Laukiantiems švenčių tinklaraštininkė siūlo kalėdinę dorados interpretaciją

Startavus kalendorinei žiemai iki švenčių dar lieka net 3 savaitės, tačiau daliai žmonių tai tampa startu planuoti dovanas ir kūčių bei Kalėdų stalą. Nors šį kartą šventės gal nebus tokios šurmulingos, prie stalo rinksis mažiau žmonių, dažnai tik viena šeima, verta jas praleisti smagiai bei valgyti skaniai. Maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė kviečia per šventes jungti tradicijas ir modernumą bei lengvai, tačiau ypatingai paruošti daugelio mėgstamą doradą.
Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir Tartar padažu
Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir totorišku padažu / Tinklaraštininkės nuotr.

Dorada neretai net vadinama Viduržemio jūros perlu. Ši žuvis išsiskiria ne tik tuo, kad turi gana mažai smulkių kaulų, bet ir galimomis patiekalų variacijomis. Šią žuvį galima kepti, virti, troškinti ir tai dažnai daroma nepašalinant žuvies galvos bei uodegos.

Dažniausiai dorada patiekiama su ryžiais, bulvėmis, daržovėmis. Jos paruošimui naudojami įvairūs prieskoniai, citrina, žolelės. Švelnaus skonio žuviai pagardinti taip pat puikiai tinka pikantiški majonezo pagrindo padažai, rašoma „Daumantų“ pranešime žiniasklaidai.

Shutterstock nuotr./Dorada
Shutterstock nuotr./Dorada

Maisto tinklaraštininkė Asta Černė, jau ne vienerius metus puoselėjanti tinklaraštį „Saulėta virtuvė“, nuolat eksperimentuoja virtuvėje kurdama išskirtinius receptus. Šį kartą ji dalijasi lengvai paruošiamu dorados receptu, kuris, anot jos, puikiai tiks šventiniam Kalėdų stalui.

A.Černė sako, kad viena pagrindinių šio patiekalo detalių – tartaro (totoriškas) padažas, tobulai papildantis orkaitėje keptos žuvies ir daržovių skonių derinį. Šio padažo pagrindas yra majonezas, tad maisto tinklaraštininkė jį rinkosi švelnaus skonio, pagardintą natūraliomis citrinų sultimis.

„Tokius pietus galėčiau valgyti ir kasdien, ir per Kalėdas. Labai paprasta, bet nepaprastai skanu“, – savo kurtu receptu džiaugiasi „Saulėta virtuvė“.

Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir totorišku padažu

Ingredientai (2–3 porcijoms):
(paruošimas – 30 min., kepimas 20–25 min.)

žuviai:

  • 1 išdarinėta dorada;
  • alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
  • žiupsnis česnako miltelių;
  • 1 citrina;
  • 4 česnako skiltelės;
  • ryšelis prieskoninių žolelių.

daržovėms:

  • 500 g mažų bulvyčių;
  • 200 g mažų morkyčių;
  • 200 g šparaginių pupelių;
  • 4–5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 5 česnako skiltelės;
  • 1 valg. šaukšt. šviežių ar džiovintų kapotų čiobrelių;
  • 1 valg. šaukšt. šviežių ar džiovintų kapotų rozmarinų;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Totoriškam (tartaro) padažui:

  • ½ stiklinės (125 ml) švelnaus skonio majonezo;
  • ¼ stiklinės (65 ml) graikiško jogurto;
  • 4–5 maži rauginti agurkėliai (karnišonų);
  • ½ arbat. šaukšt. garstyčių;
  • ½ citrinos sultys;
  • ryšelis šviežių krapų (ar petražolių);
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite padažą. Raugintus agurkėlius supjaustykite ypač mažais kubeliais. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros. Paruoškite daržoves: visas jas gerai nuplaukite, bulvytes perpjaukite perpus. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sumaišykite su smulkiai kapotais česnakais, čiobreliais, rozmarinais, druska ir pipirais. Pasistenkite, kad visos daržovės tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais. Atidėkite į šalį, kol paruošite žuvį.

3. Paruoškite doradą. Žuvį nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Aštriu peiliu padarykite negilias įpjovas kas 5 centimetrus. Alyvuogių aliejumi gana dosniai aptepkite žuvį tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Apibarstykite druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir česnako milteliais (tiek žuvies išorę, tiek vidų). Į pilvo ertmę dėkite nuluptų česnako skiltelių, pusės citrinos riekelių, šviežių prieskoninių žolelių (raudonėlių, rozmarinų, čiobrelių, šalavijo).

4. Šalia žuvies į kepimo skardą suberkite ir tolygiai paskleiskite daržoves. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol vidinė žuvies temperatūra pasieks 60–63 ᵒC. Išimkite iš orkaitės ir apšlakstykite likusios pusės citrinos sultimis.

5. Patiekite su orkaitėje keptomis daržovėmis ir tartaro padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis