1. Pirmiausiai pasidarykite įdarą. Ryžius nuplaukite, užpilkite tokiu pačiu kiekiu vandens ir uždengę pavirkite, kol vanduo susigers į ryžius (apie 10 minučių).
2. Susmulkinkite svogūnus pakepinkite juos ant sviesto, kol suminkštės ir pageltonuos.
3. Sudėkite į keptuvę su svogūnais maltą mėsą, susmulkintus krapus, nuluptus ir gan smulkiai supjaustytus pomidorus, druską ir pipirus pagal skonį. Maišydami pakepinkite apie 5 minutes ir atidėkite į šoną.
4. Ankštiniams pipirams nupjaukite viršūnes taip, kad po to nuopjovomis galima būtų uždengti pipirų viršų. Išimkite sėklas ir išplaukite vidų.
5. Prikimškite pipirus įdaru ir sustatykite juos šonu prie šono į puodą. Įpilkite porą stiklinių vandens, įdėkite sviestą ir druskos.
6. Uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40–60 minučių, kol pipirai suminkštės.
7. Patiekite karštus, užpylę padažu iš puodo. Prieš šio patiekalo taip pat tinka natūralus jogurto padažas su česnakais ir salotos.
1. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų.
2. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite.
3. Į išskobtus pomidorus šaukštu pridėkite varškės ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.
1. Ryžius išvirkite.
2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite nuluptą ir susmulkintą svogūną, tarkuotą morką ir supjaustytą mėsą. Įmaišykite saldžiosios paprikos, kalendros, druskos, pipirų.
3. Mėsai baigiant kepti, įmaišykite pomidorų pastą, ryžius ir kaitinkite 5 minutes.
4. Patisonus nuplaukite, aštriu peiliu nupjaukite viršų, abi dalis išskobkite. Į apatinę dalį pridėkite įdaro, užvožkite „dangteliais“. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kuskuso kruopas išbrinkinkite verdančiame vandenyje.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklas.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite supjaustytą svogūną, sudėkite maltą mėsą, įberkite druskos, pipirų, rozmarinų, petražolių ir maišant pakepinkite.
4. Kepintą mėsą sumaišykite su kuskusu ir įdarykite paprikų puseles. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 5–10 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Ryžius išvirkite.
2. Cukinijų viršų nupjaukite, vidų išskobkite ir supjaustykite kubeliais.
3. Nuskustą morką stambiai sutarkuokite, svogūnus, česnakų skilteles susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Sudėkite cukinijų gabalėlius, maltą mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir maišant pakepinkite.
4. Į pakepintas daržoves su mėsa įmaišykite pomidorus, bazilikus, virtus ryžius, mocarelą.
5. Cukinijų vidų pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi, pridėkite įdaro, ant viršaus uždėkite nupjautas dalis. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir pašalinkite kotelius. Paprikų puseles dėkite ant grotelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol paprikos suminkštės, o odelė susiraukšlės.
2. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute, sumaišykite su išspaustais česnakais, kapotomis petražolėmis ir skrudintais riešutais.
3. Paruoškite užtepą: kapotus rozmarinus sumaišykite su aliejumi ir medumi, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
4. Keptas paprikas klokite ant lėkštės, vidinę pusę aptepkite aliejaus ir rozmarinų užtepu, tepkite ožkų peno sūrio ir petražolių įdaro, paprikas susukite voleliu.
1. Grybus nuvalykite ir smulkiai supjaustykite, svogūną sukapokite.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite paruoštus grybus, svogūnus, įberkite pipirų ir maišydami kepkite 15 min.
3. Įpilkite martinio ir toliau kaitinkite, kol beveik visas skystis išgaruos.
4. Paruoškite pomidorus: nupjaukite viršūnėles, išskobkite minkštimą. Pomidorus sudėkite ant grotelių (kiauryme į apačią, šalia išdėliokite viršūnėles) ir kepkite 180 °C orkaitėje 10 min.
5. Vieną kiaušinį išplakite. Jogurtą sumaišykite su šaukštu vandens, prieskoniniais žalumynais ir išplaktu kiaušiniu.
6. Į apkepusius pomidorus pridėkite grybų masės, į kiekvieną įmuškite po kiaušinį, ant viršaus užpilkite po šaukštą jogurto mišinio.
7. Įdarytus pomidorus uždenkite nupjautomis viršūnėlėmis, sudėkite į kepimo indą ir kepkite orkaitėje 10–15 min. (nelygu, kokio kietumo kiaušinius mėgstate).
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorų vidų išskobkite.
- Mocarelos sūrį supjaustykite gabalėliais ir suberkite į dubenį. Į tą patį dubenį berkite susmulkintus bazilikus, trintas česnakų skilteles, jei mėgstate sūriau, įberkite pagal skonį druskos, supilkite aliejų.
- Sūrio masę gerai išmaišykite ir sukrėskite į paruoštų pomidorų vidų.
- Kiekvieną pomidorą įsukite tvirtai į foliją ir statykite į kaitrias laužo žarijas. Svarbiausia pastatyti tiesiai, kad pomidorų įdaras lydydamasis neišbėgtų.
- Kepimo laikas priklauso nuo žarijų kaitros. Vidutiniškai 15-20 minučių.
- Cukinijas nuplaukite, padalykite keturių–penkių centimetrų gabaliukais ir šaukšteliu išskobkite sėklas. Vidų pabarstykite druska.
- Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuplautas petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepinkite iki geltonumo.
- Nuvalytas morkas ir salierą supjaustykite šiaudeliais, suverskite į storadugnį puodą, supilkite likusį aliejų ir troškinkite apie 10–15 minučių.
- Pomidorus nuplaukite ir sumalkite mėsmale. Tyrę supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių. Suberkite pipirus, laurų lapelius, druską, cukrų, supilkite actą ir dar virkite apie dešimt minučių. 50 ml aliejaus pakaitinkite ir išpilstykite į stiklainius: į puslitrinį stiklainį – vieną šaukštą.
- Sumaišykite apkeptus svogūnus, troškintas morkas ir salierą su šviežiomis petražolėmis. Gautos masės prikimškite cukinijas ir dėkite jas į stiklainius su aliejumi. Užpilkite karštu pomidorų padažu maždaug du centimetrai iki stiklainio viršaus ir pridenkite dangteliais.
- Stiklainius dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 25 minutes. Iškaitinę užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nupjaukite kotelius ir šaukšteliu išskobkite sėklas arba perpjaukite išilgai ir išskobkite padarydami tarsi „laivelius“. Vidų pabarstykite druska.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais, petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kepkite, kol gražiai pageltonuos.
- Ryžius nuplaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Išmaišykite. Pomidorus nuplaukite, du susmulkinkite ir taip pat suberkite į keptuvę. Įpilkite 150 ml karšto vandens, pagal skonį įberkite druskos bei pipirų, sumeskite smulkintas petražoles, išmaišykite ir troškinkite, kol ryžiai taps minkšti.
- Ryžių masės prikimškite cukinijas ir sudėkite jas į švarius stiklainius. Likusius pomidorus sutarkuokite stambia tarka arba sumalkite mėsmale. Supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių.
- Įberkite druskos, cukraus, supilkite visą nurodytą kiekį acto, sumeskite kvapiuosius pipirus ir laurų lapelius. Išmaišykite ir dar virkite apie dešimt minučių. Išvirusiu karštu pomidorų padažu užpilkite cukinijas apie du centimetrus iki stiklainio viršaus.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 70–80 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Užsukite dangtelius ir palikite atvėsti.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Perpjaukite pusiau baklažanus ir dėkite perpjautomis pusėmis žemyn į keptuvę. Apkepkite abi puses po 2 min. ir, apibarsčius pipirais ir druska, įtrinkite sutraiškyto česnako.
- Išskaptuokite baklažanus nesuplėšydami baklažano odelės.
- Keptuvėje apkepkite sukapotus svogūnus, petražoles ir raudonėlį. Įdėkite į masę išskaptuotą baklažanų vidurį, įpilkite išsunktas citrinų ir apelsinų sultis ir leiskite pasitroškinti 2 min. Sudėkite supjaustytas kubeliais likusias daržoves ir leiskite minutę pasitroškinti ant silpnos ugnies.
- Paruoštą įdarą sudėkite į baklažanų laivelius ir dėkite į 180 laipsnių Celsijaus orkaitę kepti 15 min.
- Patiekite su apelsino griežinėliu.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
- Kol bulvės kepa, paruoškite varškės įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol taps skaidrus. Sumaišykite su varške, grietinėle, trintu česnaku. Pagardinkite žiupsneliu džiovinto baziliko, druska ir pipirais pagal skonį.
- Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles.
- Paruošta varškės mase pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Neskustas bulves gerai nušveiskite po tekančio vandens srove. Aptepkite aliejumi.
- Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 50 min. kepkite orkaitėje.
- Pasiruoškite įdarą.
- Į puodą sudėkite brokolinius kopūstus ir užpilkite tiek vandens, kad apsmetų daržoves. Kai užvirs, pavirkite 3 minutes.
- Nupilkite vandenį ir sutrinkite brokolinius kopūstus. Paskui supilkite į juos grietinėlę, įberkite maltos aitriosios paprikos ir druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės. Orkaitės neišjunkite!
- Kiekvieną bulvę perpjaukite ir išimkite dalį jos minkštimo.
- Į išskobtus lovelius dėkite trintų brokolinių kopūstų masės.
- Ant įdarytų bulvių berkite smulkiai sutarkuoto sūrio.
- Viską dar 10 min. pakepkite orkaitėje.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Pomidorą supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Bazilikų šakeles sukapokite. Fetos sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais. Česnaką sutrinkite.
- Šviežius pievagrybius švariai nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite jų kotelius ir juos susmulkinkite.
- Pomidorus, bazilikus, fetos sūrį, pievagrybių kotelius, česnaką suberkite į dubenėlį, pagardinkite pipirais, „Pesto“ padažu, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite ir sudėkite į pievagrybių kepurėles.
- Įdarytus pievagrybius apibarstykite parmezano sūriu ir dėkite į aliejumi ar sviestu išteptą kepimo skardą
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol grybai suminkštės.
- Baklažanus perpjaukite pusiau, išskobkite ir minkštimą susmulkinkite.
- Morkas sutarkuokite, svogūną susmulkinkite, pakepinkite kartu su grybais, baklažano minkštimu ir trintais pomidorais. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Gauta mase įdarykite baklažanus ir kepkite orkaitėje, kol jie suminkštės. Papuoškite žalumynais ir smulkinta paprika.