Apsiperkant svarbu ne tik atkreipti dėmesį į kainą, produkto galiojimo terminą ar išvaizdą, tačiau ir į jo kokybę. Svarbu žinoti, kad brangus produktas nebūtinai reiškia aukštą kokybę – ją galima įvertinti pagal produkto spalvą ar net paviršiaus struktūrą.
„Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento vadovas Karolis Lebednikas pranešime žiniasklaidai dalijasi patarimais, kurie padės išsirinkti kokybiškus mėsos ir jos produktų gaminius.
„Kokybiška mėsa ir jos gaminiai – ne tik skonio, bet ir mūsų sveikatos bei geros savijautos garantas. Šviežia mėsa turi būti natūralios spalvos, elastinga ir malonaus kvapo, o perdirbti mėsos gaminiai – pagaminti iš kokybiškų ingredientų, be perteklinių priedų“, – sako K.Lebednikas.
Įvertinkite produkto išvaizdą
Renkantis mėsą ir jos gaminius, pirmasis įspūdis yra itin svarbus – kokybė dažnai matoma plika akimi. Šviežia mėsa turėtų būti natūralios, tolygios spalvos: jautiena – sodriai raudona, kiauliena – švelniai rausva, o vištiena – šviesi, be tamsių dėmių.
Perdirbti mėsos produktai, tokie kaip dešros, kumpeliai ar dešrelės, taip pat turėtų atrodyti natūraliai, be ryškių ar blizgių atspalvių, kurie gali reikšti perteklinius priedus. Taip pat svarbu įvertinti tekstūrą – mėsa turėtų būti ne per daug drėgna ar lipni, o jos paviršius – vientisas ir elastingas.
Venkite mechaniškai atskirtos mėsos (MAM) gaminiuose
MAM – pigesnė mėsos versija, kuri gaunama žemo ar aukšto slėgio presais nuėmus ją nuo kaulų ar išpjausčius skerdenas. Šio proceso metu suardoma skaidulų struktūra, aptinkama smulkių kaulų dalelių, jungiamojo audinio. Jų maistinė vertė yra žemesnė – tokioje mėsoje mažiau nepakeičiamų amino rūgščių, didesnis riebalų ir kolageno kiekis, todėl iš jos pagaminti arba jos sudėtyje turintys produktai yra laikomi prastesnės kokybės.
„MAM yra tai, kas lieka po įprasto mėsos išpjaustymo: gyvūnų kaulai, kremzlės, riebalai, oda ir dalis mėsos likučių. Šie likučiai paprastai būna sumalami ir perspaudžiami per sietus, kol lieka tik mechaniškai atskirtos mėsos, dažniausiai paukštienos, masė. Iš jos įprastai gaminami antros rūšies mėsos produktai: virtos dešros, dešrelės, paštetai, kepsneliai. MAM negalima naudoti aukščiausios rūšies produktuose, todėl dar 2022 metais atsisakėme savo privačių prekės ženklų produktuose naudoti MAM, taip siekiant pirkėjams pasiūlyti tik aukščiausios kokybės produktus“, – teigia prekybos tinklo Kokybės užtikrinimo departamento vadovas.
Kokybę žymintys ženklai ant pakuotės nėra tiesiog gamintojo dizaino sprendimas, išryškinantis konkrečią produkto savybę. Produktų ženklinimas yra griežtai reglamentuotas, o jais žymimi tik tie produktai, kurie atitinka itin aukštus reikalavimus.
Rinkitės supakuotus šviežios mėsos gaminius
Norint išsirinkti kokybiškus mėsos gaminius, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į jų pakuotę. Ji turėtų būti neišsipūtusi, nepažeista ar kitaip mechaniškai sugadinta. Taip pat, siekiant įsigyti išskirtinio šviežumo mėsą, rekomenduojama rinktis supakuotus gaminius.
„Supakuoti produktai yra apsaugoti nuo tiesioginio kontakto su oru, šviesa ir drėgme, kurie skatina gedimą. Pakuotė padeda išlaikyti mėsą šviežią ilgiau, nes riboja sąlytį su išorine aplinka, todėl sulėtėja oksidacija ir bakterijų dauginimasis“, – akcentuoja Kokybės užtikrinimo departamento vadovas.