirdėti.

Skanus ir aromatingas kietojo sūrio sultinys

Kietojo sūrio sultinys pasižymi tiek išskirtiniu skoniu bei aromatu, tiek skirtingų panaudojimo būdų gausa. Jame galima išvirti daržovių sriubą, pagardinti kitus patiekalus, pavyzdžiui, rizotą. Tačiau jis puikiai tinka valgyti ir vienas: šis sultinys nustebins visus, norinčius gurmaniškų bei neįprastų potyrių.

Ingredientai (1-1,2 litro sultinio):

  • 250 g kietojo sūrio;
  • 1,5 l vandens;
  • 1 didesnis svogūnas;
  • 3 česnako skiltelės;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • ryšulėlis petražolių lapelių su stiebais;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.

2. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visus produktus. Virkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie valandą. Baigiant virti, pasūdykite ir viską nukoškite per sietelį.

Vida Press nuotr./Sultinys
Vida Press nuotr./Sultinys

Lengvas, bet išraiškingas džiovintų baravykų sultinys

Šis sultinio receptas – tradicinis, autentiškas ir lietuviškas. Jį be galo paprasta paruošti, gardu valgyti, verta panaudoti kitų patiekalų gamybai. Tokį sultinį netgi galima supilstyti į indelius ir užšaldyti bei mėgautis vėliau. Džiovinti baravykai patiekalui suteikia ypatingą ir išraiškingą skonį.

Ingredientai:

  • 1 l vandens;
  • 1 kubelio sultinio;
  • 100 g džiovintų baravykų;
  • 1 sauja perlinių kruopų.

Gaminimas:

1. Džiovintus grybus išvirkite vandenyje, pastarąjį nupilkite, o į nuovirą sudėkite sultinio kubelį ir kruopas.

2. Virkite apie pusvalandį, valgykite karštą arba šaltą.

Vida Press nuotr./Sultinys su grybais
Vida Press nuotr./Sultinys su grybais

Klasikinis ir laiko patikrintas daržovių sultinys

Šį receptą galima vadinti tikra klasika be rūpesčių. Daržovių sultinys yra ypač greitai bei lengvai paruošiamas, juo tinka gardinti kitas sriubas. Be to, ingredientus galima pateikti kaip garnyrą.

Ingredientai:

  • 2 didesnės morkos;
  • stiebelis petražolių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 salieras;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 1 poras;
  • žiupsnelis druskos;
  • kvapiųjų pipirų;
  • 1 lauro lapas;
  • 2 l vandens.

Gaminimas:

1. Į puodą sudėkite nuplautas, nuvalytas ir stambiai supjaustytas daržoves. Užpilkite jas šaltu vandeniu bei virkite iki 40 minučių ant silpnos ugnies.

2. Baigiant gaminti, į sultinį suberkite druską, pipirus, sudėkite lauro lapelius. Išvirus, leiskite 15 minučių nusistovėti. Vėliau perkoškite skystį per sietelį ir ragaukite.

Vida Press nuotr./Daržovių sultinys
Vida Press nuotr./Daržovių sultinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant