Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.
1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.
2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.
1. Nuskutame pastarnokus ir morkas. 5 minutėms sumetame į verdantį vandenį, nukošiame. Daržovių nebūtina apvirti, bet man taip skaniau. Galite ir tiesiai kepti orkaitėje.
2. Visus ingredientus, išskyrus riešutus, sumaišome. Gauta mase užpilame pastarnokus ir morkas, permaišome viską, kad tolygiai pasidengtų.
3. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30–40 min., arba kol iškepa.
4. Lazdyno riešutus sausai pakepiname keptuvėje, atvėsiname, nulupame odelę ir užberiame ant iškeptų daržovių.
1. Suberkite grikius į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite išbrinkti apie 30 min.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.
3. Nusausinkite grikius (nupilkite nesusigėrusį vandenį), įmaišykite moliūgo sėklas, lazdyno riešutus, chia ir sezamų sėklas, vanilę, medų ir aliejų, ir viską gerai išmaišykite.
4. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Paskirstykite paruoštą granolą labai plonu sluoksniu abiejose skardose ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 minučių, kelis kartus pamaišydami, sukeisdami padėklus vietomis orkaitėje.
5. Suberkite kokosus ir spanguoles ir dar kepkite 20 minučių, arba kol viskas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
6. Patiekite su pienu arba jogurtu, su vaisiais ir uogomis bei medumi.
1. Pirmiausia įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių.
2. Antienos šlauneles įtriname prieskonių mišiniu, druska ir pipirais. Dedame į keptuvę odele žemyn ir kepame apie 5 minutes ant vidutinės ugnies, kol odelė apskrus ir antiena išleis daug taukų.
3. Apkepinus antieną, nupilame taukus ir keptuvę (jei ji tinkama dėti į orkaitę, jei ne – antieną perkelkite į kitą indą) dedame į orkaitę kartu su šalotiniu svogūnu. Prieš tai svogūną perpjaukite į dvi dalis.
4. Kol antiena kepa, slyvas perpjauname per pusę.
5. Praėjus 45 min. patikriname antį. Jei reikia, vėl nupilame taukus.
6. Šalia anties dedame slyvas, pilame vyną ir vištienos sultinį. Dedame atgal į orkaitę dar maždaug 20 minučių, tik padidiname temperatūrą iki 200 laipsnių. Po 10 minučių, jei reikia, galite įpilti truputėlį daugiau sultinio, nes svarbu, kad padažas visiškai neišgaruotų.
7. Tuo tarpu peiliu susmulkiname lazdyno riešutus. Dedame juos į sausą, įkaitintą keptuvę ir apskrudiname. Supjaustome cikoriją ir apšlakstome citrinos sultimis.
8. Viską dedame į lėkštę ir valgome kartu su iškepusia antiena. Skanaus!
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
- Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukraus milteliais bei vaniliniu cukrumi ir tryniu.
- Į sviesto masę suberkite sumaltus lazdynų riešutus bei likusius išsijotus komponentus.
- Ant miltais pabarstyto stalo suminkykite tešlą, suvoliokite iš jos 4-5 cm skersmens volelį ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
- Sudėkite juos ant kepimo popieriaus skardoje, ant kiekvieno griežinėlio uždėkite po riešutą.
- Kepkite 180 °C orkaitėje 12-15 min. Iškeptus pabarstykite cukraus milteliais.
Receptas DANSUKKER
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, įpilkite vanilės ekstrakto ir įtarkuokite žiupsnelį citrinos žievelės. Viską gerai išmaišykite.
- Muškite į masę po vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Įmušus paskutinį ketvirtą kiaušinį, įdėkite šaukštą miltų ir vėl išmaišykite.
- Atskirame dubenyje išsijokite kartu miltus, smulkiai sutarkuotų (kuskuso dydžio) lazdynų riešutus ir kepimo miltelius. Išsijotus miltus supilkite į sviesto su kiaušiniais masę ir gerai išmaišykite.
- Supilkite masę į sviestu išteptą ir miltais apibarstytą kekso formą. Kepkite apie 1 val. Jei įsmeigus medinį pagaliuką jis lieka sausas, vadinasi, pyragas jau yra iškepęs!
- Palikite 15 min. atvėsti formoje. Su konditeriniu švirkštu kas du centimetrus, šachmatine tvarka įšvirkškite šokoladinio kremo „Nutella“ į visą pyrago pagrindą naudojant ilgą švirkšto antgalį. Išimkite pyragą iš formos.
- Ištirpinkite šokoladą ir apliekite pyrago viršų. Kol šokoladas nesukietėjo, apibarstykite stambiai kapotais lazdynų riešutais.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
2. Kepimo skardoje paskleiskite lazdyno riešutus ir kaitinkite įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes, kol nuo riešutų atšoks odelės.
3. Išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti. Nuimkite odeles, susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir atidėkite į šalį.
