1. Sumaišykite ir išminkykite miltus, vandenį, druską ir kiaušinį. Jei reikia – pridėkite miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Paruoštą tešlą atšaldykite.
2. Padarykite įdarą – mėsą suminkykite su svogūnais, druska ir pipirais.
3. Tešlą iškočiokite iki 3 mm storio. Puodeliu išpjaukite apskritimus. Į apskritimą dėkite šaukštelį įdaro ir sulipinkite „pintinėlę“ – kad viršus liktų atviras. Buriatai sako, kad patyręs meistras padaro apie 30 tešlos klosčių.
4. Paruoštus koldūnus dėkite į garinimo indą, būtinai uždenkite ir garinkite apie 20 minučių.
1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite kambario temperatūros vandenį, aliejų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Maišydami po truputį berkite miltus ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir 20–30 minučių palikite kambario temperatūroje.
2. Faršą sumaišykite su grūstu česnaku, plikytais ir smulkintais špinatais, pipirais, druska ir vištienos prieskoniais. Tešlą plonai iškočiokite ir išspauskite lyginį skaičių apskritimų. Ant pusės apskritimų dėkite faršo, o kitais užklokite. Kraštus labai gerai apspauskite, jei norite, suformuokite gėlytes.
3. Koldūnus virkite sūdytame vandenyje 10–12 minučių. Tiekite su sviestu ar grietine.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Kiaušinį lengvai išplakite (kad trynys susimaišytų su baltymu), į kiaušinį įberkite žiupsnelį druskos.
- Gautą kiaušinio mišinys pilkite į miltus, pastoviai minkydami, po truputį į miltus supilkite vandenį ir tešlą gerai išminkykite. Išminkę tešlą ją kočiokite ir formuokite koldūnus.
- Įdarui maltą vištieną ir kiaulieną sumaišykite maždaug vienodomis proporcijomis ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir smulkiai pjaustytu svogūnu.
- Prie koldūnų galima paruošti lengvą padažą. Sumaišykite po šaukštą grietinės ir majonezo, įmaišykite šviežių žolelių ir skiltelę smulkiai supjaustyto česnako.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
- Iš miltų, kiaušinių trynių, vandens ir druskos išminkykite tešlą.
- Įdarui keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite jame smulkiai sukapotą svogūną.
- Pakepintą svogūną sumaišykite su malta jautiena, žiupsniu druskos ir pipirų.
- Paruoštą tešlą plonai iškočiokite. Mažo skersmens stikline, taurele ar kita norima formele išspauskite tešlos apskritimus. Koldūnai turėtų būti vieno kąsnio dydžio.
- Į apskritimų centrą dėkite po šaukštelį jautienos įdaro. Patepkite tešlos apskritimo kraštus plaktu kiaušinio baltymu, perlenkite perpus ir gerai užspauskite.
- Dideliame puode užvirkite druska pagardintą vandenį (trims puodeliams vandens – vienas arbatinis šaukštelis druskos). Sudėkite į jį koldūnus ir virkite, kol koldūnai iškils į vandens paviršių ir vanduo dar kartą užvirs.
- Išimkite koldūnus į sietelį, nuvarvinkite, sudėkite į dubenį ir patiekite iš karto, dar karštus.
- Patiekti galite su gabalėliu sviesto, grietine ar bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Skanaus!
Recepto šaltinis – „Didžioji virėja“ (1990 m.)
- Iš miltų, kiaušinio, gazuoto vandens ir druskos išminkykite tešlą. Iškočiokite ją ir stikline išspauskite apskritimus.
- Jautieną sumalkite. Į faršą įdėkite pipirų, česnako, čiobrelių ir mairūno.
- Į tešlos apskritimų vidurį dėkite šaukštelį faršo, sulenkite ir formuokite koldūnus.
- Užvirkite ir pasūdykite vandenį, dėkite koldūnus ir virkite, kol jie iškils į paviršių.
- Koldūnams išvirus, išgriebkite juos, į sultinį įdėkite buroką ir nuvirkite.
- Tiekite į stalą koldūnus, užpiltus sultiniu. Skanaus.
Receptą atsiuntė Lina M.
1. Iš miltų, kiaušinio, vandens ir druskos užminkykite kietą tešlą ir 20–30 minučių palaikykite kambario temperatūroje.
2. Faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, sojų, tabasko padažais, pagardinkite pipirais. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite faršo, perlenkite trikampiu ir gerai apspauskite kraštus. Virkite koldūnus sūdytame vandenyje 10–12 minučių, tik žiūrėkite, kad neištižtų. Išvirtus koldūnus išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite.
3. Keptuvėje įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite koldūnus ir vartydami apkepkite iš visų pusių.
4. Į sojų padažą sudėkite grūstą česnaką ar pjaustytus laiškinius česnakus. Karštus koldūnus tiekite su sojų padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Kiaušinį sumaišykite su tirpintu sviestu, miltais, šiltu vandeniu, pasūdykite ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir leiskite pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.
2. Faršą pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Tešlą plonai iškočiokite, išspauskite mažus apskritimus, per vidurį dėkite įdaro ir sulenkę užspauskite kraštus, kampus sujunkite.
3. Puode užvirkite 1,5–2 l vandens, sumeskite sultinio kubelius ir sudėkite koldūniukus. Virkite 15–20 minučių. Tiekite apibarstę žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1.Šaldytus koldūnus sudėkite į skardą.
2.Keptuvėje su įkaitintu sviestu apkepkite pjaustytas paprikas ir smulkintus svogūnus. Juos taip pat sudėkite į skardą.
3.Kiaušinius išplakite su grietine ir pienu, užpilkite ant koldūnų ir apkeptų daržovių. Svarbu, kad plakinys visiškai uždengtų koldūnus.
4.Gausiai pagardinkite prieskoniais ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir vieną šalia kito išdėliokite šaldytus koldūnus.
2. Ant koldūnų tepkite pomidorų padažą, užbarstykite sūrio bei picos prieskonių ir kepkite 200 °C karštumo orkaitėje apie 30 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė