Ieškantys šviežios mėsos, pirkėjai eina tiesiai į „Norfos“ parduotuves, nes čia visada randa kokybišką kiaulieną. „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius per ilgametę darbo praktiką pastebėjo, kad vienas iš perkamiausių ir mėgstamiausių gaminių – smulkinta mėsa. Nesikeičiančius pirkėjų įpročius ir lojalumą lėmė tai, kad skyriaus vitrinose visada sudėta tik šviežia lietuviška mėsa. Kokybę užtikrina modernūs mėsinės įrenginiai ir trumpa tiekimo grandinė.
Pietūs per 10 minučių
Ne retas pirkėjas mėgsta parduotuvėje pabendrauti su pardavėju, paklausti vieno kito patarimo. Mėsininkui tenka išgirsti klausimą – ką geriau pirkti: maltą mėsą ar faršą? D.Bartošius paaiškina, kad tai tas pats produktas, skiriasi tik sudėtis: „Malta mėsa yra natūralesnis produktas. Tai nukaulinta ir susmulkinta kumpio, mentės mėsa, kurioje gali būti tik iki 1 proc. druskos ir pasirinkto riebumo – 10-30 proc. Faršas yra pagardinta malta mėsa, kuriame gali būti druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų.“
D.Bartošius pataria pirkti maltą mėsą, jei turite daugiau laiko ir noro ją paruošti namuose, o skubantiems tiks faršas – iš jo galima gaminti iš karto, nereikia net sūdyti: „Ne visi nori gaišti laiką virtuvėje – išėmei iš pakuotės mėsą ir dėk į keptuvę. Pietūs bus paruošti per 10 minučių.“
Populiarumo priežastis – receptų įvairovė
Malta mėsa populiari dėl kelių priežasčių – iš jos nesunku gaminti, patiekalai minkšti ir lengvai virškinami, tinka vaikams ir pagyvenusiems žmonėms.
Patiekalai su malta mėsa paprastai praturtinami daržovėmis, makaronais, bulvėmis – tai ne tik maltinukams suteikia daugiau skonio, sultingumo ir sotumo. Receptų variacijų su malta mėsa yra tiek daug, kad galite kasdien gaminti ir niekada nesikartos ir neatsibos – vos keli ingredientai gali pakeisti mėsos skonį.
Maltos mėsos gaminius mėgsta ir daug dirbantys, skubantys žmonės, nes pietus paruošti galima labai greitai. Svarbiausia, kad malta mėsa iš parduotuvės yra kokybiška – jau seniai pamiršome laikus, kai patys malėme namuose. Mėsmalę galime dėti ant lentynos kaip virtuvės dekoraciją arba nešti į muziejų.
Patikrinti šviežumą paprasta
D.Bartošius atkreipia dėmesį, kad pirkti reikėtų tiek, kiek suplanavote iš karto suvartoti. „Jei nusipirkote maltos mėsos, parsinešę namo išimkite iš maišelio, pasūdykite ir iš karto dėkite į šaldytuvą. Geriausia iš jos gaminti tą pačią dieną.“ Maltos mėsos galiojimo terminas yra trumpas – reikia suvartoti per 12 val.
Mėsos šviežumą patikrinti nesunku. „Parduotuvėje atkreipėte dėmesį, kad mėsa turi būti rausvos spalvos. Pasikliaukite ir savo uosle – kvapas turi būti malonus“, – pataria D.Bartošius.
Žinoma, ne visada pavyksta idealiai subalansuoti nupirktos mėsos kiekį ir planuojamus pietus – jeigu mėsos liko, geriausia sudėti į sandarią dėžutę ir užšaldyti.
Maltos mėsos kukuliukai su baltu padažu ir marinuotomis daržovėmis
Iš šio kiekio suformuosite 20 mažų kukuliukų.
Reikės:
- 500 g NORFOS mėsinės šviežios maltos kiaulienos,
- 2 vnt. kiaušinių,
- 2 vnt. svogūnų,
- 3 skiltelės česnako,
- saujelės šviežios kalendros,
- 1 arbat.š. druskos,
- pipirų pagal skonį,
- aliejaus kepimui,
- 1 puodelio ryžių.
Padažui:
- 2 valg. š. sviesto,
- 3 valg. š. miltų,
- 2 stiklinių pieno,
- druskos, pipirų pagal skonį.
Marinuotoms daržovėms:
- 250 g morkų,
- 1 vnt. agurko,
- 2 valg.š. ryžių acto,
- 1 valg.š. cukraus,
- 1 valg. š. aliejaus.
Gaminimas:
-
Pirmiausia paruoškite marinuotas daržoves: morkas supjaustykite plonais šiaudeliais, agurką plonomis riekelėmis. Užpilkite marinatu iš cukraus, acto ir aliejaus, palikite kelioms valandoms marinuotis.
-
Svogūnus smulkiai supjaustykite, pakepkite, pabaigoje sudėkite smulkintą česnaką.
-
Išplakite kiaušinius, sumaišykite su mėsą, sudėkite pakepintas daržoves, susmulkintą kalendrą.
-
Formuokite kukulius: mėsa mažiau lips prie rankų, jei jas pašlapinsite vandeniu.
-
Kukulius pakepkite keptuvėje iš visų pusių.
-
Paruoškite padažą: sviestą išlydykite keptuvėje, pakepkite miltus, supilkite pieną ir maišydami virkite ant lėtos ugnies, kol sutirštės.
-
Padažą užpilkite ant mėsos kukulių ir dar patroškinkite kelias minutes.
-
Patiekite su marinuotomis daržovėmis.
Egzotiški maltinukai su kariu, kokoso pienu ir imbieru
Išbandykite maltinukus be tradicinio pakepto svogūno ir česnako. Skonis – egzotiškas, maloniai aštrus.
Reikės:
- 500 g NORFOS mėsinės šviežios maltos kiaulienos,
- 2 valg.š. sutarkuotos imbiero šaknies,
- 1 valg. š. kukurūzų krakmolo,
- 2 valg.š. kokosų aliejaus,
- 1 puodelio kokosų pieno,
- 1/3 puodelio kario pastos,
- 1 val.š. cukraus,
- 1 vnt. citrinos sulčių,
- 1 arbat.š. druskos, pipirų,
- 200 g. brokolių,
- ryžių makaronų.
Gaminimas:
-
Sumaišykite smulkintą mėsą su imbieru, krakmolu, pagardinkite druska, pipirais. Suformuokite kukuliukus ir padėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
-
Įkaitinkite keptuvę, sudėkite kokosų aliejų, kario pastą, cukrų, ir kaitinkite apie 4 min., kol pradės karamelizuotis. Įpilkite kokosų pieną ir dar kaitinkite 6-8 min.
-
Mėsos kuklius apkepkite ir supilkite padažą. Kai mėsa išsitroškins, sudėkite supjaustytus brokolius. Dar patroškinkite, kol daržovė suminkštės. Pabaigoje skoniui pagerinti apšlakstykite citrinos sultimis.
-
Patiekite su ryžių makaronais.
Sūrio padaže paskendę kukuliukai
Nuodėmės vertas patiekalas, sotus ir kaloringas - kartais tikrai galima pasilepinti.
Reikės:
- 1 kg NORFOS mėsinės šviežios maltos kiaulienos,
- 200 g. rūkytos šoninės,
- 3 vnt. kiaušinių trynių,
- 2 vnt. svogūnų,
- 4 skiltelės česnakų,
- 2 valg.š. maltų pankolio sėklų,
- 2/3 puodelio džiūvėsėlių,
- 2 valg.š. alyvuogių aliejaus,
- 1 puodelio malto Parmezano,
- 2 puodelių smulkintos mozorelos,
- 2 arbat.š. druskos, pipirų.
- Pomidorų padažo.
Gaminimas:
-
Pakepinkite supjaustytą šoninę, kai išsiskirs riebalai, sudėkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Pabaigoje sudėkite maltas pankolio sėklas.
-
Į mėsą įmuškite kiaušinių trynius, sudėkite šoninę, džiūvėsėlius. Viską sumaišykite ir suformuokite kukulius.
-
Kukulius apkepkite, sudėkite į kepimui skirtą indą, užpilkite tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min.
-
Serviruodami pagardinkite pomidorų padažu.
Maltinukai su riešutais, kaparėliais ir žolelėmis
Itin pikantiškas patiekalas nustebins netikėtu, nauju skoniu.
Reikės:
- 500 g NORFOS mėsinės šviežios maltos kiaulienos,
- ¾ puodelio pakepintų susmulkintų riešutų (geriausiai tinka migdolai),
- ¼ puodelio smulkintų kaparėlių,
- ¾ puodelio tarkuoto Permazano sūrio,
- 2 vnt. čili pipirų,
- 1 vnt. česnako,
- 1 vnt. svogūno,
- 1 puodeliai smulkintų įvairių prieskoninių žolelių,
- 1/2 puodelio džiūvėsėlių,
- 1 vnt. kiaušinio,
- 2-3 valg.š. alyvuogių aliejaus,
- 1 puodelio pomidorų padažo,
- 500 g šviežių daržovių,
- 1 pak. mėgstamų makaronų.
Gaminimas:
Mikseriu susmulkinkite ir sumaišykite iki vientisos masės žoleles, sūrį, riešutus, čili, česnaką, įpilkite kelis šaukštus aliejaus.
Keptuvėje pakepinkite svogūną.
Mėsą sumaišykite su kiaušiniu, kaparėliais, kepintu svogūnu. Suformuokite kukuliukus ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
Pakepinkite mėsos kukulius keptuvėje, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite žolelių padažu, pomidorų padažu ir kepkite orkaitėje apie 30 min.
Patiekite su šviežių daržovių salotomis ir mėgstamais makaronais.
Skanaus!