4. Sumažinkite orkaitės karštį iki 190 laipsnių temperatūros.
5. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
6. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius ir cukrų iki baltos purios masės (apie tris minutes).
7. Sudėkite grietinę ir išplakite.
8. Suberkite miltų mišinį ir lėtai išplakite iki vientisos masės.
9. Galiausiai šaukštu įmaišykite migdolų ekstraktą.
10. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (apie 32x45 cm dydžio), paskleiskite tolygiai ir išlyginkite paviršių.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos.
12. Kol biskvitas kepa, ant lygaus paviršiaus pasitieskite panašaus dydžio kepimo popieriaus lakštą. Apibarstykite jį pora šaukštų miltelinio cukraus ir kakavos.
13. Biskvitui iškepus, išimkite iš orkaitės ir iš karto apverskite, paguldydami ant kepimo popieriaus lakšto su cukraus pudra ir kakava. Kepimo popierių, su kuriuo biskvitas kepė, taip pat palikite.
14. Iš karto biskvitą su abiem kepimo popieriaus lakštais suvyniokite į vyniotinį. Padėkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
15. Kai biskvitas atvėsta, atvyniokite. Nuimkite kepimo popierių.
16. Biskvitą tolygiai aptepkite „Nutella“ ir apibarstykite smulkintais kepintais lazdyno riešutais.
17. Suvyniokite biskvitą atgal į vyniotinį.
18. Patiekite, pjaustykite riekelėmis ir ragaukite. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Lazdynų riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min., kol riešutai taps tamsiai rudos spalvos, o jų odelės atšoks. Kepimo laikas priklauso ir nuo jūsų orkaitės, todėl atidžiai stebėkite kepančius lazdynų riešutus, kad šie neperkeptų ir nesudegtų. Riešutams tinkamai apskrudus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti – tiek, kad galėtumėte riešutus laikyti delnuose.
2. Riešutams šiek tiek atvėsus, patrinkite juos tarp delnų ir nuimkite odeles. Visiškai atvėsinkite riešutus.
3. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
♦ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens. Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat maišykite dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Neperkaitinkite jo ir neleiskite jam užvirti.
♦ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai matote, kad šokoladas beveik ištirpo, intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Palikite šokoladą šiek tiek atvėsti.
4. Sudėkite riešutus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite juos nuo 2–5 min., kol riešutai išskirs aliejų ir pavirs į vientisą masę.
5. Suberkite į smulkintuvą miltelinį cukrų, kakavą, lazdynų riešutų aliejų, vanilės ekstraktą ir druską. Vėl įjunkite smulkintuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą masę. Supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos kremo.
6. Jeigu matote, kad paruoštoje masėje liko šiek tiek riešutų gabalėlių, perkoškite ją per sietelį ir pašalinkite juos. Paruoštas šokoladinis lazdynų riešutų kremas bus gana skystas, tačiau nesijaudinkite dėl to – vėsdamas kremas sutirštės. Jeigu iš pradžių kremas yra tirštokas, įmaišykite dar šiek tiek lazdynų riešutų aliejaus.
7. Paruoštą šokoladinį lazdynų riešutų kremą perpilkite į dailų 375 ml talpos stiklainėlį ar sandariai užsidarantį indelį. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet uždenkite. Laikyti galite kambario temperatūroje arba šaldytuve iki 2-3 savaičių, tačiau jeigu laikote šaldytuve, prieš patiekdami išimkite iš jo anksčiau ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Iš šio kiekio paruošite 375 ml šokoladinio lazdynų riešutų kremo.
Dekoravimas. Stiklainėlį papuoškite gražia medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Kaspinėliu prie stiklainėlio pririškite ir šaukštelį. Ant dangtelio dvipuse lipnia juostele priklijuokite paruoštą etiketę (galite atsispausdinti).
Plačiau skaitykite:MAMOS DIENA: saldžios dovanos Mamai
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (režimas – su vėjeliu), paberkite riešutus ant skardos ir pakepinkite 10 min. Palaukite, kol šiek tiek pravės, o tada pirštais, kiek pavyks, nutrinkite žieveles.
2. Suberkite riešutus, kapotą šokoladą, druską ir vanilės ekstraktą į elektrinį smulkintuvą ir vidutiniu greičiu smulkinkite apie minutę – iki rupių trupinių. Tuomet greitį padidinkite ir toliau malkite iki kreminės faktūros. Jei reikia, smulkintuvą sustabdykite ir nubraukite trupinius ar besiformuojančią masę nuo kraštų gilyn.
3. Mentele ar šaukštu perdėkite gautą kremą į stiklinį indą su dangteliu. Laikykite jį šaldytuve.
Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 14,5 cm skersmens formai.
1. Visus produktus sudėkite į didelį dubenį ir labai gerai išmaišykite.
2. Gautą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir dėkite kepti lygiai 1 valandai į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių (kaitinimas viršus / apačia, be vėjelio).
3. Iškepusio pyrago neišimkite iš formos. Prieš tai atvėsinkite ir įdėkite bent 12 val. į šaldytuvą.
4. Atvėsęs ir šaldytuve „subrendęs“ pyragas bus lengvai pjaustomas bei išlaikys formą. Galite dekoruoti, kaip tik sugalvosite.
1. Jautieną supjaustyti maždaug 2 cm dydžio kubeliais arba juostelėmis.
2. Į smulkintuvą suberti lazdyno riešutus, rozmarino ir šalavijo lapelius, džiovinto česnako granules, maltus juoduosius pipirus, įpilti 2-3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus ir viską sumalti iki smulkių trupinių.
3. Aukštesnėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų, sudėti maltą riešutų mišinį, išmaišyti ir pakepinti 1 minutę. Tada įdėti sviestą ir išmaišyti. Kai sviestas ištirps, sudėti smulkintą jautieną, išmaišyti ir pakepinti, kol išgaruos skystis. Tada įberti miltus, gerai išmaišyti, kol nebesimatys baltų taškelių, supilti pieną, įberti druskos ir permaišyti. Kai pienas užvirs, sumažinti kaitrą, uždengti ir troškinti 2 val. ant silpnos kaitros. Periodiškai pamaišyti. Jei padažas labai sutirštėja ir pradeda svilti, įpilti vandens.
4. Duoną supjaustyti riekelėmis, vieną jų pusę ištepti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska ir pipirais. Apskrudinti iš abiejų pusių grilio keptuvėje arba orkaitėje.
5. Besfrstrogeną patiekti dubenėliuose su skrudinta duona, apibarstyti smulkintais petražolių lapeliais.
1. Pirmiausia reikia pasiruošti kremą. Prikaistuvyje užvirti grietinėlę. Dubenyje sumaišyti šokoladą su lazdyno riešutų pasta ir užpilti užvirusia grietinėle bei gerai išmaišyti iki vientisos masės. Paviršių uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve, kad atvėstų.
2. Kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų išplakti iki purios masės. Kiaušinių baltymus taip pat išplakti su cukrumi iki standžių putų. Abi mases atsargiai sujungti ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada suberti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
3. Gautą masę paskleisti tolygiai vienodo storio sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 7 minutes. Iškepusį biskvitą nuimti nuo skardos ir atvėsinti ant darbastalio.
4. Išimti atvėsusį kremą iš šaldytuvo ir išplakti iki purios masės. Paskleisti jį tolygiai ant atvėsusio biskvito paviršiaus ir pasilikti porą šaukštų kremo dekoravimui.
5. Suvynioti vyniotinį ir paviršių aptepti likusiu kremu. Apiberti karamelizuotais lazdyno riešutais ir apibarstyti cukraus pudra.
- Nupjauname obuolių viršų. Pašaliname obuolių centrą.
- Pašalintą obuolių centrą be sėklų, susmulkiname.
- Į obuolius suberiame cinamoną.
- Į vandenį beriame avižų dribsnius ir druską. Verdame 2 min.
- Sudedame susmulkintus obuolius, beriame cukrų, pilame grietinėlę. Verdame dar 2-3 min.
- Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių temperatūros
- Cukrų beriame į keptuvę, kaitiname iki tamsios karamelės spalvos. Į karamelizuotą cukrų dedame sviestą, išmaišome.
- Obuolius įdarome avižine koše, ant viršaus dedame riešutus, pilame karamelę. Kepame apie 20-25 min.
- Atvėsiname ir patiekiame šiltą.
Maži patarimai:
- Kokosų pieno skardinę dėkite į šaldytuvą, kad skardinės viršuje esantis kokosų kremas sustingtų. Kokosų pieno skardinės apačioje esančio skysčio nenaudosime.
- Reikės silikoninės stačiakampės 26 × 10 cm formos. Galite naudoti ir metalinę, tik ją išklokite maistine plėvele.
1. Į trintuvo indą sudedame šaldytus bananų griežinėlius ir sukame ilgai, su mentele vis nubraukdami prie indo šonų prilipusius gabalėlius žemyn, kol viskas taps šviesia, vientisa, tąsia mase.
2. Atskirame inde maišytuvu išplakame kokosų kremą, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą.
3. Gautą masę supilame į bananus, viską gerai išmaišome ir pilame į formą. Dedame į šaldymo kamerą ir paliekame per naktį, kad visiškai sušaltų.
4. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.
5. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Lazdynų riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, juos triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.
6. Prieš valgant ledus į puodą pilame kokosų pieną, dedame medų, užviriname, išmaišome. Tada sumažiname ugnį ir verdame maždaug 45–60 minučių, kol susidarys švelni karamelė.
7. Iš formelės išimame ledus, pilame kokosų karamelę ir apibarstome per pusę perpjautais pakepintais lazdynų riešutais.